Festivalul Național de Folclor ”Tradiții la români”

Recital în premieră Liliana Laichici, Vest Music și Ansamblul Profesionist Banatul. Mari voci ale folclorului românesc: Dinu Iancu Sălăjanu, Carmen Popovici Dumbravă, Tinu Vereșezan, Dumitru Teleagă, Stana Stepanescu. Ansambluri renumite, Junii Sibiului, Ansamblul Timișul și Orchestra Fraților Advahov din Republica Moldova, coregrafii spectaculoase. Totul în ediția a VI-a a Festivalului Național de Folclor ”Tradiții la români”, organizată de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș în zilele de 16 și 17 octombrie, de la ora 18:30, în  sala Capitol a Filarmonicii din Timișoara.  

Timișoara devine astfel timp de două zile epicentrul  folclorului românesc. În parteneriat cu Mitropolia Banatului, Arhiepiscopia Timișoarei, în foaierul Sălii Capitol de la etajul I,  în 16 octombrie, la ora 17:30,  va avea loc vernisajul expoziției ”Satul bănățean, vatră de credință românească”.

Miercuri, 16 octombrie Ansamblul Profesionist Banatul deschide prima zi a festivalului împreună cu soliștii Dinu Iancu Sălăjanu, Carmen Popovici Dumbravă, Tinu Vereșezan, Dumitru Teleagă, Stana Stepanescu.

Un moment distinct al evenimentului va fi  recitalul în premieră susținut de Liliana Laichici, Vest Music și Ansamblul Profesionist Banatul, care lansează astfel un inedit proiect muzical, un dialog muzical care prezintă tradiția într-un context internațional.  Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul coordonată de dirijorul Sebastian Roșca a pregătit o suită de orchestră care pune în valoare tehnica și pasiunea interpreților, iar corpul de balet, coordonat de maeștrii coregrafi Brândușa și Nicolae Stănescu, aduce pe scena sălii Capitol din Timișoara dansuri din zona Banatului.

Joi, 17 octombrie, Ansamblul ”Junii Sibiului”, Ansamblul ”Timișul” și Orchestra Fraților Advahov din Republica Moldova încheie ultima zi a Festivalului Național de Folclor ”Tradiții la români”, ediția a VI-a.

Orchestra Fraților Advahov din Chișinău reprezintă un nume consacrat în domeniul folclorului. Provenind dintr-o familie de lăutari cei doi frați Vasile și Vitalie Advahov au fost predestinați unui viitor strălucit în domeniul muzicii, ”noi de mici copii am crescut cu muzica și vorba românească” declară Vitalie iar Vasile mărturisește: ”ne-am trezit cu vioara și acordeonul în mâini.” Melodii cunoscute cum ar fi: ”Hangul”, ”Hora mare” sau ”Jocul moldovenilor” vor aduce în sala Capitol din Timișoara tradițiile Moldovei în interpretarea plină de talent a fraților Advahov.

”Ne-am dorit ca această ediție a Festivalului Național de Folclor ”Tradiții la români” să aducă ceva nou publicului timișorean iar programul a fost conceput în așa fel încât să îmbine tradițiile cu interpretări inovatoare care să fie pe măsura dorințelor unui public cât mai numeros.” , subliniază Liliana Laichicimanagerul CCAJT.

Invitațiile se găsesc începând cu data de 8 octombrie 2019, ora: 10:00 la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, Str. E. Ungureanu, nr.1 din Timișoara.  Festivalul este finanțat de  Consiliul Județean Timiș.

Dirijor: Sebastian Roșca; Coregrafia: Brândușa și Nicolae Stănescu; Prezintă: Felicia Stoian; Manager: prof. Liliana Laichici; Director general adjunct: prof. Adrian Scorobete

Finanțator: Consiliul Județean Timiș

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.