Te afli aici: Acasa » Cultura » Itzik Strul nu mai dezerteaza » Contrariile lui Dumnezeu

Contrariile lui Dumnezeu


Shalom ! Astazi va propun sa meditam la o tema extrem de actuala si de generala , totodata, si-anume Contrariile.   Este bine sa stim cum a fost la Inceputul inceputurilor,  pentru ca fiecare dintre noi si-a  pus macar o data in viata intrebarea : De unde am venit si unde voi pleca dupa ce nu voi mai fi  ?  Mai exista ceva dupa aceasta viata efemera , in marele Dincolo?
Ei, oi fi eu Itzik Strul,  ratacitorul , dar sa stiti ca mi-am facut temele sarguincios  la scoala noastra evreiasca care se numeste heder.  Nu stiu cum v-ati descurcat voi cu studiile ,  dar mie mi-a placut sa ma instruiesc.  Si nu m-am oprit, invat si astazi  de la oricine este in stare sa-mi inspire dragostea pentru bine, frumos si adevar.
Asa se face ca dascalul nostru ,  melamedul ,  un ovreias cu palarie ,   cu un look foarte evreiesc – barbuta blond-roscata , ochi albastri si ten oaches stropit cu toti pistruii din lume  –  a fost primul om care m-a mangaiat pe crestet intelepteste , ca un adevarat tzadek, atunci cand tata m-a dus de manuta la scoala,  la cei  patru  anisori. Si eu,   atunci,   mi-am spus in sinea mea ca melamed as vrea sa ma fac in viata. Nu doar ca as putea sa-i incurajez mereu  pe baietii ca mine ,  dar mai ales ca toti m-ar respecta in Sinagoga , la cantatul Torei, iar mama ar fi tare mandra de mine.  Da, sa nu va mire , asa mergem noi baietii jidani la scoala , foarte devreme , in zorii vietii , ca Tora nu se invata oricum , ci din pruncie, si nu se mai sfarseste vreodata . Spunea Moishe rabeinu ( Moise,  legiuitorul ) ca  Tora ( Cele 5 Carti ale lui Moise, Pentateuh-ul )  nu a fost  scrisa de el ci de  Insusi Adonai ,   pentru binele si rostul nostru destoinic  in viata.
Dar sa revin la ceeea ce va propuneam la inceput.  In comentariul sau asupra versetului 1: 8 din Geneza, prima Carte a Torei  ( Bereshit in Ebraica )  –  “ Dumnezeu a numit intinderea cer “ –   , Rashi , cel mai mare comentator al Torei si  Talmudului , explica faptul ca termenul ebraic “ shamaim “ ( ceruri ) este o contractie de la “ esh “ ( foc ) si “ maim “ ( apa ). Cu alte cuvinte,  Rashi vrea sa ne spuna ca Dumnezeu,  in nemarginita lui bunatate si intelepciune, a creat Cerurile ( conform Bibliei sunt mai multe ceruri ) unind doua elemente care in mod firesc nu pot coexista.  De ce a ales Dumnezeu aceste doua elemente antagonice , care pot fi unite doar prin performarea unui miracol ? Ei bine, Adonai a vrut de fapt sa ne invete (  cum va spuneam Tora inseamna Intelepciune )  ca unirea elementelor  contradictorii face parte din viata noastra de zi cu zi. Omul trebuie sa –si formeze caracterul nu doar curatandu-se de impulsurile si ideile negative ci trebuie sa le intareasca  si pe cele pozitive. De fapt trebuie sa forteze cele doua categorii sa lucreze impreuna.
De exemplu,  un om oricat de preocupat ar fi de ideea de modestie , oricat de mult si-ar dori sa ramana senin si detasat  in mijlocul triumfului , el nu are voie sa neglijeze  complet  onoarea si demnitatea , pentru a nu uita sa le acorde semenilor sai.  Un alt lucru : modul in care alegem sa folosim banii. Desigur , instinctual caritabil este laudabil , mai ales cand este vorba de proprii nostri bani , insa cred ca ar trebui sa fim mult mai grijulii si rezervati cand este vorba de banii altora. Poti face acte caritabile cu proprii tai bani dar nu poti dispune de banii altora. Aceasta atitudine  s-ar traduce prin lipsa de respect si de interes fata de proprietatea celor din jur.
Adonai a facut pace – SHALOM –  in inaltimile Sale ,  deasupra noastra , tocmai prin unirea si armonizarea contrariilor. Misiunea oamenilor este sa produca aceasta pace pe pamant.  In rugaciunea Kadish noi evreii Ii cerem lui Dumnezeu “ sa faca pace asupra noastra si asupra intregului Israel.“ Cand si cum se va realiza aceasta pace ?  Doar atunci cand toate trasaturile care ne definesc si ne particularizeaza vor fi in armonie , completandu-se reciproc  in slujba realizarii dreptatii , adevarului si iubirii.  Doar asa putem vorbi despre pacea dinauntrul nostru care se va rasfrange si in afara , spre toti oamenii.
Ei , dar cred ca trebuie sa ma opresc  ,  am sporovait indeajuns iar voi trebuie sa lucrati ,  sa va odihniti si …sa meditati macar un strop la cele povestite de mine aici.   Asa ca va las cu Shalom.  Pe curand …

Comentarii (6)

 • Laura Lauden

  Shalom, Daniela ! Sunt foarte incantata de aceste confesiuni ale lui Itzik Strul , mai ales ca ovreiasul stie sa mai traduca si din Torah , lumea sa vada si sa inteleaga ca poporul Cartii inca traieste. Este ceea ce spunea si Rambam ” intr – o noapte lunga si intunecata nu e nevoie decat de o singura lumina. ” Pentru noi, evreii , Torah este adevarata Lumina care ne poate conduce pana la Dumnezeu. Fii binecuvantata !

 • Teodora

  Foarte frumos prezentat . Si clar . Cu totii suntem facuti din contrarii . Important este sa stim sa le armonizam. Ma bucur sa va citesc si aici, Daniela.

 • Kristina S.

  Draga Daniela ma bucur sa te citesc pe acest interesant sait. Bravo timisorenilor !
  Cu siguranta Itzik Strul va avea pentru noi cititorii numai lucruri interesante. Si eu sunt plina de contrarii asa ca pot sa fiu de acord cu el.

 • Lisa

  Ma bucur Daniela ! Personajul tau , Itzik Strul e foarte simpatic…si intelept. Are dreptate, ma regasesc si eu in aceste CONTRARII dumnezeiesti.

 • Fredy

  Shalom. Sarut mana. Cred ca nu exista om mai inecat in contrarii ca mine. Multumim pentru interesantele argumentari.

 • Daniela Reghina Onu

  Shalom, Dragi Prieni ! Va multumesc pentru frumoasele Voastre cuvinte. Mare atentie, contrariile sunt bune , dar ” administrate ” in exces dauneaza sanatii spirituale. Fiti binecuvantati !

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus