Porumbelul Pacii – ( 2 )

Shalom, dragii mei !  Ma bucur sa va gasesc sanatosi , cu liniste in suflete.  V-ati mai gandit la Porumbelul Pacii si la ramura sa de maslin ? Iata o ultima idee pe care as vrea sa v-o impartasesc bazata pe versetele Torei,  si pe explicatia semnificatiei cuvantului ebraic “ taraf “ ( = cioc ) . De obicei acest cuvant se foloseste atunci cand se face referire la un  animal sfasiat de fiare salbatice,  si a murit de o moarte violenta.

Ce parere aveti acum de urmatorul rationament.  V-ati gandit vreodata la posibilitatea “ uciderii “ unei ramuri de maslin ? Stiati ca atunci cand rupeti o creanga din tulpina, de fapt ati ucis-o ? “ Absurd  ! “ veti exclama,  la o prima vedere. “  O creanga e o planta, numai oamenii pot fi ucisi “ . Daca insa ne vom gandi mai bine , vom putea accepta si aceasta idee.  Intr-un comentariu modern apartinand lui Mikdash Mordechai ( rabinul israelian Mordechai Ilan ) , citat de rabinul Yissocher Frand , ni se spune ca un om care a fost odata martor la o distrugere de asemenea proportii , cum a fost cea cauzata de Potop , devine extrem de atent cu toate formele de viata , cat de mici si aparent nesemnificative , ar fi ele. Este posibil ca lui Noah , martorul ocular al Potopului , sa i se fi parut ca porumbelul a comis intr-adevar o crima , rupand , si astfel  “ ucigand “ ,  o ramura de maslin pentru a li se aduce oamenilor de pe corabie  dovada ca apele se retrag…

Vedeti , eu nu ma pot abtine sa intreb : Oare noua astazi , cei care am fost si inca mai suntem martori la atatea distrugeri, cum ni se par lucrurile din jurul nostru ? Oare cum intelegem noi Potopul , cum ii descifram tainele si cum ne bucuram de lumea recreata de dupa el, aceeasi lume care a ajuns pana  in zilele noastre ?

Va urez mult Shalom in suflet ! Mult Shalom si Tarii Sfinte , ca are nevoie pamantul acela de cat mai multi porumbei , vestitori ai Pacii si Armoniei intre oameni.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.