Porumbelul Pacii – ( 2 )

Shalom, dragii mei !  Ma bucur sa va gasesc sanatosi , cu liniste in suflete.  V-ati mai gandit la Porumbelul Pacii si la ramura sa de maslin ? Iata o ultima idee pe care as vrea sa v-o impartasesc bazata pe versetele Torei,  si pe explicatia semnificatiei cuvantului ebraic “ taraf “ ( = cioc ) . De obicei acest cuvant se foloseste atunci cand se face referire la un  animal sfasiat de fiare salbatice,  si a murit de o moarte violenta.

Ce parere aveti acum de urmatorul rationament.  V-ati gandit vreodata la posibilitatea “ uciderii “ unei ramuri de maslin ? Stiati ca atunci cand rupeti o creanga din tulpina, de fapt ati ucis-o ? “ Absurd  ! “ veti exclama,  la o prima vedere. “  O creanga e o planta, numai oamenii pot fi ucisi “ . Daca insa ne vom gandi mai bine , vom putea accepta si aceasta idee.  Intr-un comentariu modern apartinand lui Mikdash Mordechai ( rabinul israelian Mordechai Ilan ) , citat de rabinul Yissocher Frand , ni se spune ca un om care a fost odata martor la o distrugere de asemenea proportii , cum a fost cea cauzata de Potop , devine extrem de atent cu toate formele de viata , cat de mici si aparent nesemnificative , ar fi ele. Este posibil ca lui Noah , martorul ocular al Potopului , sa i se fi parut ca porumbelul a comis intr-adevar o crima , rupand , si astfel  “ ucigand “ ,  o ramura de maslin pentru a li se aduce oamenilor de pe corabie  dovada ca apele se retrag…

Vedeti , eu nu ma pot abtine sa intreb : Oare noua astazi , cei care am fost si inca mai suntem martori la atatea distrugeri, cum ni se par lucrurile din jurul nostru ? Oare cum intelegem noi Potopul , cum ii descifram tainele si cum ne bucuram de lumea recreata de dupa el, aceeasi lume care a ajuns pana  in zilele noastre ?

Va urez mult Shalom in suflet ! Mult Shalom si Tarii Sfinte , ca are nevoie pamantul acela de cat mai multi porumbei , vestitori ai Pacii si Armoniei intre oameni.

Related posts

4 Thoughts to “Porumbelul Pacii – ( 2 )”

  1. Adriano

    Sarut mana ! Mare dreptate aveti…De fiecare data cand se rupe o crenguta de maslin si este lansat un nou porumbel , acolo a fost mai intai vorba de un razboi. Abia cand vedem ce este razboiul pe viu , atunci putem intelege mai bine semnificatia porumbelului. Ii doresc Israelului multa pace si liniste. Shalom.

  2. Alice

    Eu cred ca putem ” ucide ” atunci cand nu stim sa iertam. Ii putem ucide in inima noastra pe cei pe care nu-i putem ierta, pe cei pe care ii uram sau ii antipatizam. Cred ca ura este , pana la urma , o forma de sinucidere latenta. Shalom.

  3. Fredy

    Sarut mainile . Alice , iti dau dreptate. Mare dreptate !

  4. Alice

    Ne gandim la porumbelul pacii mai ales ca in Israel e razboi. N-am inteles niciodata de ce se omoara oamenii intre ei , de ce nu pot negocia pasnic.
    Oricum , ne e dor de Itic Strul si am dori sa ne mai spuna din ale lui. Ce spuneti, doamna Daniela ? Mai revine ?

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.