Porumbelul Pacii

 

 Shalom ! Ma bucur sa va gasesc  in pace.  Pace , Pace… M-am tot gandit saptamana aceasta sa va vorbesc despre porumbelul lui Noah,  si vestita sa ramura de maslin. V-ati gandit vreodata de ce porumbelul  simbolizeaza Pacea in lume?

In vremea de azi a vorbi despre Pace este ca si cum ai vorbi despre ploaie. Pacea este atat de fireasca,  incat aproape niciun gand nu se mai inalta la Dumnezeu despre ea. Exista , desigur , razboi si suferinta in lume, exista  distrugere , insa noi incercam de fiecare data sa trecem peste ele   continuandu-ne  existenta sub semnul pacii , sub semnul ramurii de maslin. Ma intreb cati semeni de-ai nostri  stiu ca prima Pace a lumii , prima incetare a suferintei , a distrugerii , s-a intamplat in urma cu  mii de ani,   ( evenimentele  sunt  descrise in Geneza Bibliei,  capitolul 8  ). A fost de-ajuns un porumbel si o ramura de maslin pentru ca ultima familie supravietuitoare a lumii sa stie ca viata va reincepe… Cand porumbelul s-a reintors seara,  el avea o ramura  rupta in cioc,  si Noah  a stiut atunci ca apele s-au retras de pe pamant. ( Geneza 8 : 11 ). Sa vorbim acum despre aceasta ramura … De unde a venit,  in primul rand ? Unul dintre cei mai mari comentatori  , care trece drept  un clasic al interpretarii Torei , ne ofera o prima parere conform careia ramura ar fi putut proveni dintr- un copac care nu fusese distrus de Potop, ci doar cufundat sub ape. Interesant, daca ne gandim ca de obicei vorbim despre Potop ca o despre  distrugere totala a lumii . In comentariul sau  Rambam  ne  sugereaza  o cufundare a lumii sub ape, pentru ca mai apoi sa iasa de acolo in forma initiala, insa renascuta.

A doua varianta,  sugerata de rabini in Midras,  este aceea ca ramura de maslin a provenit de pe Muntele Maslinilor din Ierusalim. Ni se propune chiar ideea ca Tara Israelului a fost inundata de Potop,  si de aceea pamantul ei a putut naste si creste aceasta ramura. Cu alte cuvinte , simbolul Pacii a provenit, conform acestei interpretari , din Orasul Pacii ( Ierusalim = Ir Shalom ).

A treia varianta  este  una  si mai stranie , ea avandu-si radacinile tot in Midras : ramura de maslin provenea din Gradina Eden, din Paradis.  E destul de ciudat , daca tinem seama ca Noah a stiut ca apele s-au retras de pe pamant.  Tot Rambam , cel mai mare comentator al Torei , ne explica : “ Daca ramura ar fi venit intr-adevar din Eden ( care nu a fost afectat deloc de apele Potopului ) , Noah nu ar fi stiut nimic despre apele de pe pamant, din lumea sa…”  O varianta de raspuns face insa ca lucrurile sa redevina foarte interesante.  Poate ca Potopul a fost de fapt o “ inchidere a usilor Cerului  , si nu o deschidere a lor,  pentru a putea curge ploaia pe pamant. Poate ca ramura de maslin a fost o indicatie ca usile catre Gan Eden se deschisesera din nou, ca Dumnezeu era din nou accesibil … “

 Sa  ne  gandim  acum bine, a nu avea acces la Divinitate , a nu avea acces la Spiritualitate , este uneori  un  adevarat  Potop, o distrugere mult mai mare decat cea fizica. La fel ca si parintii , a caror pedeapsa maxima pentru un  copil nu este dojana , ci indiferenta si raspunsul de a vorbi cu acesta – la fel si Dumnezeu a adus Potopul pentru a ne arata ce inseamna Creatorul sa fie atat de departe si inacccesibil , incat lumea sa nu mai reziste si sa dispara. Pacea,  simbolizata de porumbelul cu ramura de maslin in cioc,  poate insemna refacerea Ordinii Divine pe un pamant condamnat sa  existe  prin sudoarea fruntii omului ; prin acest simbol se restabiliea tragic,  dar in speranta,  legatura dintre Lumea lui Dumnezeu si lumea omului reabilitat.

 Iata trei variante diferite , trei raspunsuri posibile , trei perspective asupra Potopului din vremea lui Noah… Sa fi foast oare Potopul o convertire a lumii, o spalare a ei de toate pacatele ,  o “ ducere la mikva ?” Sa fi fost oare vorba despre  reintoarcerea  la o Pace care exista de fapt pe pamant la locul ei, in Orasul Pacii , si pe care oamenii doar o uitasera  ? Sau,  sa fi fost oare  Potopul o inchidere a portilor de acces catre  Dumnezeu, urmata apoi de o redeschidere , si mai apoi de refacerea lumii intregi ? Intrebari , intrebari …Va las pe voi sa reganditi intregul rationament al Potopului,  pana data viitoare cand il vom relua. Pana atunci , ramaneti sanatosi !

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.