Te afli aici: Acasa » Cultura » Itzik Strul nu mai dezerteaza » Se poate cumpara “un Disraeli“?

Se poate cumpara “un Disraeli“?

           Anglia …! Tara multor evrei. Unul insa i-a intrecut pe toti de i-a mers vestea pana departe , incat s-au bucurat jidovii din intreaga lume.

Era in prima jumatate a secolului al XIX -lea , si eu, Itzik ben Shimon ,  tot ratacind asa de la o comunitate jidoveasca  la alta,  am ajuns cu toate acareturile ,  intr-o  bogata  corabie de negot,  pana la Bristol. Nici  nu pusesem bine piciorul pe tarm cand fratii evreii m-au si  intampinat sa –mi povesteasca cate si mai cate din cele intamplate lor  pe-acolo. Toti il pomeneau pe ministrul  Disraeli care,  cucerit de exemplul unui alt mare jidan  –   Sir Moses Montefiore , presedintele Camerei deputatilor , reprezentantul  evreilor  britanici – lupta pentru   evreii  oprimati ,  ale caror drepturi ajungeau  mereu si nedorit in fata instantei.

                Disraeli a fost un mare om de stat britanic si , totodata,  un romancier iscusit ( a scris romane puternic ancorate intr-o tematica politic – sociala ) .  S-a nascut la Londra  intr-o familie de evrei care fusese expulzata din  Spania la sfarsitul sec. al XV-lea , gasind ulterior adapost in  Venetia.  Bunicul lui pe nume Benjamin, ca si nepotul, s-a stabilit in Anglia in 1748 ca negustor de corali. Multi istorici moderni il considera pe Disraeli un “ converssos “ , adica un evreu care s-a crestinat ( acest lucru s-a intamplat pe cand micul Benjamin avea 13 ani). El a personificat mandria si puterea de seductie a evreilor sefarzi, pe care le atribuia evreilor in totalitatea lor. Tendinta evreilor askenazini ( cealalta mare ramura a evreimii ) de a privi suferintele poporului Israel  in maniera biblica – drept o consecinta binemeritata a pacatelor  de –a lungul timpului –  nu-l impresiona catusi de putin. “ Eu sunt , ii placea lui sa afirme, “ pagina lipsa intre Vechiul si Noul Testament.” Deseori i-a acuzat pe crestini ca nu cunosteau virtutile Iudaismului , si pe evrei ca nu recunosteau ca religia crestina s-a nascut din Iudaism. In prefata sa  din 1848 la romanul  “ Coningsby” , Benjamin Disraeli   declara : “ Aparand dreptul suveran al Bisericii lui Hristos,  de a fi regeneratorul perpetuu al omului , scriitorul a considerat ca a sosit timpul cand trebuie incercat sa se faca dreptate unei rase care a fondat Crestinismul. “ Iata si o insemnare din 1863 , o piesa rara,  care a supravietuit printre documentele lui din Hughenden. “ Ma gandesc la Biserica si-mi spun ca este singura instutie iudaica ce a ramas – nu cunosc nicio alta…Daca n-ar fi Biserica, nu vad de ce ar trebui sa fie evreii cunoscuti. Biserica a fost intemeiata de catre evrei si ea a ramas credincioasa originilor sale. Ea este cea care garanteaza ca istoria lor si literatura lor…sunt cunoscute de intreaga lume.”

       Disraeli a fost sfetnicul reginei Victoria , castigand indubitabil  increderea suveranei care i-a imprumutat propriul ei medic ( prim-ministrul  suferea de guta si astm bronsic ) . Intre  anii 1874 – 1880,  cand scriitorul si politicianul evreu  incerca sa guverneze in fruntea unui cabinet conservator , regina il sustine energic. In timpul ultimului sau mandat de prim-ministru , la initiativa  lui, parlamentul britanic adopta cele mai importante legi sociale privind eradicarea mahalalelor , ameliorarea asistentei medicale , imbunatatirea conditiilor de munca din fabrici etc  Intre 1876 -1878,  agenda sa de lucru era dominata de  “ problema rasariteana “ : oprimarea Turciei de catre Rusia,  si tentativele acesteia de-a ajunge la Mediterana. La Congresul de la Berlin , Disraeli ii sustine pe turci impotriva rusilor. A militat in permanenta in virtutea celor mai frumoase  idei iluministe de progres :  egalitatea in drepturi a evreilor cu popoarele in mijlocul carora traiau,  si a crezut cu ardoare , ca si Theodor Herzl , intr-o intoarcere a fiilor lui Iacov in Palestina. Nici unui alt politician britanic din secolul al XIX-lea nu i s-au dedicat atatea carti si studii. Una dintre frazele  sale célèbre, citata mereu intre politicieni,  este aceasta : “ O persoana agreabila e o persoana care agreeaza parerile altora.“

Voi ce parere aveti ? Nu ne-ar trebui  “ un Disraeli “  astazi ?  Pe curand .   Ramaneti cu Shalom.

 

Comentarii (7)

 • Alice

  Va multumesc pentru aceasta frumoasa incursiune in merituoasa viata a unui mare om de stat si de cultura, pe care eu il admir mult. In adolescenta i-am citit superbul roman ” Sibyl”. Da, cred ca avem nevoie de un asemenea om astazi. Fiti binecuvantata ! Shalom.

 • Paul Polacek

  Sarut mana. Un articol super. Avem ce invata de la tarile mai dezvoltate ale Europei.
  Desigur , Benjamin Disraeli nu a fost un om perfect dar a fost unul dintre cei mai extraordinari negociatori din istorie, intr-o perioada cand Anglia a trecut prin destule framantari. Cred ca englezii ii datoreaza mult , epoca victoriana a stralucit si datorita aportului sau binemeritat.

 • Kristina S.

  Shalom Daniela. Absolut incantator mister Disraeli. Eu as cumpara ” unul ” daca as putea. Ai facut foarte bine ca ai adus un asemenea lider in fata cititorilor. Un om politic de o valoare incontestabila si , totodata , un om de mare cultura !

 • Fredy

  Shalom. Sarut mana. Cu siguranta multi ar avea nevoie de ” un Disraeli.” Mie insa mi-e teama ca traim vremuri atat de complicate incat nici macar inteligenta si diplomatia unui asemenea om nu ne -ar mai putea ajuta. Numai Dumnezeu cu mila …

 • Bogdan

  Sarut mana. Eu as cumpara ” un Disraeli “. Si cu el , desigur , si celelalte ” la pachet .” De pilda , poate asa vom invata si noi romanii sa nu mai fim atat de patimasi in a ne ” da lectii uniii altora “, in a ne razbuna, si vom recunoaste si calitatile semenilor nostri chiar daca nu avem aceeasi culoare poilitica.

 • Nina Caraman

  Shalom ! Si eu as cumpara ” un Disraeli.” Foarte frumos , Daniela ! Mare ” ispititor ” Itzik Strul asta !!!

 • Daniela Reghina Onu

  Dragi Prieteni ,
  Va multumesc pentru participarea Voastra la acest articol dedicat personalitatii lui Disraeli. Sunt sigura ca si Itzik Strul se bucura si chiar va multumeste, la randu-i . Fiti binecuvantati !

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus