La un ceai cu Silviu Gherman si cartile lui

Sâmbătă, 27 aprilie 2013, ora 18:00, în librăria Cărtureşti din Iulius Mall stăm la poveşti cu Silviu Gherman – despre scrierile lui, despre viaţa în afara cărţilor, despre tot ce se poate vorbi şi multe altele, de la „Hârtiile masculului” încoace sau încolo.

Întâlnirea, moderată de Simona Pele – jurnalist, face parte din proiectul DIALOGURI CU SCRIITORI ROMÂNI pe care Cărtureștiul îl lansează în luna aceasta în patru orașe din țară – Cluj, Iaşi, Bucureşti şi Timişoara.

„Continuu să fiu actor doar cu numele. M-am angajat la o corporație. În 2008 am înființat Mes Quins, o formație de pop sintetic cunoscută ca floarea underground-ului. Tot în același an am început să postez regulat pe pagina mea de Youtube scurte filme comice. Am publicat până acum două cărți: Scurta și plictisitoarea viață a lui Kjus, Polirom, 2005 și Cele mai frumoase creiere, Cartea Românească, 2008 (Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor București). Misoginismul, inadecvarea și mai multe eșecuri sentimentale au dus la apariția Hârtiilor masculului, cartea unei lumi în care am trăit ani de zile și în care nu vreau să mă mai întorc. Tot ce am scris aici e adevărat.” (Silviu Gherman)

Silviu Gherman s-a născut la Braşov pe 25 iulie 1981. După absolvirea liceului de artă, a urmat la Bucureşti Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice.

Despre proiectul DIALOGURI CU SCRIITORI ROMÂNI

O viață literară normală, așa cum ne-o închipuim noi, presupune mai dese și variate întâlniri ale scriitorilor cu publicul. E interesul ambelor părți – scriitorii au nevoie constantă de feedback nu doar din partea criticilor, ci și a celor care-i susțin cumpărându-le cărțile, pentru public aceste întâlniri sunt șanse de a descoperi nume noi sau de a-i întâlni în carne și oase pe oamenii din spatele cărților deja citite.

Întâlnirile dintre scriitori și cititori reprezintă un semn de sănătate al pieței culturale.

Vă propunem o altă formă de eveniment literar: un dialog de pe poziții egale, mijlocit de un moderator,  în spațiile primitoare ale unor ceainării. În prima parte a fiecărei întâlniri moderatorul îl va descoase pe invitat în legătură cu scrisul (urmărind să scoată la iveală mizele sale literare, temele care-l atrag, modul aparte de a se apropia de ele, detalii specifice legate de munca lui, implicarea în destinul cărţilor după publicare, relaţia cu publicul etc.), dar și cu alte aspecte ale existenței sale (stil de viaţă, pasiuni, familie, prieteni, alte slujbe etc.). Urmează o lectură a autorului dintr-una din cărțile sale , după care mingea va fi pasată publicului, pentru a duce mai departe sau în cu totul alte direcții discuția inițiată de moderator. Finalul fiecărei întâlniri e destinat autografelor și socializării.

Proiectul „Dialoguri cu scriitori români” vine în contextul unei pieţe de carte aflată conform cifrelor anuale în continuă scădere şi pe fundalul unei societăţi în care lectura face parte tot mai puţin din modul de viaţă al oamenilor. În explicarea acestei scăderi a interesului faţă de cărţi se invocă cel mai adesea eşecul sistemului de învăţământ, rolul nociv al televiziunii, concurenţa neloială a internetului şi altele, dar foarte rar se ia în calcul insuficienta promovare a lecturii în general şi a cărţilor şi autorilor în special. Ceea ce propunem noi este doar una dintre numeroasele căi prin care lectura, autorii și cărțile pot fi promovate într-un mod plăcut şi interactiv. Sperăm să contribuim prin acest proiect la schimbarea imaginii elitiste pe care o au întâlnirile literare în opinia unui larg segment de public și la popularizarea lor ca evenimente cu valoare socială integrativă. Nu în ultimul rând, ne dorim ca proiectul nostru să ajute la demararea unui dialog functional între edituri, librării, scriitori şi public, care ar putea facilita o mai bună sincronizare între oferta pieţei de carte şi cererea publicului și încuraja o mai mare implicare a jucătorilor de pe piața de carte în privinţa promovării literaturii ca “bun comun”.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.