Te afli aici: Acasa » Cultura » Lansare de carte „Respectul celor scrise sau uşurinţa exprimării”

Lansare de carte „Respectul celor scrise sau uşurinţa exprimării”

 

Miercuri, 18 decembrie, ora 18:30, în librăria Cărtureşti din Iulius Mall, discutăm despre „Respectul celor scrise sau uşurinţa exprimării” o carte biografică, scrisă în limba maghiară de Darvay Nagy Adrienne, care surprinde în principal implicarea actorului Demeter Andras în viaţa culturală din Timişoara.

Actorul Demeter Andras avea doar 24 de ani când a câştigat, în urmă cu două decenii, primul concurs managerial organizat în România pentru ocuparea unui post de director  de teatru, ajungând în fruntea Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara. Cariera timişoreană a celui ce a fost nu doar cel mai tânăr director de instituţie publică de teatru din istoria universală a teatrului dar şi iniţiatorul Festivalului Internaţional SalTimBanc este marcată însă şi de multe alte particularităţi. Spre exemplu, a interpretat roluri principale din creaţia lui Shakespeare în trei limbi. Printre altele, rolul Claudius în Hamlet-ul de acum zece ani, devenit astăzi un spectacol legendar. La împlinirea a exact 8 ani de zile de când, în rolul lui Faust, şi-a luat adio de la directoratul timişorean, Demeter András István revine în oraşul de pe Bega.

„Deseori îmi aduc aminte de imaginea lui Demeter Andras care atunci conducea deja teatrul de zece ani: cum stătea el îngândurat pe șine, în spectacolul aniversar al Teatrului Maghiar care sărbătorea  jumătate de secol, în timp ce în jurul lui năvăleau  protagoniștii spectacolului, adică membrii trupei Teatrului Maghiar și artiștii de diverse naționalități, invitați. Acest moment urmează după scena iscodirii, așa-zisa scenă a mănăstirii, când Regele își dă seama că dușmanul său, Hamlet nu e supărat din dragoste. Polonius a plecat deja, iar trupa de actori se pregătește pentru scena cursei de șoareci.

Momentul acesta a căpătat o putere emblematică, depășind evenimentele dramaturgiei reale: directorul artist,  încă incredibil de tânăr, este înconjurat de tot ceea ce e de fapt meritul propriei perseverențe, realizarea lui, prin care a pus pe șine Teatrul Maghiar din Timișoara, condamnat la desființare.” (Darvay Nagy Adrienne)

 

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus