Te afli aici: Acasa » Cultura » Nea Marin si Politica Globala

Nea Marin si Politica Globala


(Octavian Cotescu, in rolul lui Amza Pellea, amestec de cetatean meditativ, Titus Herdelea + Catavencu, care scoate limba cand intr-o parte, cand in alta)

Ma fratilor ( duios),

(cetatean)

Cele doua popoare barbare care trecura pana acum prin Uzina Viselor ma pusera pe ganduri. Venira primii. Cu masinile intrau, cu masinile plecau din Uzina. Pe jos, niciunul. Cu bicicletele, niciunul. Vazura ai nostri, transilvanenii, si ii rugara sa mearga macar inauntru cu bicicletele. Se invoira. Dupa aceea, nu ma mai lasara. Cica, nu sunt in vacanta la serviciu. Plecara primii.

Venira urmatorii. Astia, mai motorizati. Mai stralucitori. Pana si saracul ala de poet, de la Presaj, nepotul lui Rolling Stones, fu obligat sa vina cu jeep-ul la serviciu: ca unde sta, mai merge si cu bicicleta.

Mai fratilor,

Grijulii toti. Grijulii. Cu Planeta toata. Adica, ce se face ea, daca nu mai merg ei cu masinile?  Prin oras? Prin lume? Cu avioanele? Cu navele? Ce mai mananca arabii? Ce tehnologie mai ia Rusia? Ce orez mai consuma chinezii? Ce se fac cei din RPC? Cine le mai da lor fumuri?

Acu, ma intreba frate-miu, Pupa-i Ciocu’, de-i zice asa, ca merge toata ziua cu muica, cu masina, ca e si ea singura, si nu vrea, de dorul ei, sa se casatoreasca. Asa-i zice: Pupa-i Ciocu lui muica. Ma intreba: De ce nu vii, nea Marine, director la Uzina Viselor?  Ca ar fi mai bine. Stii? Ar fi mai bine. Ma frate-miu, zisai, cum sa vin io acolo? Cum sa vin? In locul Directorului General al Uzinei Pai, stii cate are el pe cap? Cati petrodolari? Cati iubeodolari? De la Banci? Virtuali? Ce sa fac eu acolo? Io, aici. Cu astronomii. Vad viitorul. Incerc. Si  toti astronomii tac malc. Da io v-o zic pe sleau. Aveti grija, ma fratilor, ca petrolul  se termina. Si astia va pusera gand rau.

Ca va dau de toate: paine, inca. Si circ.

Dar pamantul se lucreaza greu. Ia incercati sa-l lucrati la cazma.

Asa ca, sa aveti grija, sa aveti fiecare cate un pogon. Pogonul lui Dumnezeu. Sa puneti pe el pomi, pe perimetru. Si ce mai vreti voi. Sa va rugati si sa traiti sa ploua. Sa aveti pe el un bordei. Si unelte. Si sanatate. Si copii. Sa creasca pamantul Romaniei.

In rest, stiu. O sa vi se spuna cate in luna si in stele. Ca motor electric, hidraulic, pneumatic,  atomic, cu apa, cu antimaterie. Acceleratorul de la Bruxelles. Ala de recreeaza Pamantul. Ori controleaza gandurile. Zboruri spre stele. Spre originea universului.  Se uita cineva la motoarele noastre, de atata vreme? La pila lui Karpen? La inventiile lui Capra? La psihologia consonantista a lui Odobleja? La coarde? La inventiile lui Teslea? La balonul cu biogaz? Dar de motorul cu credinta ati auzit? Uitati-va in istoria romanilor, mai fratilor! Ca sa intelegti ceva din ea! Sunt toti savanti. Toata Academia, Academiile, Universitatile, invatamantul, toata intelactualitatea, toate masele in permanenta emancipuire, sunt ahtiate dupa mersul pe jos, si pe bicicleta.Mai ales, prin tara, si strainatate.

Mai fratilor,

Asa patira ce patira cei din Irak, Libia, Egipt,. Era s-o pateasca si Siria. Ca toata lumea voia sa mearga pe jos, si pe bicicleta. Si bancherii si generalii nu s-au inteles.

Dar eu va spun: un om al desertului rabda mult. Daca e arab. Daca nu, e bancher. Nu mai spun al carui neam. Sa nu mi se impute legal facutul cu ochiul.

PS. De unde vin, mai fratilor, desanturile astea de maimute urlatoare, cu steaguri, cu lozinci, cu portrete, cu indemnuri de ura si dezbinare rasiala? Cand e primavara?  Si nu-si taie vita de vie, stropesc pomii, sapa pamantul, pune razoarele? Si mai pun si ei mana pe literatura si istoria si stiinta si filozofia si cultura si arta universala? Nu numai pe arme, pahar, si muieri? Si nu fac sport, fair-play, daca nu-si mai incap in mandrie nationala? Ia sa vedem, cine raspunde la intrebarea asta…( scoate limba, si se uita cand la stanga, cand la dreapta )

13 martie 2014

(la corectura, imi mirosi a ars)

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus