Te afli aici: Acasa » Cultura » Noaptea Ideilor 2021 „Aproape”

Noaptea Ideilor 2021 „Aproape”

 

Pe 28 ianuarie, Institutul Francez din România participă la cea de-a şasea ediţie a Nopţii Ideilor, un eveniment internaţional organizat de Institutul Francez de la Paris pe cinci continente, în 75 de ţări. Evenimente reunite în jurul temei principale a acestei ediţii – APROAPE – vor avea loc online la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. În contextul pandemiei de COVID-19, tema din acest an a fost aleasă pentru a observa cum se transformă ideea noastră de spaţiu şi mobilitate, cum se formează noile solidarităţi pe care criza modelelor noastre economice şi sociale le-a creat, dar şi locul digitalului în viaţa de zi cu zi care probabil va schimba societatea pe termen lung.

Noaptea Ideilor 2021 în România vă propune un video-art, un tele-performance, o dezbatere despre arta stradală, conferinţe, mini-interviuri, o proiecție de film și mai multe ateliere pentru copii. Printre invitaţii acestei ediţii se numără primarul Timișoarei, Dominic Fritz, sociologa Eva Illouz,  artistul stradal Kero Zen, designerul Antoine Gripay, autorul de piese de teatru şi actorul Julien Dallière, directorul misiunii arheologice franceze din Delta Dunării Laurent Carozza: un program inedit care celebrează ideile fără frontiere.

 

Această ediţie va avea loc exclusiv online şi va permite publicului din România să fie #aproape de toate evenimentele, indiferent dacă sunt create la Iaşi, la Cluj-Napoca, Timişoara sau Bucureşti. Profesori universitari, oameni de știinţă și artiști vor vorbi despre raportul dintre noi și ceilalți, din alte timpuri și din alte spații, despre relația dintre oameni și orașele pe care și le-au construit și despre cum s-a schimbat în timp noțiunea de identitate în raport cu ce a fost și cu ce a rămas aproape.
La Timișoara, publicul este invitat să descopere câteva dintre locurile și persoanele care au adus aproape comunitatea chiar și pe timp de pandemie, printr-o serie de mini-interviuri. Este vorba despre Dominic Fritz, primarul Timișoarei, despre Oana Doboși și Raluca Selejan, fondatoarele librăriei independente „La Două Bufnițe”,  Christine Cizmas (actriță) și Ovidiu Mihăiță (regizor), cofondatori ai teatrului independent „Auăleu” și ai Muzeului consumatorului comunist și despre Oana Simionescu, arhitectă, cofondatoare a spațiului cultural independent „Faber community” și a platformei creative ”FOR”. Institutul Francez din România la Timișoara propune, de asemenea, o tentativă de decriptare a ceea ce înseamnă „aproape” în vremurile pe care le trăim, împreună cu sociologa Eva Illouz, specialistă în sociologia sentimentelor și a culturii. Pentru cei mici se vor organiza ateliere de poveşti, de gândire critică sau dezvoltare personală, precum și jocuri.

 

Totodată, România va fi parte și din maratonul internațional transmis live pe rețelele sociale de către Institutul Francez din Paris pe 28 ianuarie, prin prezentarea unei proiecții speciale „Aproape – dincolo de vârste”, la ora 20:20. Prietenii români ai Institutului Francez, de generații diferite, vorbesc din perspectivă personală despre ce înseamnă astăzi „aproape” și ce lipsește în această perioadă: Ovidiu Nahoi, redactor-șef RFI România, Ileana Țăroi, jurnalistă și coordonatoarea Secției Franceze a Radio România Internațional, Dorina Chihaia, Miss Universe România 2019, copilul Ezra Țărnea, elevii Vlad Anchidin și Elina Grama, studenta Laura Grisvard, Luka Živković, reprezentant French Tech Bucharest, Diana Marincu, directoare artistică a Fundației Art Encounters.

 

Mai aproape prin artă

17:00 – 17:10

Video-art de Alexandra Sand cu vocea lui Yves Coppens: Lespugue. Corpul ideal de-a lungul timpului.  

Online, Facebook – Institutul Francez

Noua lucrare video a artistei Alexandra Sand este un omagiu adus statuii preistorice “Venus din Lespugue”, descoperită în 1922 în apropiere de Rideaux, Franța. Interogând felul în care era perceput corpul uman în preistorie în raport cu esteticile corpului din secolul 21, discursul artistic are în centru corpul feminin. Desenele, detaliile și simplitatea formelor detemină un limbaj estetic limpede, iar vocea antropologului Yves Coppens completează imaginea în mișcare.

 

17:15 – 17:55

Tele-performance de Julien Daillère: Între prezent și trecut, între România și Franța 

Online, Facebook – Institutul Francez

 

Aproape: mărturii video

17:55 – 18:05

Aproape – dincolo de vârste

Online, Facebook  – Institutul Francez

Prieteni ai Institutului Francez de generații diferite vorbesc din perspectivă personală despre ce e astăzi „aproape” și ce lipsește.

 

Mini-interviuri despre proximitate la Timișoara
18:05

Aproape de comunitate cu Dominic Fritz, primarul Timișoarei

 

Aproape în librărie cu Oana Doboși și Raluca Selejan, librari, fondatoare ale librăriei independente „La Două Bufnițe”

 

Aproape în teatru cu Christine Cizmas (actriță) și Ovidiu Mihăiță (regizor), cofondatori ai teatrului independent „Auăleu” și ai Muzeului consumatorului comunist

 

Aproape de comunitatea creativă cu Oana Simionescu, arhitectă, cofondatoare a spațiului cultural independent „Faber community” și a platformei creative ”FOR”.

Online, Facebook – Institutul Francez Timișoara

 

Mai aproape prin dezbateri

18:30

Dezbatere despre regenerarea urbană prin „street art” la Cluj-Napoca și Nantes:

„Aproape. Să spargem zidurile”

Online, live, Facebook – Institut français de Cluj

Invitați:

Antoine Gripay, coordonator și fondator Katra

Amélie Ranty, responsabil de misiune Arta în spațiul public, Direcția culturilor și artelor, metropola Nantes

KERO ZEN, artist și muralist, unul dintre inițiatorii street art-ului și graffiti-ului din România

Ovidiu Câmpean, director, Direcția generală de comunicare, dezvoltare locală și management proiecte și Centrul de inovare și imaginație civică, Primăria Cluj-Napoca

Moderatoare:

Ioana Costaș, directoare delegată a Institutului Francez din România la Cluj-Napoca

 

19:00 – 20:20

Conferința „Aproape de strămoșii noștri, aproape de-a lungul istoriei” 

Online, live, Facebook – Institutul Francez

Invitați:

Claudia Florentina Dobre, cercetătoare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” (Academia Română), Președintă a Center for Memory and Identity Studies (CSMI)

Laurent Carozza, Directorul misiunii arheologice franceze în Delta Dunării, cercetător CNRD, profesor invitat ICUB, divizia ArchéoSciences

Florian Matei Popescu, Cercetător la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” (Academia Română)

 

Interludiu : mărturii video

20:20 – 20:25

Aproape – dincolo de vârste

Online, Facebook – Institutul Francez

20:30 – 21:30

Masa rotundă „Identități revizuite, apropiere și gen”

Online, Facebook –  Institut français Iași

Invitați:

Diana Mǎrgǎrit, conferențiar, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea « Al. I. Cuza » din Iași

Snejana Drutǎ-Sulima, conferențiar, Facultatea de Drept, Universitatea « Al. I. Cuza » din Iași

Ovidiu Gavrilovici, profesor, Facultatea de Psihologie, Universitatea « Al. I. Cuza » din Iași

 

Moderatoare:

Simona Manolache, conferențiar la Facultatea de Litere și Știinţe ale  Comunicǎrii, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava

Eveniment difuzat de RFI România

 

21:30 – 22:15

Ce înseamnă „aproape” în vremurile în care trăim? Tentativă de decriptare cu sociologa cu Eva Illouz, intervievată de jurnalista Mihaela Dedeoglu, RFI România

Online, Facebook – Institutul Francez Timișoara

 

Aproape la cinema

19:00 – 23:59

JOSEP de Aurel

Online, Eventbook – Elvire chez vous

Gratuit

Subtitrat în limba română

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=bS9apnbe9Eg

Februarie 1939. Republicanii spanioli scapă de dictatura lui Franco fugind în Franța. Guvernul francez construiește lagăre în care îi închide, privându-i de apă și mâncare. Într-un astfel de lagăr, separați de un gard din sârmă ghimpată, doi bărbați se împrietenesc. Unul este Josep Bartoli (Barcelona 1910 – NYC 1995), un ilustrator care se opune regimului lui Franco, iar celălat este un paznic.

Compus din ilustrații animate, lungmetrajul de debut al caricaturistului Aurel îmbină cu măiestrie istoria și poveștile personale, evidențiind puterea vindecătoare a desenului.

 

Premiul pentru cel mai bun film de animație – European Film Awards 2020, Label Cannes 2020, selecție Tallinn 2020, selecție Guadalajara IFF 2020

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus