Oamenii fara fata

Omul fara fata:

“De prea multe ori ne lăudăm. Suntem o naţie de lăudăroşi. Poate că e o modalitate de-a nu vedea necazurile. Poate.

Lăudăroşenia ne caracterizează din moşi–strămoşi. Ne-am facut iubitori, cinstiţi, harnici, curajoşi etc.

Ne stă mărturie Memoria Ethnologica.

La noi haiducii au fost cinstiţi şi curajoşi. Adică luau de la bogaţi  şi dădeau la săraci… De fapt, erau nişte hoţi la drumul mare, care, furau de la bogaţi şi dădeau la amante. Incercaţi să aflaţi ce se spune prin Olt despre Iancu Jianu…

Folclorul preamăreşte pe şmecheri şi propovăduieşte preacurvia. De la impersonalul ”foaie verde” la “vino pe-nserat , când prostul e plecat” ni se explică de ce trebuie să ne-nşelăm aproapele, de ce trebuie să-i lăsăm pe proşti să muncească, de ce gura satului ne încurcă socotelile imorale…

Deh! Ţara este frumoasă cu oameni harnici şi primitori. Aşa…  Ţara este frumoasă…”

 

Jianu Liviu-Florian:

Toti suntem laudarosi?

Cine sunteti Domnia Voastra, Domnule Fara Fata, care vorbiti in numele tuturor romanilor?

 

Ce marturie este Memoria Ethnologica? Nu am auzit de ea.

Eu stiu alte marturii, mult mai pilduitoare.

 

Cine vorbeste  in Olt asa cum spuneti Domnia Voastra, despre Iancu Jianu? Spuneti-ne  si noua numele lor, ca sa vedem cu cine stam de vorba.

 

Miorita, Balada Mesterului Manole, si atatea alte bijuterii ale foclorului romanesc, culese de Vasile Alecsandri,  propovaduiesc ceea ce spuneti Domnia Voastra?

 

Cine este aproapele nostru? Domnia Voastra? ? Din ce Parohie faceti parte?

Dupa cum vorbiti despre romani, nu merita sa citesc Memoria Ethnologica. De ce sa ma otravesc? Nu am baut si asa, in istorie, destula otrava?

 

Da. Tara si romanii au fost, sunt, si vor fi frumosi, daca li se vorbeste frumos. Vorbesc frumos. Muncesc frumos. Iubesc frumos. Si rad frumos.

 

Bibliografie: Tratat despre ghiocei. Scrieti-l, ca sa analizam si noi ce scrieti. Sa vedem cine, si cum, ne usuca primavara, ghioceii.

 

 

Omul fara fata apare, si dispare. Dispare si apare sub alte masti. Critica. Demoleaza. Amesteca cartile.  Lanseaza petarde, se retrage, devine culant, amabil, spune bancuri. Apoi capata  nume. O, ce frumos ne-ati invaluit! Exclami. Suntem sedusi de dansul Domniei Voastre. Va alegem. Ca aveti si bani. Ca ne si promiteti totul. Din halul in care am fost si suntem.

 

In contrast. Oameni cu fata. Unde? In Biserici. Preotii. Stiti ce fac pentru voi. Stiti ce nume va propun ei.

 

 

22 ianuarie 2014

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.