Te afli aici: Acasa » Cultura » Povestea imparatesei tiganilor si bobul de nervi

Povestea imparatesei tiganilor si bobul de nervi

Pe împărăteasa ţiganilor o durea degeţelul mijlociu al unei mâini, atât de cumplit, încât abia putea să  meargă. Toţi medicii din oraş o trimiteau, neputincioşi,  de la unul la altul. Împărăteasa făcea zeci de kilometri pe jos de la spital la spital, de la cabinet la cabinet. Fără nici-un rezultat. În cele din urmă, disperată, şi agonizând de durerea degeţelului, împărăteasa a intrat în prima farmacie care i-a ieşit în cale. Daţi-mi  medicamentele de pe reţeta aceasta, vă rog. Nu mai pot de durere. Eu, femeie la 60 de ani, să  bat atâta cale pe la medici, fără să găsesc alinare sau leac, la durere. Ce medici! Ce oameni!  Farmacista a luat reţeta, a calculat, şi i-a spus: Medicamentele vă costă 300 de pâini. Atâtea pâini nu am, a spus împărăteasa. De-abia 3. Daţi-mi  nişte antinevralgice. A intrat şi împăratul în farmacie şi a adus pâinile… Mi-a fost milă de ea.

Durerea unui degeţel, durerea unui nerv, nu se poate compara cu nici-o durere de pe pământ. Am fost şi eu internat în spital şi, după o operaţie, mi s-a repartizat în salon, o saltea de câlţi. Dimineaţa, când m-am trezit, urlam ca din gură de şarpe: Doamne! Scapă-mă! Mă durea, pur şi simplu, fundul. Cine nu mă crede, să stea culcat o zi pe o saltea de câlţi. Acum mă gândesc cum ar fi fost să bat, cu durerea aceea de fund, tot oraşul, în lung şi-n lat!

 O apreciez şi o stimez pe împărăteasa ţiganilor pentru martirirul ei. Şi pe împăratul ţiganilor, pentru că străbate oraşul împreună cu soţia sa, pe jos, în căutarea unui leac.

Oare de ce merg pe jos, în toiul celei mai cumplite dureri, când au atâtea limuzine, şi vehicule de teren?

 Oare de ce tratamentul unei cumplite dureri de degeţel este atât de scump, încât nu şi-l poate permite nici măcar o familie de împăraţi?

Ei, împăraţi de împăraţi!

Sunt atâtea mistere pe planetă  care pălesc în faţa acestui fapt, deloc mărunt. Dar dacă nu te-a durut niciodată în fund, nu ai cum să apreciezi!

10 mai 2006

Motto: “Omenirea consumă în fiecare zi 74 milioane de barili de petrol”. Urmează apa?

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus