Te afli aici: Acasa » Cultura » Premiera filmului “Nu sunt faimos dar sunt aroman”

Premiera filmului “Nu sunt faimos dar sunt aroman”

Sambata 16.11.2013, ora 17:30 la Filarmonica (sala Capitol) a avut loc premiera filmului “NU SUNT FAIMOS DAR SUNT AROMAN”. Cu aceasta ocazie vom avea sansa sa dialogam cu regizorul Toma Enache si cu o parte din actorii acestui film.

Regizat de Toma Enache, filmul vorbit in limba aromana, jucat de actori ai acestui neam, este prima productie mondiala ce aduce in prim plan viata aromanilor.

 “Regizorul Toma Enache, cunoscut pentru succesele sale teatrale, debuteaza in fim cu ideea ca a fost datoria sa morala sa creeze aceasta pelicula. Titlul filmului, ,, I’m not famous , but I’m Aromanian “, ilustrează  ambitia aromanilor de a ramane in istorie, conservându-si traditiile. Filmările au fost ealizate în cinci tari: Romania, Grecia, Macedonia, Germania, SUA.

  Este un film inedit, interpretat pentru prima oară în aromana, reconstituind mediul in care traăeşte acest neam. Istoria ii consideră pe aromani sunt urmasii romanizati ai vechilor traci sau iliri.

Tematica filmului spune ca adevarul absolut al aromanilor este deţinut de o fata pe nume Armaneamea, care este ultima descendenta a neamului. Personajul principal, Toni Caramusat, faimosul regizor de origine aromana devine fascinat de ideea ca ar putea descoperi un al tresprezecelea adevar absolut despre neamul sau, risipit in toata lumea. El hotărăşte sa plece într-o calatorie, pe parcursul careia se intalneste cu zeci de femei din întreaga lume, în speranţa că destinul îi va scoate în cale adevărul şi femeia la care visează. Le va gasi? Și dacă da, cu ce preţ? Rolul Armaneamea este interpretat de actrita Linda Croitoru, care in prezent traieste in Los Angeles…

Mesajul filmulu este: “Adevărul uneşte oameni şi destine, indiferent de împrejurări şi timp.”

”Vorbim despre o dramă romantică”, a declarat regizorul, Toma Enache.

Pentru demersul său singular, Jurnalul Naţional îl declară pe regizorul Toma Enache “Omul Zilei”.

Dupa premiera, a avut loc o cina festiva la Casa Oamenilor de Stiinta.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus