„Banatu-i fruncea” reprezintă nu numai o realitate ci și un angajament pentru noi cei care avem onoarea de a ne fi născut în această regiune.
Minoritățile au avut și continuă să aibă un rol important în dezvoltarea acestei regiuni, fapt vizibil în arhitectura, peisajul cultural, limbajul nostru.
Tributară obligației de păstrare a esenței multiculturale a Banatului, cu asistență financiară din partea Consiliului Județean Timiș, Asociația Centrul de Regenerare Urbană implementează în perioada august-decembrie 2021 proiectul „Cultura minorităților – contribuție la proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023”.
Implementat cu ajutorul organizațiilor reprezentative ale minorităților din județul Timiș: Comunitatea Evreilor din Timișoara, Asociația Cârlibana a minorității culturale aromâne, Asociația Culturală Jaku Ronkov, Uniunea Ucrainienilor din România – Filiala Timiș, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România – Filiala Timiș proiectul își propune să colecteze cărți și alte materiale culturale de la minoritățile din județul Timiș, să le inventarieze și să le predea spre conservare și disponibilizare către public, Bibliotecii Județene Timiș.
În perioada de implementare au avut loc întâlniri cu reprezentanții minorităților, ai Bibliotecii Județene Timiș, reprezentanții minorităților în mass media, oameni de cultură. Proiectul a oferit posibilitatea financiară unor scriitori ai minorităților să-și scoată „de la sertar” cărțile și să le tipărească, contribuind astfel la dezvoltarea fondului de carte a minorităților.
Anterior donării fondului de carte către Biblioteca Județeană Timiș, se ia în considerare organizarea unei expoziții de carte a minorităților, expoziție care să readucă în atenția publicului importanța interculturalității care a făcut Banatul un etalon de colaborare interculturală devenind „fruncea”.