Spectacolele lunii martie la Teatrul Maghiar

Vivacitatea noului anotimp revarsă pe scena Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara un torent de spectacole: comedii, drame, utopii, feerie, teatru muzical, spectacole pentru copii şi o premieră semnată de o vedetă a cinematografiei din Ungaria dau culoare afişului lunii martie 2013.

Sâmbătă, 2 martie, actorii Dukász Péter și Szász Enikő vă provoacă la o înfruntare cu Fortuna şi dilemele care o însoţesc. Multipremiat în festivaluri, spectacolul cu piesa „Prah” de Spiró György, montat de László Sándor, aduce în prim-plan un cuplu vieţuind la limita subzistenţei şi căruia îi surâde fără veste norocul: câştigă marele premiu la loterie. Este însă norocul înrudit cu fericirea? Spectacolul ce va începe la ora 19, în Sala Studio dă un răspuns neaşteptat.

Marţi, 5 martie, la ora 18, „Peer Gynt” porneşte în fabuloasa aventură a căutării sinelui în cadrul festivalului „Táncfarsang”, organizat de Teatrul „Móricz Zsigmond” din Nyíregyháza, Ungaria. Spectacolul este o coproducţie de anvergură  a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” cu prestigioasa Companie Forte din Budapesta reunind actori ai ambelor trupe, sub direcţia de scenă a regizorului şi coregrafului Horváth Csaba. Montarea propune o viziune luxuriantă, extravagantă, plină de farmec şi fantezie a capodoperei lui Henrik Ibsen.

Vineri, 8 martie, şi miercuri, 13 martie, de la ora 19, în Sala Studio înfloreşte „Gardenia”: plantă cu parfum ameţitor de iasomie şi fatalitate. O istorie central-europeană în perspectivă feminină, o fascinantă poveste de familie, dramă a patru femei poloneze din patru generații, cea mai în vârstă născută în 1920, iar cea mai tânără în 1982, piesa scrisă de Elżbieta Chowaniec şi pentru prima dată montată pe o scenă din România, oferă, în viziunea regizorală a lui Koltai M. Gábor, o întâlnire tulburătoare „cu fete, femei, fetițe, domnișoare, doamne, târfe, zâne, vrăjitoare, prințese și slujnice împuțite, prostituate răscoapte și dame răsfățate”.

Luni, 11 martie, de la ora 19, cu preţul unui bilet la teatru îți cumperi un pachet de chipsuri. Sau un loc în arcă, la sfârşitul lumii. Dacă ai noroc, câștigi un yacht. Mai degrabă o barcă.  Un nimic.  În timp ce trebuie să iei cu tine tot ceeea ce contează. Cine şi ce contează cu adevărat?  Orice apocalipsă personală îşi are dilemele, crizele şi priorităţile ei. Pentru orice eventualitate cumpără o gorilă. Sau ascultă atent ce are de spus gorila din piesa fraţilor Presnyakov, în spectacolul Înainte de potop, regizat în premieră naţională de Szabó Máté.

Joi, 14 martie, şi vineri 15 martie, de la ora 19, în Sala Mare,  noua producţie a Teatrului Maghiar, “Opera ţărănească” de Pintér Béla şi Darvas Benedek, în regia lui Szikszai Rémusz, stârneşte cele mai neprevăzute resorturi ale sensibilităţii, cu un amalgam de cântece maghiare populare ardeleneşti, muzică baroc şi rock, de inflexiuni de jazz şi musical, de comic frust şi tragedie profundă, înţelepciune şi autoironie, filosofie şi poezie.

La Teatrul Maghiar “Csiky Gergely”, Ziua Mondială a Teatrului de Păpuşi ţine, ca în poveşti, 3 zile. Marţi, 19 martie, Zián şi Kopik, doi adorabili spiriduşi ecologişti inaugurează primăvara teatrală pentru copii. Nimeni nu cunoaşte mai bine ca ei secretele reciclării deşeurilor şi ale mirării candide în faţa minunilor lumii, magie pe care au împărtăşit-o în lumea largă, chiar şi la Festivalul de la Avignon, Franţa. Spectacolul regizat de Palocsay Kisó Kata are două reprezentaţii în Sala Studio, de la orele 10 şi 12.

Miercuri, 20 martie,  este ziua când şi păpuşile  haiducesc: „Vagabondo” povestea lui Karel Čapek – de o acută actualitate – urmăreşte destinul unui tânar pe care tatăl său, un tâlhar de temut, îl creşte de mic într-o mănăstire. Copilul sensibil, cu educaţie aleasă îi promite tatălui, aflat pe patul de moarte, că duce mai departe tradiţia familiei şi devine tâlhar. Legământul se dovedeşte prea greu pentru  Vagabondo, eroul cel naiv. În loc să devină jefuitor, el însuşi ajunge cel jefuit, chiar de mai multe ori. Dar ce înseamnă oare să fii tâlhar în viaţa de zi cu zi? În montarea cuplului Peter Pashov şi Zheni Pashova păpuşile, actorii si spectatorii caută împreună răspunsul la această întrebare. Spectacolul are două reprezentaţii, de la orele 9,30 şi 11,30.

Joi, 21 martie, ne întâlnim cu Ionică Măzărică, băiatul ce crede în vise, salvează fete de împărat şi învinge balauri. Eroul înzestrat cu puteri supranaturale şi are sorgintea în toposul basmelor româneşti, al poveştilor secuieşti sau, la fel de bine, în cele ruseşti. În spațiul lingvistic maghiar,  basmul său există în cinsprezece variante diferite. Spectacolul regizat de Csató Kata foloseşte deopotrivă păpuşi, marionete, teatru de umbre şi va fi jucat de la orele 9 şi 11, în Sala Studio.

Luna martie se încheie cu premiera noului spectacol, scris şi regizat de o adevărată vedetă a cinematografiei din Ungaria: Hajdu Szabolcs. În brilianta sa carieră, artistul a lucrat cu actori români precum Florin Piersic jr., Oana Pellea şi Gheorghe Dinică, iar unul dintre filmele sale, intitulat „Biblioteque Pascal”, a fost nominalizat pentru premiul Oscar.  Premiera va avea loc de Ziua Mondială a Teatrului, în 27 martie.

Toate spectacolele Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” sunt traduse simultan în limba română.

Casa de bilete este deschisă de luni până vineri, între orele 16.00 și 19.00, sau cu o oră înainte de începerea spectacolelor. Adresa: strada Alba Iulia, numărul 2, telefon: 0356-450-606, e-mail: ticket@tm-t.ro.

Bilete pot fi cumpărate şi online, accesând site-urile: www.tm-t.ro sau www.biletmaster.ro.

Vă atragem atenţia că rezervările se vor ridica de la Casierie cu 24 de ore înainte de spectacol în timpul săptămânii, iar la sfârşit de săptămână cu cel târziu 30 de minute înainte de spectacol.

Vă reamintim că după începerea spectacolului, accesul în sală este permis numai la pauză. Neprezentarea la spectacol, nu dă dreptul la returnarea contravalorii biletului.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.