„Dintotdeauna am încercat să nu fiu copia nimănui și, cu câtă personalitate am dobândit pe parcursul carierei mele, așa am încercat să mă prezint în fața marelui public”. (V.J.)
Pentru mine, seara de 24.04.2012, a însemnat foarte mult și nu voi uita această dată multă vreme de acum încolo. Am avut onoarea să mă număr printre invitații marelui actor Vladimir Jurăscu, la aniversarea celor 85 de ani de viață și 65 ani de carieră. Evenimentul a avut loc la Teatrul Național din Timișoara, unde Vladimir Jurăscu și-a petrecut 45 de ani frumoși, triști, bucuroși, veseli, după cum a spus aseară chiar domnia sa. TNT a fost al patrulea național pentru „uriașul” Vladimir Jurăscu, la care s-a și stabilit, cu ajutorul directorului din acea vreme, Gheorghe Leahu. A interpretat 335 de roluri, a jucat la 9 teatre, alături de mari actori, la Cluj, Craiova, București – Teatrul Giulești, Baia Mare, Petroșani, Pitești, Iași, Oradea, Timișoara. Vladimir Jurăscu poate juca cu ușurință orice rol, dramă, comedie, tragicomedie. O lume de personaje extraordinar de diferite i-au populat existența, a întruchipat pe scenele celor nouă teatre prin care a trecut de-a lungul carierei, o întreagă gamă a celor mai celebre personaje. Amintesc doar câteva din piesele jucate de mare nostru actor Vladimir Jurăscu: O scrisoare pierdută, Rața sălbatică, Despot Vodă, Trei surori, Mobilă și durere, Apus de soare. „Regele Lear” de William Shakespeare, interpretat de Vladimir Jurăscu în 1987 și care a fost rolul vieții lui, ia adus cea mai mare distincție, premiul criticilor de teatru. De-a lungul carierei, Vladimir Jurăscu a primit toate premiile la care poate râvni un actor, printre care și premiul pentru excelență, care ia fost decernat în holul teatrului, nicidecum pe scândura scenei după cum ar fi fost normal pentru un actor care își petrecere mai multe ore la teatru decât acasă.
La marele eveniment, printre cei care au vorbit despre actorul Vladimir Jurăscu, atât de frumos, de adevărat și plini de emoție s-au numărat: doamna Mariana Voicu, Părintele Petruș, care i-a dedicat o poezie emoționantă, prietenul și „fratele” Ion Marin Almăjan, care a declarat la începutul discursului plin de emoție, „Mă aflu într-un templu….”. Domnul Ion Marin Almăjan a făcut cunoscute publicului prezent, CD-ul de poezii, realizat cu această ocazie de către Radio Timișoara, fiind o surpriză și o mare bucurie pentru Vladimir Jurăscu și editarea unei cărți cu cronici scrise de-a lungul anilor despre marele actor, realizată la Editura David Press Print.
„Vladimir Jurăscu este un personaj care cucerește cu adevărat, are trăiri puternice și are încă multe de spus. Este prieten al scriitorilor, al artiștilor, al oamenilor vârstnici, al tuturor”, a declarat pictorul Vasile Pintea.
”La mulți ani zmeule”, i-a urat și domnul Ion Jurca Rovina. De asemenea, viață lungă, i-a dorit și consilierul Mitropoliei, Părintele Zaharia, care a menționat că „Vladimir Jurăscu și dacă ar fi fost preot, era iubit de către oameni”.
Domnul Adrian Orza, în scurtul său discurs a afirmat despre Vladimir Jurăscu că este un foarte bun povestitor, îl iubește și îl respectă. Oare cine nu-l iubește și respectă pe acest om de mare valoare?
Abia așteptam momentul în care să ne spună și marele maestru câteva cuvinte. Vladimir Jurăscu și-a începutul discursul cu: „Dragii mei, bine ați venit în casa mea!”. Pentru Vladimir Jurăscu, teatrul reprezintă casa, înseamnă totul pentru el. A povestit de ce a ales să se oprească la TNT, după ce jucase în toate teatrele din țară. Se îndrăgostise de oamenii de aici, de bănățeni, se simțea foarte apropiat și iubit de ei. Aici, a fost numit cetățean de onoare al Timișoarei.
La final, Vladimir Jurăscu a mulțumit tuturor celor prezenți și nu numai, invitându-ne la o cupă cu șampanie.
A fost o seară pe cinste, am lăcrimat, am râs, dar cel mai important lucru pentru mine este că l-am cunoscut pe „uriașul” Vladimir Jurăscu.
Îi doresc și eu marelui actor Vladimir Jurăscu, mulți ani sănătoși, fericiți și voioși alături de toți cei ce-l iubesc!