Lumina din spatele umbrelor – biografia lui Caravaggio pe scena Teatrului Maghiar

 

Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara prezintă în 21 octombrie, la Sala Mare, a treia premieră a stagiunii 2022/2023 – „Caravaggio”, în regia lui Visky Andrej, pe un text scris de Visky András. Deși nu este un spectacol biografic obișnuit, „Caravaggio” dezvăluie momente-cheie din viața și opera pictorului italian din sec. XVI care a redefinit tehnica clarobscurului.

Spectacolul explorează modul de lucru al lui Michelangelo Merisi da Caravaggio, care a refuzat să facă desene-schiță, pictând direct personajele în posturi neconvenționale, considerate chiar anti-creștine. Precum un regizor de teatru, Caravaggio era foarte meticulous cu poziționarea și îndrumarea modelelor sale pentru a crea tabloul ideal. Regizorul tănâr Visky Andrej a ales să sublinieze și tumultul interior al pictorului rămas devreme orfan, acaparat ulterior de vicii și un temperament de nestăpânit – dar cu un succes răsunător în pictură, atât printre laici, cât și în fața Papei. „Viața bate teatrul” în cazul lui Caravaggio, a cărui existență doar oglindește neliniștea epocii în care a trait, iar moartea dramatică e culminarea vieții consumate între cele două extreme care l-au definit – lumina și întunericul.

Rolul titlular îi aparține actorului Balazs Attila, iar din distribuție fac parte și Erdős Bálint, Jancsó Előd, Kocsárdi Levente, Bandi András Zsolt, Vajda Boróka, Borbély B. Emília și Vadász Bernadett. Decorul a fost realizat de echipa Luminaxis Studio, costumele de Csegöldi Erika, iar muzica a fost compusă de Visky Péter. Secvențele coregrafice au fost concepute de Szekrényes László din trupa de dans contemporan M Studio.

Visky András, autorul piesei „Caravaggio Terminal”, se numără printre cei mai prolifici dramaturgi maghiari contemporani, fiind directorul artistic al Teatrului Maghiar de Stat Cluj-Napoca de peste 20 de ani. Premiera din 21 octombrie va fi precedată de o lansare de carte în foaierul teatrului, de la ora 18 – „Kitelepítés” („Deportare”) de Visky András, memorii ale copilăriei petrecute cu familia strămutată în Bărăgan.

Spectacolul va fi supratitrat în română și engleză. Biletele pentru premieră (30 lei) și pentru a doua reprezentație, din 22 octombrie (24/16 lei), se pot lua de la teatru în intervalul 10-13 și 16-19 sau online pe https://ticket.tm-t.ro/ro

Related posts