Platformă teatrală Timișoara- Veszprém/ coproducție Banul Bánk

 

Timișoara și Veszprém vor deține în același an, 2023, titlul de Capitală Culturală a Europei: provocator și ambițios context în care Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely și teatrul din  orașul maghiar situat pe malul râului Séd au proiectat un dens program cultural comun. Unul dintre  punctele esențiale  ale platformei teatrale comune îl reprezintă  coproducțiile teatrale. Chiar în aceste zile, un personaj legendar, Banul Bánk, unește două viitoare Capitale Culturale Europene aflate la 400 de km distanță dar deja foarte apropiate artistic.

 

Două premiere în trei zile și un nou proiect a doua zi: așa s-ar putea  rezuma evenimentele  ultimei săptămâni la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara. După premiera absolută a spectacolului de teatru-fantasy ”Csaba drops (Totul se va schimba!)”,  în regia lui Tasnádi-Sáhy Péter, și premiera spectacolului  de păpuși ”Cenușăreasa”, montat de regizorul Sramó Gábor și realizat în coproducție cu Teatrul de Păpuşi „Kabóca” din Veszprém, evenimente desfășurate la distanță de doar o zi între ele, trupa  Teatrului Maghiar din Timișoara a început repetițiile pentru un nou spectacol: drama istorică ”Banul Bánk”, de Katona József  în regia lui Markó Róbert. Și acest nou spectacol va fi o coproducție a scenei timișorene maghiare cu Teatrul din Veszprém, în cadrul platformei de parteneriat teatral constituite în contextul în care ambele orașe, Timișoara (România) și Veszprém (Ungaria), vor fi  Capitale Culturale ale Europei în 2023. Spectacolul, ale cărui repetiții se desfășoară atât la Timișoara, cât și la Veszprém, va avea premiera chiar de Ziua Mondială a Teatrului, în 27 martie 2022,  și reunește în distribuție actori din ambele orașe: Balázs Attila, Éder Enikő, Miller Patrik, Sebestyén Hunor,  Taba Dorottya Lucia, Aszalos Géza, Molnos András Csaba, Bandi András Zsolt,, Csörögi Gábor, Benkő Zsuzsanna, Berta Csongor, Tokai Andrea.

De la publicarea sa, în 1819, şi până astăzi, ”Banul Bánk” al scriitorului Katona József s-a impus în cultura europeană teatrală ca unul dintre marile texte ale dramaturgiei maghiare,  o dramă cu puternic filon  istoric, ale cărei personaje de legendă au provocat imaginația regizorilor și au generat montări în teatru, operă și film. Palpitanta poveste a Banului Bánk și a soției sale Melinda se desfășoară la sfârşitul anului 1213, într-un context  istoric tulbure, învolburat  de rebeliuni, drame pasionale şi intrigi politice. Povestea medievală surprinde lupta patrioților maghiari pentru libertate, în revers cu atmosfera otrăvită a Curții rămase fără Rege, unde colcăie trădări, pasiuni, ambiții, jocuri periculoase de putere. Prins în vârtejul acestora, nevoit să aleagă între idealurile și sentimentele sale, între dragostea pentru popor și loialitatea față de Regele plecat să lupte cu meranii din Peninsula Istria, tragicul erou  Bánk va pierde tot ce iubește.

În următoarele zile, Teatrul Maghiar din Timișoara propune publicului său trei tentante spectacole:

  • sâmbătă, 12 februarie, de la ora 19, noua producție a companiei, ”Csaba Drops (Totul se va schimba!)”;
  • în 16 februarie, spectacolul regizorului Radu Nica, ”La comun”, cu un debut de rol important: Vass Sarolta, cea mai tânără actriță a trupei, va juca rolul Freja
  • în 17 februarie,”Cotitura Dunării”, spectacol invitat din Ungaria, îl readuce pe scena Teatrului Maghiar din Timișoara pe actorul Molnár Bence.

Toate spectacolele Teatrului Maghiar Csiky Gergely sunt traduse în limba română.

Biletele sunt disponibile la Casieria Teatrului sau online, prin platforma www.biletmaster.ro.

 

 

*Imagini din repetiția spectacolului Banul Bánk, foto: Petru Cojocaru/TMT

Related posts