Ziua Mondiala a Teatrului de Papusi

Teatre de pe tot mapamondul celebrează în 21 martie Ziua Mondială a Teatrului de Păpuşi, un eveniment ce se adresează unui public format din sute de mii de spectatori, în majoritate copii.  În 2000, la Magdeburg, în Germania, s-a desfăşurat al XVIII-lea Congres al Uniunii Internaţionale a Marionetiştilor, unde s-a născut ideea unei zile a teatrelor de păpuşi şi animaţie. În 2002, la Atlanta, în SUA, s-a ales data de 21 martie ca Zi Mondială a Teatrului de Păpuşi.

La Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” Timişoara, Ziua Mondială a Teatrului de Păpuşi se sărbătoreşte trei zile, ca în poveşti. Spectacole pline de farmec, aventuri palpitante, personaje năstruşnice le dau întâlnire copiilor, de două ori pe zi, după următorul program:

–        marţi, 19 martie 2013, de la ora 10:00 şi de la ora 13:00, Zián&Kopik, un spectacol de Palocsay Kisó Kata, povestea a doi spiriduşi care ocrotesc natura. Kopik şi Zián sunt neîntrecuţi în sortarea deşeurilor din metal, plastic sau hârtie. Adevăraţi profesionişti, îşi fac treaba veseli şi în mod responsabil, găsind întotdeauna timp să se minuneze de lumea înconjurătoare. Pofta lor de joacă şi de experiment este nemărginită. Motto-ul lor: „Gunoi şi vrăjitorie: Zián şi Kopik – numai bine!” Limbajul lor de spiriduşi e limpede pentru toată lumea. Nu au secrete, în afară de…

–        miercuri, 20 martie 2013, de la ora 9,30 şi de la 11,30, Vagabondo, spectacol regizat de cuplul Peter Pashov și Zheni Pashova (Bulgaria). Povestirea lui Karel Čapek – extrem de actuală în zilele noastre – urmăreşte  destinul unui tânăr pe care tatăl său, un tâlhar de temut, îl creşte de mic într-o mănăstire. Copilul sensibil, cu educaţie aleasă, îi promite tatălui, aflat pe patul de moarte, că va duce mai departe tradiţia familiei şi va deveni tâlhar. Alegerea se dovedeşte grea pentru Vagabondo, eroul cel naiv. În loc să devină jefuitor, el va fi cel jefuit, chiar de mai multe ori. Dar ce înseamnă oare să fii tâlhar în viaţa de zi cu zi? Păpuşile, actorii şi spectatorii caută împreună răspunsul la această întrebare.

–        Joi, 21 martie 2013, de la ora 9:00 şi de la 11:00, spectacolul  Ionică Măzărică, în regia lui Csató Kata (Budapesta), pe un text de Markó Róbert. Povestea respectă tiparul basmelor cu „fetele de împărat răpite”, pe care un erou înzestrat cu puteri supranaturale le salvează, biruind balaurii. Ea poate fi comparată mai ales cu povestirile românești și rusești, dar este prezentă şi în antologii ţigăneşti. Pentru acest spectacol, a fost folosită varianta lui Kriza János, Băiatul ce vede vise (povești secuiești) precum şi varianta publicată în volumul Regele cui, povești țigănești, de Sáfár Sándor–Jékely Zoltán.

Muzica spectacolelor Vagabondo şi Ionică Măzărică este compusă de Cári Tibor, laureatul Premiului Special pentru Muzică de Teatru al Galei UNITER 2013.

Spectacolele se desfăşoară în Sala Studio a Teatrului. După fiecare a doua reprezentație a zilei, copiii prezenţi la spectacol vor putea petrece încă o oră în compania artiştilor, învăţând, în joacă, tainele artei Teatrului de Păpuşi.

Toate spectacolele  se traduc simultan în limba română. Biletele au preţul general de 10 lei,  iar pentru copii şi bunici (pensionari), de 5 lei. Casa de bilete este deschisă de luni până vineri, între orele 16.00 și 19.00, sau cu o oră înainte de începerea spectacolelor. Adresa: strada Alba Iulia, numărul 2, telefon: 0356-450-606, e-mail: ticket@tm-t.ro. Bilete pot fi cumpărate şi online, accesând site-urile: www.tm-t.ro sau www.biletmaster.ro.

Teatrul de Stat Maghiar „Csiky Gergely” susţine Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.