Tradiții și obiceiuri timișene la Festivalul – Concurs „Lada cu zestre”, în acest week-end la Dudești

 

Invitați de seamă în acest week-end, la Festivalul-Concurs „Lada cu zestre”, cu desfășurare la Dudești, vor fi Oana și Adrian Stanca alături de Ansamblul Profesionist Banatul, în organizarea Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș care propune iubitorilor de folclor un week-end cu peste 12 ore de spectacol de cântece și dansuri, grai bănățean, expoziții de artă populară, meșteșuguri tradiționale, gastronomie tradițională și peste 200 de artiști.

Sâmbătă, 13 aprilie 2024,  la Centrul Cultural „Karol Telbizov” de la ora 12:00 va fi expoziție de gastronomie tradițională și expoziții de etnografie, iar începând cu ora 13:00, la Căminul Cultural „Janku Ronkov” din Dudeștii Vechi se va desfășura spectacolul folcloric cu reprezentanții localităților participante: Comloșu Mare, Sânpetru Mare, Valcani, Beba Veche, Cenad, Făget și Dudeștii Vechi, care va dura aproximativ 6 ore. Intrarea este liberă!

Duminică, 14 aprilie 2024, ora 13:00 la Căminul Cultural din Dudeștii Noi se desfășoară Festivalul – Concurs „Lada cu Zestre”, la care participă următoarele localități: Jimbolia, Parța, Lenauheim, Mașloc, Remetea Mică, Timișoara, Sânadrei, Orțișoara, Remetea Mare, Iecea Mare, Pișchia, Biled și Dudeștii Noi. Jocuri și cântece autentice timișene, gastronomie tradițională, meșteșugari și expoziții de artă populară vor alcătui patrimoniul viu și efervescent al județului Timiș. Secțiunile Expoziții – Colecții și Gastronomie vor începe la ora 12:00.

Invitați în recital sunt Oana și Adrian Stanca, acompaniați de orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roșca. Brâul ăl bătrân, ardelene, brâul lui Boldea, brâul lui Mita, brâul ”La căsuța din poiană”, ardeleana roată și jocuri de doi în coregrafia maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu vor fi interpretate de dansatorii Ansamblului Profesionist Banatul. Spectacolul Ansamblului Profesionist Banatul se va desfășura începând cu ora 15:45 la Dudeștii Vechi și Dudeștii Noi.

Juriul festivalului este alcătuit din următorii membri: la secțiunea Coregrafie: Nicolae Stănescu, Marius Ursu, Peri Vasile, Denis Chira,  la secțiunea Muzical: Carmen Popovici – Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan, la secțiunea Poezie dialectală /Teatru Popular: Felicia Stoian, Adela Popa, la secțiunea Expoziții /Colecții: Maria Hadiji, Alina Mafa și la secțiunea Gastronomie: Mărioara Pisat, Nicolaie Tomescu.

Festivalul – Concurs „Lada cu Zestre” este finanțat de Consiliul Județean Timiș, și organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, coordonat de profesor Liliana Laichici, manager, în parteneriat cu Primăriile și Consiliile locale din județul Timiș.

Daniela Florian

Related posts