Te afli aici: Acasa » Cultura » Un nou număr al revistei de cultură Coloana Infinitului

Un nou număr al revistei de cultură Coloana Infinitului

 

Volumul al treilea al revistei trimestriale de cultură COLOANA INFINITULUI, editată de Asociaţia Culturală „Constantin Brâncuşi” din Timişoara, cu nr. 114/2020, este dedicat celui mai longeviv actor al teatrului timişorean, Vladimir Jurăscu – in memoriam, completându-se astfel generosul proiect Pantheon Bănăţean cu un nou capitol special.

Activitatea strălucită, desfăşurată pe parcursul întregii vieţi de cetăţeanul de onoare al municipiului Timişoara, Vladimir Jurăscu, este reliefată cu pregnanţa în articolele semnate de importanţi oameni de cultură, fie din domeniul teatrului, fie de remarcabili scriitori ai ţării, care l-au cunoscut şi apreciat foarte mult: Ada Lupu Hausvater – Întâlnirea cu Vladimir Jurăscu a fost un privilegiu, Ion Marin Almăjan – Un actor pentru eternitate, Mariana Voicu – Amintiri tăcute, Elena Natalcenco – Întâlniri pe Cale…cu  Vladimir Jurăscu, Ion Jurca Rovina – Un spectacol pentru actor, Ion Arieşanu – Actorul şi setea de ideal, Ivone Marlen Scărlătescu – Vladimir Jurăscu, un mare dăruitor, Adrian Dinu Rachieru – Vladimir Jurăscu: Dor de Basarabia. Paginile revistei sunt bogat ilustrate cu fotografii ale diferitelor roluri interpretate magistral de marele actor, imagini oferite cu generozitate de doamna Suzana Jurăscu din albumul personal al familiei. Iată aşadar o nouă personalitate a culturii bănăţene şi naţionale omagiată în această publicaţie, care a împlnit 22 de ani de la apariţie şi 16 ani de apariţie a seriei noi – începând cu anul 2005, când conducerea ei a fost preluată de o nouă echipă.

Revista continuă cu omagierea altor personalităţi bănăţene: 100 de ani de la naşterea poetului în grai bănăţean Marius Munteanu, 120 de ani de la naşterea lui Nicolae Roman, 80 de ani de la naşterea lui Ion Marin Almăjan, 90 de ani de la naşterea Marietei Grebenişan. De asemenea sunt omagiaţi scriitorii Mihail Sadoveanu -140 de ani de la naştere, Adrian Păunescu – comemorare 10 ani, Nicolae Danciu Petniceanu – in memoriam, toate articolele fiind de mare interes.

Paginile de critică de întâmpinare sunt preţuite pentru cunoaşterea noilor cărţi apărute, semnatarii articolelor sunt conducători de cenacluri literare şi oameni de litere.

Amintind şi de rubrica Brâncuşiana, realizată de brâncuşiologul Lucian Gruia prin articolul său Problematica limitei în sculptura brâncuşiană, revista se oferă publicului cititor ca o hrană spirituală necesară şi de aceea mult aşteptată.  

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus