„Ziariști bănățeni de cursă lungă”, invitat special, reputatul jurnalist, publicist și scriitor Ion Marin Almăjan

Luni, 11 noiembrie 2024, la sediul Filialei U.Z.P.R. „Valeriu Braniște” – Timiș, s-a desfășurat manifestarea sub genericul „Ziariști bănățeni de cursă lungă”, avându-l ca invitat pe reputatul jurnalist, publicist și scriitor Ion Marin Almăjan.

Președintele filialei, conf. univ., CS II, dr. Ioan David a făcut o scurtă introducere prezentându-l pe colegul și mentorul său, apoi a dat cuvântul invitatului Ion Marin Almăjan, care ne-a purtat în bogata și mirifica activitate a Domniei Sale ca jurnalist, de la începuturi până azi, cu informații inedite necunoscute de foarte mulți dintre cei prezenți. Audiența s-a bucurat de un film documentar despre Ion Marin Almăjan, realizat de colegul de breaslă, Victor Popa, în care au fost prezentate secvențe din diferite interviuri realizate cu diverse ocazii.

Ion Marin Almăjan, s-a născut la 16 noiembrie 1940, în Dalboșeț, județul Caraș-Severin, a urmat studiile școlilor elementare din Dalboșeț și Bozovici, județul Caraș Severin, Liceul „Constantin Diaconovici Loga”, din Timișoara, Facultatea de Filologie a Universității tot din orașul de pe Bega.

Ion Marin Almăjan este o personalitate culturală marcantă a Banatului, cunoscut atât ca jurnalist, publicist cât și scriitor, cu o carieră bogată în literatură, publicistică și cultură. A avut o activitate prolifică, scriind proză, poezie, eseuri și articole de presă, fiind o voce importantă a regiunii sale natale și un susținător al valorilor culturale românești, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Ca jurnalist, Ion Marin Almăjan a activat între anii 1966 și 1979 la ziarul „Drapelul roșu” unde a ocupat funcția de redactor, șef secție cultură, redactor șef-adjunct; între 1979 și 1989 a fost director al Editurii Facla din Timișoara; între 1990 și 2000 a fost jurnalist, șef secție culturală la ziarul „Renașterea bănățeană” din Timișoara, fiind respectat pentru stilul său distinct și pentru abordările profunde ale temelor sociale și culturale. Aici, și în această perioadă, a fondat suplimentul cultural-literar „Paralela 45”.

În anii 2000 și 2005 a fost director al Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național a județului Timiș. Fiind apreciat pentru implicarea sa în comunitatea culturală, contribuind la consolidarea identității culturale a Banatului prin intermediul scrierilor sale.

În ceea ce privește opera sa literară, Ion Marin Almăjan este autorul unor romane, volume de povestiri și nuvele care explorează adesea universul rural bănățean și experiențele profunde ale oamenilor obișnuiți, reflectând spiritul și trăirile locuitorilor din această regiune. Stilul său inconfundabil este marcat de un realism poetic, care combină observația socială cu o sensibilitate lirică aparte. Printre lucrările sale importante se numără romane și povestiri care aduc în prim-plan viața satului bănățean și valorile autentice, pe care le-a documentat și descris cu o mare atenție la detalii.

De-a lungul timpului, Ion Marin Almăjan, a acumulat multe premii, plachete, diplome și titluri, pentru contribuțiile sale la literatură și jurnalism, fiind recunoscut drept o figură influentă în peisajul cultural românesc. Pentru aceste calități a primit și din partea membrilor Filialei U.Z.P.R. „Valeriu Braniște”- Timiș, Diploma de Excelență, înmânată de președintele filialei, în care se specifică „Diplomă de Excelență se acordă Domnului Ion Marin Almăjan pentru neostenita trudă desfășurată pe altarul scrisului jurnalistic românesc, cultivarea și promovarea limbii noastre străbune, pentru onestitatea și patriotismul Domniei Sale”.

Daniela Florian

Related posts