Te afli aici: Acasa » Documentar » Analiza Harvard: Europa aplica metoda Ceausescu?

Analiza Harvard: Europa aplica metoda Ceausescu?

Faptul ca o tara isi poate plati datoriile nu inseamna in mod necesar si ca ea ar trebui sa aleaga sa faca acest lucru, spune Kenneth Rogoff, profesor de economie la Universitatea Harvard.

El da exemplul Romaniei in perioada Ceausescu, care a rambursat datoria, desi ar fi putut beneficia de politica de anulare partiala a datoriilor.
Se va termina criza din Europa doar cu state “aflate la limita incapacitatii de plata” sau se va ajunge la state in incapacitate de plata? In majoritatea cazurilor, si cu siguranta in momentul de fata in sudul Europei, problema este dorinta de a plati. Spre exemplu, aminteste Kenneth Rogoff, fostul dictator roman Nicolae Ceausescu este faimos pentru ca si-a fortat poporul sa indure ierni reci cu incalzirea data la minimum pentru ca tara sa sa ramburseze o datorie de 9 miliarde de dolari, contractata la bancile straine, in anii ’80. Daca ar fi putut astepta cativa ani, Romania s-ar fi bucurat de acceasi politica de anulare partiala a datoriilor care s-a extins la multe alte tari, la sfarsitul deceniului respectiv.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus