S-a făcut un calcul al banilor cheltuiţi de primăriile marilor oraşe pentru fiecare cetăţean în parte. Acest studiu s-a făcut pe baza datelor din bugetul general consolidat şi a rezultatelor preliminare ale recesămîntului populaţiei din 2011.
Suma cheltuită de stat zilnic în numele cetăţenilor este de 3.6 euro şi reprezintă valoarea tuturor serviciilor şi ajutoarelor garantate de stat. Din aceştia 1,2 euro sunt folosiţi pentru: ajutoare de încălzire, sprijinirea persoanelor cu handicap şi a familiilor cu venituri reduse, alocaţii, pensii sau pentru îndemnizaţia de creştere a copilului.
Salariilor din domeniul public: învăţământ, sănătate sau administraţie publică li se acordă 70 eurocenţi. Fiecare cetăţean primeşte zilnic subvenţii în valoare de 19 eurocenţi iar la investiţii sunt prevăzute în fiecare zi cheltuieli de capital în valoare de 28 eurocenţi.
De altfel şi distribuţia banilor de la bugetele locale variază de la 1,9 euro în Cluj-Napoca, până la 0,8 euro în Galaţi.
Suma acordată fiecărui cetăţean de către primăria din Timişoara este de 1,6 euro, o mare parte din bani fiind alocată pentru finanţarea învăţământului. Pentru încălzire se cheltuie între 3% şi 4% din buget, echivalentul a 5 eurocenţi.
O parte din veniturile bugetului local provin din impozitele pe venit, pe profit sau pe câştiguri de capital, din impozitele şi taxe pe locuinţe, terenuri sau clădiri, din TVA, precum şi din amenzi, penalităţi şi confiscări, bani viraţi municipalităţii de locuitorii respectivei localităţi. O altă parte sunt subvenţii alocate de la bugetul de stat pentru modernizarea centralelor de termoficare, reabilitarea termică a clădirilor sau pentru acordarea unor ajutoare de încălzire.