Crestere cu 57% a fuziunilor si achizitiilor din sectorul tehnologiei in trimestrul doi si prefigurarea unui an „record” pentru tranzactii in 2014

După un prim trimestru extraordinar, valoarea agregată a tranzacţiilor din sectorul tehnologiei a ajuns la 52,4 miliarde USD în al doilea trimestru din 2014, ceea ce reprezintă o creştere anuală de 57%, se arată în raportul EY – Global technology M&A update: April-June 2014. În plus, în prima jumătate a anului, valoarea totală publicată a tranzacţiilor a ajuns la 119 miliarde USD, fiind cu 70% mai mare decât în primul semestru al anului 2013. Cu toate astea, comparativ cu primul trimestru din 2014, valoarea tranzacţiilor a scăzut cu 21% în al doilea trimestru.

„La nivel global, fuziunile şi achiziţiile din domeniul tehnologiei se îndreaptă spre atingerea unui nivel record în anul 2014. Companiile din tehnologie au multe lichidități iar creditarea continuă să fie ieftină. În plus, tehnologia în continuă schimbare generează permanent multe oportunităţi iar, în 2014, până în momentul de față, pieţele de capital au afişat un nivel scăzut de volatilitate. Acest fapt a întărit încrederea executivilor din companii în economia globală, ceea ce, în cazul fuziunilor şi achiziţiilor, duce la o mai mare ușurință pentru cumpărători şi vânzători să cadă de acord asupra prețului de tranzacţionare. Zonele de cloud/software-as-a-service (SaaS) şi cea de smart mobility au continuat să fie motoarele de creştere a valorii tranzacţiilor din domeniul tehnologiei în trimestrul doi al acestui an, cumulând împreună peste 42% din volumul total al tranzacţiilor înregistrate în acest trimestru”, a spus Bogdan Ţenu, Senior Manager, departamentul de Asistenţă în tranzacţii, EY România.

Cel mai notabil succes este înregistrat, însă, de tehnologia pentru servicii de plată şi financiare, acest segment înregistrând cea mai mare valoare medie a tranzacţiilor în T2 2014. Ca volum, în segmentul tehnologiei pentru servicii financiare s-au înregistrat aproximativ 60 de tranzacţii în T2 2014, cu peste 50% mai multe decât media trimestrială din 2013. În termeni de valori absolute, tranzacţiile din segmentul tehnologiei pentru servicii financiare au totalizat 8,7 miliarde USD în T2 2014, adică un nivel cu 141% mai ridicat decât cel al mediei trimestriale din anul 2013.

Volumul tranzacţiilor în tehnologie în T2 2014 a crescut cu 39% comparativ cu anul trecut, ajungând la 872 tranzacţii. Aceasta reprezintă un al doilea record consecutiv înregistrat în decursul celor şase ani şi jumătate de când EY a început realizarea acestor rapoarte. A fost a patra creştere trimestrială consecutivă de volum. Cu un nivel de 806 tranzacţii, volumul de tranzacţii corporate a înregistrat şi el a patra creştere consecutivă, respectiv o creştere de 17% comparativ cu trimestrul precedent şi de 41% comparativ cu anul trecut.

Volumul tranzacţiilor de tip Private Equity (PE) a scăzut cu şase la sută comparativ cu trimestrul precedent (ajungând la 66 de tranzacţii, cu patru mai puţine decât în T1 2014), după cinci creşteri trimestriale consecutive, dar a crescut cu 16 % comparativ cu anul precedent. În mod similar, valoarea agregată a tranzacţiilor PE a coborât cu mult sub cea înregistrată anterior, ajungând la 5,9 miliarde USD, valoare care marchează o scădere de 55% comparativ cu trimestrul anterior şi una de 58% față de anul precedent. Valoarea medie a tranzacţiilor PE a atins 266 milioane USD, însemnând o scădere de 41% față de trimestrul precedent şi de 58% comparativ cu anul trecut – cel mai coborât nivel din ultimii trei ani.

Tendinţe şi elemente de stimulare a tranzacţiilor

Importanţa tehnologiilor dedicate serviciilor financiare a crescut semnificativ, mai ales pe zona POS (la punctele de vânzare -Point-of-Sale) şi a plăţilor mobile.

 Valorile tranzacţiilor au crescut într-o gamă largă de subsectoare, ceea ce indică un mediu de fuziuni şi achiziţii profund sănătos. Subsectoare precum cloud/SaaS, smart mobility, big data analytics, securitate, advertising şi marketing, stocare, educaţie şi tehnologii colaborative au crescut în termeni de volum mai repede decât piaţa în ansamblul ei.

Valoarea medie a tranzacţiilor a scăzut cu 24% comparativ cu trimestrul precedent şi cu 7% față de anul trecut, ajungând la 231 milioane USD, având, însă, un motiv relativ bine întemeiat: un număr mai mare de tranzacţii mai mici care a determinat o scădere a ratei medii a tranzacțiilor.

„Asistăm acum la nici mai mult nici mai puțin decât o reinventare a tuturor industriilor, antrenată de tehnologie. Ne îndreptăm către un gen de relaţii de tip „stimul şi răspuns” între companii şi clienţii lor, aceste relaţii fiind definite de cele cinci mega-tendinţe de natură transformaţională din tehnologie: smart mobility, cloud computing, reţele sociale, big data analytics şi adaptarea accelerată a tehnologiei”, adaugă Elena Badea, Director de Marketing, EY România.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.