Dezvoltarea regionala si strategiile de specializare inteligenta in Romania dupa anul 2014

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) organizează, împreună cu Institutul pentru Studii Tehnologice Prospective – Platforma S3 și cu sprijinul Comisiei Europene – Directoratul General Regio, Unitatea Inovare, evenimentul naţional cu tema “Strategiile de specializare inteligentă la nivelul regiunilor de dezvoltare din România”. Evenimentul va avea loc marţi, 2 aprilie 2013, în sala de consiliu a agenției.

Evenimentul “Strategiile de specializare inteligentă la nivelul regiunilor de dezvoltare din România” va reuni agenţiile pentru dezvoltare regională din România, universităţile cu preocupări în domeniul inovării, primării și consilii judeţene din Regiunea Vest, precum și companii din regiune active în clustere (asocieri de organizații) care au preocupări în domeniul inovării și cercetării.

Ca urmare a acestei întâlniri se dorește creionarea viitoarelor strategii de dezvoltare regională, de inovare și de specializare inteligentă de la nivel național și regional astfel încât să răspundă cât mai bine cerințelor de finanțare ale Uniunii Europene, nevoilor curente ale regiunilor și nevoilor potențialilor investitori.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest va fi reprezentată în cadrul evenimentului de către domnul Sorin Maxim, director general.

În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul domnul Nicolae Robu – Primarul Municipiului Timișoara,  domnul Koen Delanghe – reprezentant al Comisiei Europene-Directoratul General Regio – și domnul Carlo Gianelle – reprezentant al Institutului pentru Studii Tehnologice Prospective-Platforma S3.

 

Domnul Mikel Landabaso – reprezentant al Comisiei Europene și a Directoratului General Regio – va prezenta participanților viziunea Comisiei Europene privind strategia de specializare inteligentă pentru perioada 2014-2020.

 

De asemenea, vor susţine prezentări şi doamna Mariana Iootty – economist al Băncii Mondiale, doamna Dana Gheorghe – reprezentant al Autorității Naționale de Cercetare Științifică din cadrul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, şi reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Temele supuse atenţiei participanților vizează prezentarea politicii de coeziune a Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 și a specializării inteligente ca element important pentru noua politică regională a Uniunii Europene, suportul și serviciile oferite prin Platforma S3, precum și rolul și efectul implicării instituțiilor regionale în sprijinirea specializării inteligente. Vor fi prezentate, ca studiu de caz, concluziile preliminare ale analizei Băncii Mondiale asupra competitivității Regiunii Vest.

Institutul pentru Studii Tehnologice Prospective este unul dintre cele șapte institute științifice ale Centrului Reunit de Cercetare al Comisiei Europene iar Platforma S3 este platforma dedicată specializării inteligente și dezvoltării regionale prin sprijinirea cercetării și inovării.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.