Te afli aici: Acasa » Economie » Implementarea TVA la încasare: un efort neplanificat de companii

Implementarea TVA la încasare: un efort neplanificat de companii

Cea mai nouă modificare a Codului Fiscal a venit prin ordonanţă de Guvern la sfârşitul lunii august şi introduce exigibilitatea TVA la încasarea totală sau parţială a facturilor emise de firme cu o cifră de afaceri care nu depăşeşte 2.250.000 RON. Pentru facturile care nu au fost încasate în termen de 90 de zile calendaristice, ordonanţa prevede că TVA intervine în cea de-a 90-a zi de la data emiterii facturii.

Ioana Iorgulescu, Senior Manager în cadrul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică al    Ernst & Young România, comentează:

Acest nou sistem poate însemna atât o oportunitate prin efectul pozitiv asupra numerarului companiilor furnizoare sau prestatoare, dar poate determina în acelaşi timp o întârziere în exercitarea dreptului de deducere a TVA pentru companiile care achiziţionează bunuri şi servicii.    În acest scurt timp rămas până la introducerea sistemului la 1 ianuarie 2013, agenţii economici trebuie în primul rând să înţeleagă sistemul şi să determine dacă le este aplicabil, nu numai din perspectiva vânzărilor, dar şi a achiziţiilor de la furnizorii care îl aplică.

Implicaţiile pentru companiile care vor fi obligate să adere la acest sistem sunt însă mai extinse şi trebuie adresate cu o atenţie deosebită. Procedurile interne de facturare şi raportare trebuie revizuite pentru a răspunde noilor cerinţe de monitorizare. Mai mult decât atât, sistemele IT vor necesita recalibrări care implică eforturi şi costuri ce nu au fost probabil planificate pentru perioada următoare.

Companiile cu care lucrăm în România fac eforturi pentru a înţelege implementarea noului sistem, însă ne-au împărtăşit mai multe neclarităţi care trebuie analizate. Am planificat deja în următoarele săptămâni o serie de seminarii de specialitate pentru a dezbate toate aspectele şi implicaţiile fiscale, dar şi operaţionale, pe care companiile vizate le vor întâmpina începând cu 1 ianuarie 2013. Primul seminar privind aplicarea TVA la încasare va avea loc pe 27 septembrie, dar vor urma şi altele, întrucât nevoia de a înţelege implementarea corectă şi concretă a acestei noi prevederi este foarte mare.”

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus