Implicarea directorilor financiari (CFO) in consiliile directoare ale companiilor

Cerere fără precedent pentru implicarea directorilor financiari (CFO) în consiliile directoare ale companiilor

 

–       79% dintre CFO constată o creştere a cererii pentru expertiza lor în cadrul consiliilor directoare

–       75% consideră buna înţelegere a dinamicii consiliului director drept principalul beneficiu

–       Beneficiile responsabilităţilor suplimentare primează în faţa riscului de suprasolicitare, dacă se face alegerea corectă, la momentul potrivit

Cererea pentru implicarea directorilor financiari (CFO) în consiliile directoare ale companiilor înregistrează o creştere fără precedent, potrivit celui mai recent studiu Ernst & Young. 79% dintre CFO intervievaţi au declarat că expertiza lor în domeniul financiar îi recomandă mai mult ca oricând pentru a ocupa o poziţie în cadrul consiliului director.

Conform studiului CFO and beyond: the possibilities and pathways outside finance, o mare parte a directorilor financiari  – actuali şi foşti CFO –  sunt interesaţi de această oportunitate care le poate îmbunătăţi înţelegerea dinamicii din cadrul consiliului de conducere, poate genera idei la nivel inter-sectorial şi furniza expunere la diverse culturi corporatiste. Există, totuşi, reţineri datorate riscurilor profesionale şi distragerii de la principalele lor responsabilităţi. Raportul se bazează pe un sondaj realizat la nivel global ce a vizat evoluţia profesională a 800 de CFO din 347 dintre cele mai mari companii din lume (cu venituri anuale de peste 5 miliarde USD), pe parcursul ultimilor 10 ani, precum şi o serie de interviuri cu directori financiari, experţi în guvernanţă corporatistă şi profesori universitari.

Jay Nibbe, Ernst & Young’s Europe, Middle East, India and Africa (EMEIA) Markets Leader:

“Presiunea din partea organismelor de reglementare generează o creştere semnificativă peste tot în lume pentru implicarea CFO în cadrul consiliilor directoare. În multe ţări, expertiza financiară a unui CFO nu este doar foarte valoroasă, ci şi obligatorie. În plus, pe măsură ce companiile se confruntă cu o economie volatilă şi cu trenduri de creştere divergente ale pieţelor dezvoltate şi cu creştere rapidă, companiile îşi doresc din ce în ce mai mult expertiză şi suport în zona managementului costurilor, riscurilor şi lichidităţilor – trei arii ce se regăsesc în setul de competenţe al directorilor financiari”.

 

Cerere sporită pentru un număr mai mare de competenţe CFO

Studiul arată că 14% dintre membrii consiliilor directoare din cadrul celor mai mari companii globale sunt actuali sau foşti CFO, în comparaţie cu 8% în 2002. Numărul de locuri în comitetul de audit ocupate de CFO s-a dublat în ultimul deceniu (41% în 2012, de la 19% în 2002), reflectând probabil nevoia pentru transparenţă crescută în bilanţul contabil al companiilor. Această evoluţie a rolului CFO pe parcursul ultimului deceniu a extins semnificativ contribuţia pe care liderii financiari o pot aduce consiliului director.

“Deşi sunt cruciale, doar competenţele financiare nu înseamnă în mod necesar un membru competent în consiliul de conducere. Mulţi CFO din ziua de azi posedă atât abilităţi financiare cât şi o combinaţie unică de competenţe analitice, tehnice şi strategice. Această combinaţie de competenţe CFO unice aduce o valoare puternică în consiliul director ”, declară Jay Nibbe.

Beneficiile acceptării de către CFO a rolurilor non-executive

Directorii financiari de top intervievaţi în cadrul studiului au declarat că experienţa unui rol de conducere adiţional le-a fost utilă în îmbunătăţirea performanţelor lor ca CFO. Înţelegerea dinamicii de conducere dintr-o perspectivă diferită este principalul beneficiu adus de ocuparea unei poziţii în consiliul director al unei coropraţii, potrivit unui procent de 75% dintre CFO intervievaţi.

 

“Experienţa într-un alt sector este privită de către mulţi CFO ca fiind foarte valoroasă, cu oportunitatea de a aprofunda cunoştinţe şi a transfera bune practici către alte industrii. Poate apărea şi un aşa-zis efect “de aură” în cazul companiilor ai căror CFO sunt membri în consiliile directoare ale unor companii mari, respectate în industrie”, adaugă Jay.

 

Riscurile profesionale şi distragerea de la rolul curent pot reprezenta un impediment

În vreme ce mulţi CFO recunosc beneficiile aferente rolului din consiliul director, peste 40% dintre ei consideră inadecvat ca ei să îţi asume roluri de conducere în regim part-time. Pentru unii dintre aceştia, responsabilităţie de bază sunt prea mari.


Directorii financiari ar trebui să adopte o viziune pe termen lung şi să anticipeze schimbările din cadrul consiliului director

Printre directorii financiari participanţi la studiu, cei care s-au descris ca avand abilitati de planificare pe termen lung au fost, cel mai probabil, cooptaţi pentru roluri adiţionale într-un procent mai mare decât ceilalţi CFO.

Un alt aspect relevat de către studiu este faptul că astăzi, în comparaţie cu acum 10 ani, sunt cooptaţi în consiliile directoare directorii financiari de la vârste mai mici. Creşterea procentului de CFO care şi-au asumat funcţii suplimentare non-executive este mai proeminentă în rândul generaţiei ceva mai tinere – cuprinsă în segmentul 40-49 ani.

 

“CFO şi viitorii lideri financiari interesaţi în preluarea unei funcţii în consiliul director ar trebui să înceapă devreme acest proces – competiţia pentru posturi şi aşteptările de la candidaţi sunt în creştere, astfel că este esenţială o bună planificare a carierei. Pe parcursul următorului deceniu, consiliile directoare vor aprecia din ce în ce mai mult cunoştinţele privind pieţele cu creştere rapidă, competenţele analitice şi alte tehnologii dinamice precum social media. Cerinţele actuale pentru un post de membru director includ cunoştinţe tehnice aprofundate precum fuziuni şi achiziţii şi pieţe de capital, însă şi această expertiză adiţională a unui domeniu particular poate oferi candidaţilor o şansă suplimentară de a obţine funcţia potrivită”, concluzionează Jay Nibbe.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.