Te afli aici: Acasa » Economie » Schimb de experienta transnational cu Portugalia

Schimb de experienta transnational cu Portugalia

În perioada 18-20 septembrie 2013, o delegație de angajați ai camerelor de comerț din România s-au aflat în Portugalia, într-un schimb de experiență transnațional pe teme de e-learning, formare profesională, aplicaţii online şi management de proiect.  Acțiunea a fost organizată de CCIA Timiș în calitate de partener coordonator și de Escola Profissional Cristóvăo Colombo în calitate de partener, în cadrul Proiectului “Schemă inovativă de adaptabilitate și specializare S.I.A.S.”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 și derulat de CCIAT în parteneriat cu camerele de comerţ ale judeţelor Bacău, Brașov, Prahova, Satu-Mare și Vâlcea, Universitatea de Vest Timişoara, Agenţia MONDIMPRESA a camerelor de comerţ din Italia și Escola Profissional Cristóvăo Colombo Portugalia.

Angajații camerelor de comerț s-au întâlnit cu reprezentanți ai Camerei de Comerţ şi Industrie Portugheze – Asociaţia Comercială Lisabona, cea mai mare asociaţie a întreprinzătorilor din Portugalia, iar la sediul Comisariatului pentru Muncă şi Antreprenoriat de pe lângă Ministerul Muncii, a avut loc un seminar cu tema „Reconcilierea vieţii de familie cu viaţa profesională.

Au fost vizitate şi câteva instituţii publice, firme şi o bancă comercială, unde au fost discutate aspecte privind responsabilitatea socială, egalitatea de şanse, fiind identificate oportunităţi de colaborare cu entităţi similare din România. În cele 35 de luni de implementare a proiectului, s-au format în meseria de consultant cameral 204 de angajaţi ai camerelor de comerţ şi industrie din România, din care 43 de angajaţi cu funcţii de conducere din 24 de organizații camerale au absolvit cursul de manager de îmbunătăţire procese, acreditat de către Autoritatea Naţională pentru Calificări. Au fost organizate șapte schimburi de experienţă naționale și două transnaționale, în Italia şi Portugalia, cu participarea a peste 300 de angajaţi ai camerelor de comerț teritoriale din România. De asemenea, echipele de experţi ale partenerilor de proiect au pus în practică trei aplicații on-line: programul de gestionare și arhivare a documentelor; cursul online cu module specifice pentru consultanți camerali; programul de adaptabilitate a angajaților camerelor de comerț la locul de muncă. Totodată, s-au finalizat trei lucrări de specialitate ce constituie materiale de referinţă pentru sistemul cameral şi instrumente utile pentru angajaţii acestora: ghidul Serviciilor, manualul consultantului cameral şi Carta Camerală. Ca urmare a activității de perfecționare și specializare a angajaților camerelor de comerț, a schimburilor de experienţă și bune practici inter-instituționale, a activităților creative și inovatoare la nivel interregional a crescut calitatea şi volumul serviciilor oferite de camerele de comerţ din România şi chiar au fost create servicii noi. Ținând cont de aceste beneficii, sustenabilitatea proiectului este asigurată prin preluarea sa ca model de către alte rețele naţionale şi internaţionale similare.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus