Te afli aici: Acasa » Economie » Sistemele centralizate de telecitire: o oportunitate valoroasa pentru Romania

Sistemele centralizate de telecitire: o oportunitate valoroasa pentru Romania

Fiind a 3-a cea mai mare piaţă a energiei electrice din Europa Centrală și de Sud-Est (CSE), România este cotată cu a doua şansă pentru implementarea infrastructurii necesare sistemelor de telecitire, arată studiul intitulat “Advanced Metering Infrastructure in CSE countries”, realizat de Ernst & Young.

În acest raport, Ernst & Young prezintă beneficiile acestor sisteme de telecitire ce folosesc contoare inteligente, care asigură o comunicare de tip bidirecţional între consumator şi furnizorul sau operatorul de electricitate. De asemenea, implementarea acestui sistem rezultă în servicii ce facilitează eficiența energetică pentru consumatorii finali. Sistemul are şi scopul de a stoca date referitoare la nivelul consumului de energie şi al altor parametri de la consumatorii finali. Sistemele de telecitire oferă fiabilitate contoarelor, economisind energie electrică şi eliminând riscul unei citiri incorecte a contorului.

“Această nouă tehnologie îmbunătăţeşte semnificativ eficienţa şi ajută operatorii sistemelor de distribuţie să monitorizeze constant consumul de energie și ajută, de asemenea, la identificarea cauzelor care duc la pierderi de energie, fie datorate fraudării de către consumatorii finali a contoarelor, prin citirea lor neadecvată sau prin manipularea lor, fie din cauza infrastructurii. De asemenea, sistemele de telecitire ajută operatorii sistemului de transmitere a energiei electrice să monitorizeze online staţiile de înaltă tensiune, reducând astfel costurile de mentenanţă”, explică Saulius Adomaitis, Partener, şeful departamentului de Asistenţă în Afaceri, Ernst & Young România.

 

România este a treia cea mai mare piaţă de electricitate din CSE cu 8,06 milioane de consumatori finali, fiind precedată doar de Turcia şi Polonia cu 32,29 respectiv 16,49 milioane de consumatori, dar peste Bulgaria (5,79 milioane) şi Ungaria (5,12 milioane). În ciuda acestui clasament, media anuală a consumului de energie în România este de 1,4 MWh/gospodărie, mai mică decât media anuală a tuturor ţărilor analizate din CSE, care este de 2,0 MWh/gospodărie. Mai mult decât atât, potrivit Eurostat, preţul mediu al energiei electrice în România (neincluzând costurile de distribuţie şi TVA) este de 33 EUR/MWh, fiind cel mai mic preţ din regiunea CSE, care are o medie de 76 EUR/MWh. Astfel, valoarea medie estimativă a unei facturi este de 46 EUR/gospodărie/an.

Chiar dacă aceste valori arată un mare potenţial al pieţei din România, infrastructura sistemului de distribuţie a electricităţii este ineficientă, atât timp cât 13% din energia livrată în sistem se pierde (în 2010, pierderile înregistrate pe reţele au însumat 7058 GWh), iar nivelul calităţii aprovizionării cu energie este  mai scăzut decât al multor ţări din regiune. (Forumul Economic Mondial a clasat România a 12-a între ţările din CSE la capitolul calitatea serviciilor de aprovizionare, după Republica Cehă, Cipru, Slovacia, Slovenia, Estonia, Lituania, Polonia, Letonia, Ungaria, Malta şi Grecia.)

Operatorii sistemelor de distribuţie prevăd o creştere a eficienţei şi a calităţii aprovizionării cu energie electrică odată cu implementarea soluţiilor inteligente pentru reţele.

Cu toate că există un proiect în derulare al Electrica SA care implică instalarea a 59.000 de contoare inteligente în diferite regiuni ale ţării, România mai are de făcut câţiva paşi în viitorul apropiat pentru a implementa acest sistem de telecitire şi anume: să adopte legislaţia referitoare la implementarea acestui sistem şi să realizeze analiza oficială cost-beneficiu a proiectului aşa cum este cerută de Directiva 2009/72/EC.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri lucrează în acest moment la transpunerea Directivei 2009/72/EC în legislaţia românească.

Încă nu a fost stabilit un program oficial al derulării proiectului la nivelul întregii țări, dar o decizie este aşteptată pe parcursul acestui an. Există speranţa că lucrurile se vor schimba în curând şi se va trece la un nou stadiu al proiectului, având în vedere faptul că se aşteaptă în acest an o implementare masivă a sistemelor de telecitire.

Ceea ce contează cel mai mult în cazul României este dimensiunea pieţei, pierderile de energie la nivelul reţelelor de transport, calitatea slabă a aprovizionării cu electricitate şi ponderea mare pe care o vor avea sistemele de energie regenerabilă în producţia de energie electrică. Aceştia sunt factorii cheie care fac implementarea sistemelor de telecitire viabilă în România.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus