Zona Euro incepe sa isi revina, dar se adancesc diferentele dintre Nord si Sud

O revenire economică generală începe să se facă simţită în Zona Euro însă, în ciuda semnalelor pozitive, creşterea economică se  pare că e lentă. Relaxarea măsurilor de austeritate şi accelerarea activităţii comerciale la nivel global vor contribui la redresarea estimată pentru sfârşitul anului, dar  vor fi resimţite efectele şomajului în creştere şi ale adâncirii diferenţelor de la nivelul continentului, după cum reiese din  raportul de toamnă al EY – Eurozone Forecast (EEF).

Conform studiului, se estimează o contracţie economică a Zonei Euro de 0,5% în acest an, înregistrându-se o uşoară îmbunătăţire faţă de valoarea prognozată în trimestrul precedent, urmată de o creştere de 0,9% în 2014. O creştere a PIB-ului de 1,5% pe an este aşteptată în perioada 2015-2017.

Cu toate acestea, continuă să existe diferenţe tot mai mari între ţările din centrul şi cele de la periferia Zonei Euro. Germania rămâne centrul de putere al Zonei Euro, cu o creştere de 0,6% în acest an, dar tot mai multe dintre economiile marginale cu probleme continuă să se contracte în 2013, chiar dacă vorbim de un ritm mai lent de scădere. Conform previziunilor, este de aşteptat o stabilizare a economiilor Italiei şi Portugaliei, în 2014, şi a Greciei în 2015.

Şomajul din Zona Euro va continua să crească atingând un vârf de 12,6% la mijlocul anului 2014. Diferenţele semnificative ale ratei şomajului la nivelul întregului continent vor persista, în Spania şi Grecia atingându-se 27,6% şi, respectiv, 29%, în 2014, în timp ce în Germania se estimează o rată a şomajului de doar 5,4%.

De asemenea, redresarea economică va continua să fie încetinită de procesul de reducere a gradului de îndatorare atât în sectorul public cât şi în cel privat, precum şi de lipsa unor surse avantajoase de finanţare. Ambele aspecte vor avea un impact mai mare asupra economiilor marginale, conducând la diferenţieri şi mai accentuate faţă de ţările nucleu din Zona Euro.

 Marie Diron, EY Senior Economic Adviser pentru Eurozone Forecast comentează: „Pentru prima dată în ultimele opt prognoze realizate de EY, estimăm o creştere modestă pentru următorul trimestru şi pentru anul viitor în Zona Euro. Cu toate acestea, factorii de decizie politică nu trebuie să se mulţumească doar cu atât. Diferenţele între condiţiile de finanţare şi evoluţiile pieţei forţei de muncă de pe întreg continentul rămân semnificative. Calmul relativ de pe pieţele financiare trebuie să fie, de asemenea, folosit pentru a accelera procesul de restructurare, în special în sectorul bancar”.

Creşterea va fi determinată de capacitatea de redresare a economiilor naţionale

E de aşteptat ca economia să recupereze mai mult în a doua parte a anului datorită unor factori externi, printre care şi relansarea activităţii economice a S.U.A. şi a semnalelor încurajatoare din Marea Britanie, ambii parteneri comerciali cheie ai Zonei Euro. Aceasta va conduce la o redresare robustă a cererii de exporturi din Zona Euro. Conform previziunilor, cererea pentru exporturi din Zona Euro se va accelera de la 3,8%, în acest an, la 5,9% în 2014, respectiv la 6,6% în 2015.

Scăderea substanţială a monedei Euro va însoţi această creştere a exporturilor din Zona Euro. Datorită rolului important jucat de exporturi în redresarea economică, studiul EEF prevede şi o revenire a situaţiei în producţia de bunuri şi a serviciilor de business. Cu toate acestea, previziunile sunt mai puţin bune pentru celelalte sectoare, mai ales cele cu expunere directă către consumator şi către sectorul public. De asemenea, segmentul construcţiilor va înregistra performanţe slabe.

Marie Diron spune: “Deşi creşterea puternică a comenţului mondial şi declinul monedei Euro vor veni în sprijinul exportatorilor din Zona Euro, ele nu vor fi suficiente pentru susţinerea redresării. Performanţele dezamăgitoare înregistrate în ultima vreme de pieţele emergente scot în evidenţă riscurile pe care le implică o redresare concentrată în principal pe exporturi. Este important, prin urmare, ca economiile naţionale să valorifice contextul pentru un nou impuls”.

Cu siguranţă, şansele unei redresări mai solide s-au îmbunătăţit după ce autorităţile naţionale şi-au ponderat retorica în privinţa austerităţii fiscale. Actualele planuri privind evoluţia austerităţii fiscale prevăd o scădere de la 0,8% din PIB în acest an, la aproximativ 0,5% din PIB în 2014-15. Aceasta va reduce substanţial efectul de frânare a creşterii, provocat de austeritate.

Redresarea economiilor naţionale va suferi pe termen scurt în urma impactului provocat de creşterea ratei şomajului, mai ales în economiile marginale ale Zonei Euro. Acest aspect va diminua o parte din beneficiile aduse de scăderea inflaţiei, limitând creşterea veniturilor reale ale gospodăriilor. Astfel se prevede o creştere a cheltuielilor de consum de doar 0,5% în 2014 şi de 1,1% în 2015.

Redresarea depinde de reducerea gradului de îndatorare din sectorul public şi privat

Marie Diron menţionează: “Procesul de reducere a gradului de îndatorare va mai dura ceva timp. Încă sunt multe de făcut pe termen mediu pentru a limita nivelul de îndatorare, mai ales în economiile marginale. Realist vorbind, aceasta condamnă Zona Euro la un deceniu de plată a datoriilor şi de efecte negative asupra creşterii generate pe termen lung. Este nevoie de un răspuns coordonat în privinţa politicilor, astfel încât restructurarea necesară a bilanţurilor să nu sufoce economia”.

Cu toate că s-au făcut eforturi de reducere a gradului de îndatorare a sectorului public, datoriile mari din sectorul privat trebuie rezolvate, înainte ca economia să poată intra pe o creştere mai susţinută în Zona Euro. Spre deosebire de S.U.A. şi, într-o mai mică măsură, de Marea Britanie, rata de îndatorare a sectorului privat din Zona Euro  a scăzut prea puţin.

În sectorul privat, băncile slab capitalizate şi supra-îndatorate reprezintă una dintre preocupările majore. Până când vor reuşi să se recapitalizeze, băncile vor fi nevoite să ţină în frâu creditarea.

Lipsa unor alternative rezonabile de finanţare în zona marginală va limita redresarea investiţiilor şi potenţiala creştere a producţiei în multe pieţe. Atâta vreme cât problemele din sectorul bancar nu vor fi rezolvate se va menţine disparitatea economică între zona centrală şi cea periferică a Zonei Euro .

Deşi există încă un grad de incertitudine şi risc, economia Zonei Euro pare să-şi revină încetul cu încetul. Factorii de decizie trebuie să avanseze cu politicile pentru ca redresarea să progreseze..

Marie Diron conchide: “BCE ar trebui, de asemenea, să intervină pentru a menţine condiţiile monetare cât mai permisive şi ar putea face aceasta prin îndrumări mai explicite, prin relaxarea normelor de garanţii pentru bănci sau prin încercarea de a menţine cât mai jos valoarea monedei Euro. În plus, factorii de decizie ar putea profita de această relativă acalmie pentru a accelera procesul de uniune bancară şi de integrare fiscală care ar putea stimula redresarea”.

EY Eurozone Forecast estimează pentru România o creştere de 1,9% a PIB-ului şi o accelerare a creşterii până la 2,2% în 2014, pe măsură ce condiţiile externe, în mod special starea economiilor din Zona Euro, vor începe să se îmbunătăţească. Creşterea va fi susţinută în acest an, pe lângă exporturi, de producţia agricolă. Economia va beneficia de relaxarea politicii monetare, după ce Banca Centrală a redus dobânda de politică monetară atât în iulie, cât şi în august.

Prognozele şi analizele prezentate de EY în raportul Eurozone Forecast se bazează pe modelul Băncii Centrale Europene pentru economia Zonei Euro. Acest model înglobează cele mai avansate teorii şi tehnici economice şi este folosit de BCE pentru a realiza prognozele sale trimestriale pentru Zona Euro.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.