02 Februarie – Ziua Mondială a Zonelor Umede – Zonele umede pentru un viitor urban durabil

Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş împreună cu Palatul Copiilor din Timisoara şi elevii de la Liceul Teoretic Special Iris Timişoara, Colegiul Național Bănățean din Timişoara, Școala Gimnazială Nr. 19 Avram Iancu Timișoara, Școala Gimnazială Nr. 18 Timișoara, Școala Gimnazială Nr.30 Timisoara, Școala Gimnazială Satchinez, Școala Gimnazială Dudeștii Noi, Școala Gimnazială Remetea Mare, Şcoala cu clasele I-VIII Hodoni, Grădiniţa cu Progam Prelungit nr. 2 din Timişoara, Grădiniţa cu Progam Prelungit nr. 23 din Timişoara, Octa Club Timişoara și Casa Corpului Didactic Timiş, vor organiza activități educaţionale dedicate Zilei Mondiale a Zonelor Umede în perioada 31 ianuarie – 02 februarie 2018.

În fiecare an pe data de 2 Februarie se serbează ”Ziua Mondială a Zonelor Umede”, această zi reprezintă data adoptării Convenției asupra zonelor umede de importanta internationala în anul 1971, în orașul iranian Ramsar şi a fost ratificată de Romania în anul 1991. Obiectivul Convenției Ramsar este acela de a conserva zonele umede, fauna şi flora care servesc ca habitat al păsărilor acvatice.

În anul 2018 Ziua Mondială a Zonelor Umede se desfășoară sub sloganul: “Zonele umede pentru un viitor urban durabil”. Această temă este selectată pentru a crește gradul de conștientizare la nivel mondial cu privire la importanța și valoarea zonelor umede din mediul urban.

Pornind de la aceasta temă, specialişti din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Timis și Palatul Copiilor din Timisoara vor prezenta copiilor zonele umede din Timișoara și din regiunea de vest și vor prezenta rolul şi importanța zonelor umede, precum și beneficiile aduse de acestea pentru turism, economie și comunitate. La rândul lor elevii vor realiza desene, machete, hrănitori pentru păsărele și alte materiale prin care vor reprezenta “Zonele umede” și păsările acvatice.

Zonele umede reprezentative pentru judeţul Timiș sunt: zona Mlaştinile Satchinez,  zona Mlaştinile Murani,  zona Lacul Surduc, Zona Lunca Barzavei, Zona Lunca Timișului și Parcul Natural Lunca Mureșului care a  fost desemnat Zonă umedă de importanţă internaţională (Situri Ramsar), ce se întinde pe teritoriul judeţelor Timiș si Arad.  În prezent există peste 2.200 de situri Ramsar din întreaga lume, iar România are în prezent 19 situri desemnate ca zonele umede de importanță internațională.

 

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.