Burse pentru elevii români de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula

Vineri, 2 octombrie 2020, în sala Centrului Cultural Românesc din cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), a avut loc o ceremonie legată de oferirea a două burse de studii de naționalitate pentru două eleve din clasa a XI-a de la această instituție. La manifestare a participat şi Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula.
Evenimentul s-a bucurat de prezența multor oficialități: Soltész Miklós, secretar de Stat pentru Culte, Minorități și Sfera Civilă; Kovács József, deputatul de Gyula în Parlamentul Ungariei; Görgényi Ernő, primarul oraşului Gyula; Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU); Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei; Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Mariana Negrău, directorul Centrului de Documentare și Informare al AȚRU; Maria Gurzău Czegledi, directorul LNB; Eva Iova Șimon, directorul săptămânalului „Foaia Românească”; Delia Covaci, directorul publicaţiei „Cronica”; cadre didactice, circa 20 de elevi, părinți și alți invitați, respectându-se și măsurile sanitare de protecție impuse de pandemia de coronavirus.
După intonarea celor două imnuri de stat, ungar și român, elevul Tatios Baldvin Húsvét, din clasa a XI-a, a recitat poezia „Trebuie să crezi în posibilitatea fericirii”, urmată de cuvântul de salut al doamnei director Maria Gurzău Czegledi, care a mulțumit secretarului de stat ungar pentru bursele oferite. Cele două burse de studii pentru minorități, din anul acesta, de la LNB, au fost oferite pentru elevele Petra Livia Sălăjan și Virag (Floare) Brighita Străin, ambele din clasa a XI-a.
Soltész Miklós și-a exprimat la rândul său bucuria de a putea reveni la LNB în interval mai mic de un an, deoarece a participat și la festivitatea de deschidere a noului an școlar 2019-2020, când au fost inaugurate ample lucrări de restaurare efectuate la sala festivă a liceului, cu sprijin guvernamental și a subliniat importanța deosebită a minorităților în viața unei țări și în cultivarea unor bune relații între Ungaria și țările respective. El a apreciat, de asemenea, rolul bisericii, al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, al şcolii și al celorlalte instituții românești în realizarea acestui deziderat atât de important în contextul european actual și pentru a crea noi perspective de conlucrare, sub auspiciile învățăturii creștine, care vor ajuta să fie depășite și momentele dificile ale trecutului. De aproximativ 10 ani, Secretariatul de Stat pentru Culte şi Naţionalităţi de la Budapesta oferă astfel de burse pentru elevi ai celor 13 minorități naționale care trăiesc din Ungaria, elevi care se disting în păstrarea identităţii naționale, a tradițiilor și obiceiurilor minorităților din care provin. Timp de  8 ani era oferită câte o bursă, iar începând cu anul 2018, câte două burse, în valoare totală de 60.000 forinți lunar (circa 800 RON), pentru acești elevi. În cadrul bunelor relații existente între Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria și Secretariatul de Stat pentru Culte de la Budapesta se numără și achiziționarea, în ultimul an, a unei noi case parohiale românești la Bătania (Battonya).
Programul festiv s-a încheiat cu un scurt dans românesc, prezentat de membrii Ansamblului Folcloric de Păstrare și Promovare a Tradițiilor Populare Românești, aparținând Liceului și Centrului de Documentare și Informare al AȚRU și de o recepție oficială oferită participanților.

Related posts