Ciclu de învăţământ gimnazial va dura cinci ani

Din nou schimbări majore în legea învăţământului. Elevii care încep clasa a V-a anul acesta vor face cinci ani de gimnaziu, şi nu cinci, ca şi până acum. De asemenea, ei vor susţine şi mai multe probe la admiterea la liceu, cinci, respectiv şase dacă au altă limbă maternă. Şi procedura de admitere la liceu şi şcoli profesionale se va schimba.

Legea educaţiei intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011 prevede că cei care încep clasa V-a în data de 12 septembrie anul acesta să fie prima generaţie cu cinci ani de gimnaziu. După aceşti cinci ani, elevii vor susţine mai multe probe de examinare. La finele anului se vor da examenele la Limba şi literatura română, la o probă transdisciplinară din matematică şi ştiinţe, dar şi la o limbă de circulaţie internaţională. Cei care au altă limbă vor da un examen şi la această materie. În timpul anului, elevii vor mai susţine o probă la competenţele de utilizare a calculatorului şi la o altă probă de evaluarea a competenţelor civice şi sociale.

Şi procedura de admitere la liceu se modifică semnificativ. Admiterea centralizată se elimină şi totul se va muta la nivelul liceelor şi al şcolilor profesionale. Dacă numărul de elevi care vor candida la admiterea într-o unitate şcolară nu va depăşi numărul de locuri alocate, atunci admiterea se va face pe baza portofoliului educaţional, adică a notelor de la probele de evaluarea naţională şi a mediei din gimnaziu. Dacă numărul de candidaţi depăşeşte numărul de locuri disponibile, atunci portofoliul educaţional va conta în măsură de 70%, iar elevii vor da admitere. Nota de la admiterea va conta în proporţie de 30%.

Anda Deliu

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.