Educația deschisă în timpul pandemiei

 

La aproape un an de când învățământul de pe întreg mapamondul se confruntă cu una din cele mai mari provocări din istorie – imposibilitatea de a desfășura cursurile în mod tradițional, în clase, Universitatea Politehnica din Timișoara, prin Centrul de ID/IFR și e-Learning cu sprijinul asociațiilor EDEN și IEEE Romania, organizează Workshop-ul internațional „Educația deschisă în timpul pandemiei”, online. Evenimentul, parte a webinariilor „Împreuna Online”, va avea loc miercuri, 3 martie 2021, între orele 13:00 – 17:30.

16 de speakeri de nivel internațional vor prezenta ultimele noutăți legate de educația deschisă în România și UE în cadrul celei de-a VIII-a ediții a workshop-ului „Educația deschisă în timpul pandemiei”, organizat în cadrul evenimentului global Săptămâna Educației Deschise 2021.

Informații despre workshop, care va avea loc va fi online pe platformele Zoom, Facebook și YouTube, se găsesc la adresa: https://elearning.upt.ro/ro/comunitate/workshop-oeweek-educatia-deschisa-in-timpul-pandemiei/

Numeroase cadre didactice din școli și universități s-au luptat cu adaptarea la munca și predarea online, cu folosirea aplicațiilor, platformelor și a diverselor instrumente de lucru „peste noapte”, pentru o perioadă nedeterminată de „distanțare socială” educațională. În aceste condiții de incertitudine și într-o perioadă atât de confuză pentru foarte mulți actori din domeniul educației, accesul liber la cunoaștere, educația deschisă, resursele educaționale deschise, și mai ales colaborarea între indivizi și instituții au devenit „motorul” de integrare a digitalizării și transformării digitale și în cele mai rigide și tradiționale sisteme de învățământ din lume.

Cum a contribuit concret conceptul de educație deschisă la îmbunătățirea condițiilor de desfășurare a învățământului în timpul pandemiei? Ce proiecte și demersuri au fost puse în mișcare de universități, asociații la nivel local, național și european? Cum putem îmbunătăți colaborarea la nivelul universităților, instituțiilor și al comunității pentru a eficientiza procesul de educație chiar și în cele mai vulnerabile zone demografice? Sunt doar câteva dintre întrebările la care speakerii de talie internațională vor încerca să răspundă în cadrul evenimentului online. Totodată, vor fi prezentate exemple practice de utilizare și integrare a uneltelor digitale educaționale, a învățării online și mobile în educația formală și informală, a cercetării deschise, a modului în care tehnologiile de tip Blockchain, dar și mobilitățile virtuale și micro-creditele pot influența și contribui la consolidarea educației.

Înscrierile se fac la adresa:

https://upt-ro.zoom.us/webinar/register/WN_d6lcdKUnTwCY6PYUnFjbdg

Participarea este gratuită, prezentările se vor desfășura în română și engleză, online, iar participanții vor primi OEW – UPT Open Badges (Certificate digitale deschise).

Lucrările Workshopului vor fi disponibile online, după eveniment, pe platforma educațională online UniCampus.

Programul complet al workshop-ului este disponibil la adresa:

https://elearning.upt.ro/ro/comunitate/workshop-oeweek-educatia-deschisa-in-timpul-pandemiei/

 

Related posts