Concursul național „Tradiții culinare și datini străbune”, organizat în acest an, de către Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea, s-a desfășurat în data de 18.05.2024, la Muzeul Satului.
În cadrul concursului copiii participanți, veniți din toate zonele țării, au prezentat atât portul popular cât și un preparat culinar, specifice zonei din care provin și pe care o reprezintă.
Banatul a fost reprezentat de copii de la Cercul de Ornitologie/Etologie din cadrul Palatului Copiilor din Timișoara, coordonați de doamna profesoară Liliana Babă, aducând în prim-plan tradițiile și valorile locale, elevii fiind echipați în portul popular bănățean. Alegerea acestui costum tradițional nu este întâmplătoare, ci reprezintă o legătură puternică cu rădăcinile culturale și o mândrie pentru patrimoniul regional. Prin purtarea acestor costume, elevii își exprimă respectul pentru tradiție și cultura locală, în timp ce militează pentru cauze moderne și relevante.
Activitățile din cadrul concursului au fost diverse și interactive, incluzând prezentări și ateliere despre alimentația sănătoasă, despre beneficiile unei vieți echilibrate, punând accent pe consumul de fructe și legume, evitarea alimentelor procesate și promovarea produselor locale și de sezon. Aceste prezentări sunt menite să informeze și să inspire participanții să adopte obiceiuri alimentare sănătoase.
În cadrul concursului, elevii s-au pregătit cu preparate specifice zonei din care provin și pe care o reprezintă, folosind ingrediente naturale și locale. Aceste demonstrații culinare oferă idei practice pentru o alimentație sănătoasă și sunt, de asemenea, un prilej de a sublinia importanța gătitului acasă.
Elevii timișoreni, au pregătit clătite bănățene și păturată pă crumpi, preparate care au încântat papilele gustative a celor prezenți, ocupând, de altfel, locul I ambii concurenți. Câștigătorii celor două locuri I fiind: Bradea David-Radu, din clasa a VI-a, de la Școala Gimnazială nr. 20, Timișoara și Buză Sebastian-David, clasa a XII-a, de la Liceul Grigore Moisil Timișoara.
O componentă culturală importantă a concursului a fost defilarea în costume populare. Elevii prezentând portul tradițional, explicând semnificația fiecărui element vestimentar și importanța conservării tradițiilor locale.
Prin aceste activități, concursul organizat de Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea, nu doar că promovează un stil de viață sănătos și protecția mediului, dar și întărește identitatea culturală și sentimentul de apartenență la comunitate. Elevii devin astfel ambasadori ai schimbării, demonstrând că tradiția și modernitatea pot coexista armonios în efortul de a crea un viitor mai sănătos și mai verde.
Weekend-ul s-a încheiat spre miezul nopții pentru reprezentanții din Banat, cu o cursă de păsări, organizată în Podișul Hârtibaciului, unde, echipajul DROPIA, coordonat de profesoara Liliana Babă, au trăit momente frumoase și au avut parte de un final de cursă la Cetatea Apold. Astfel au sărbătorit „Global Big Day”, o sărbătoare a anului pentru observarea cât mai multor specii de păsări sălbatice, pentru a aduce o contribuție semnificativă la îmbogățirea bazei de date: https://eunis.eea.europa.eu/sites/ROSPA0099.
Daniela Florian