Te afli aici: Acasa » Educaţie » Inaugurare teren de sport la Gyula şi extindere şcoală la Elek, Ungaria

Inaugurare teren de sport la Gyula şi extindere şcoală la Elek, Ungaria

Consulul general Florin Vasiloni a avut o întrevedere cu Soltesz Miklos, secretar de stat pentru Culte şi Naţionalităţi la Budapesta, cu ocazia inaugurării noului teren de sport la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Jula (Gyula) şi a lucrărilor de extindere a Şcolii Generale Bilingve din Aletea (Elek), jud. Bekes, evenimente importante ale comunităţii româneşti din Ungaria ce au avut loc în contextul începerii noului an şcolar.
Începutul noului an şcolar a fost marcat la Şcoala Generală şi Liceul „Nicolae Bălcescu” din Jula (LNB) printr-o serbare şi inaugurarea terenului de sport, refăcut integral, cu sprijin financiar din partea statului ungar.
La acest moment festiv au luat parte printre alţii Florin Vasiloni, consulul general al României la Jula şi Soltész Miklós, secretarul de stat pentru Culte și Naționalități de la Budapesta. Au mai participat PS Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria; Tircsi Richard, director de cabinet la Ministerul Resurselor Umane; Kovács József, deputat de Jula în Parlamentul Ungariei; Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al românilor în parlamentul de la Budapesta; Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Kónya István, viceprimar al orașului Jula, ş.a.
În cuvântul său, Soltész Miklós a vorbit despre atenţia acordată comunităţii româneşti și a subliniat importanța deosebită a LNB, a instituțiilor românești și a Bisericii Ortodoxe în viața comunității românești din Ungaria, în educarea copiilor și în stabilirea de bune relații între cele două țări și popoare, Ungaria și România.
Preasfințitul Părinte Siluan a săvârșit o slujbă de „Te Deum”. De asemenea, a fost ținut un moment de reculegere și a fost prezentat un filmuleț omagial, în memoria prof. Mihai Cerhati (1956-2021), cadru didactic al acestui liceu, care a decedat recent. Evenimentul s-a încheiat cu tăierea panglicii noului teren de sport.
Consulul general Florin Trandafir Vasiloni, oficialitățile ungare prezente, împreună cu liderii AŢRU au participat la deschiderea noului an şcolar, dar şi la inaugurarea unor lucrări de extindere la Școala Generală din Aletea (Elek), unde au fost inaugurate alte lucrări de restaurare efectuate cu sprijin financiar de la Budapesta (extindere cu 250 mp a imobilului şcolii prin achiziţia şi modernizarea unui spaţiu adiacent).
La Elek au fost prezenţi primarul localităţii, directorul şcolii, Petru Sălăjan şi reprezentanţii autoguvernării româneşti din localitate.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus