Te afli aici: Acasa » Educaţie » Patrula de Reciclare a revenit în Timiș

Patrula de Reciclare a revenit în Timiș

 

Timișoara, 18 octombrie 2012 – În perioada 15 octombrie – 9 noiembrie, unitățile de învățământ pre-universitar din județul Timiș sunt invitate sa se înscrie la a doua ediție a programului educaţional de protecție a mediului ”Patrula de reciclare”, inițiat de Asociaţia Română pentru Reciclare – RoRec în parteneriat cu Primăriile şi Inspectoratele Şcolare Judeţene.

 

Programul se desfășoară în București și în 24 de județe: Argeș, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brașov, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Mehedinți, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea și Vrancea.

 

Peste 150 de unități de învățământ s-au înscris deja în program, în primele 3 zile.

 

Patrula de reciclare reprezintă un program educaţional de protecţie a mediului, centrat pe colectarea şi reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în unităţile de învăţământ. Proiectul urmărește încurajarea obiceiului de colectare selectivă a acestui tip de deșeuri pentru a contribui la atingerea obiectivelor cantitative impuse de normele europene, anume de 4 kilograme/locuitor/anual, ajută elevii să înţeleagă unele dintre cauzele poluării mediului, să conştientizeze faptul că reducerea acestora depinde de fiecare dintre noi și să devină ambasadorii acestui mesaj ecologic în comunitățile lor.

Programul continuă pentru al doilea an în județul Timiș. Premianții ediției precedente, la nivel județean, au fost: Gradinița cu Program Prelungit nr. 14 din Timișoara – premiul special pentru cea mai mare cantitate colectată din județ -1.912,5 kg; Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Constatin Păunescu din Recaş pentru cea mai mare cantitate DEEE colectată per elev (20,96 kg). Premiul pentru cea mai proactivă echipă a revenit Grădiniţei cu Program Prelungit Nr. 24 din Timişoara, iar cel mai activ profesor coordonator a fost desemnată doamna Maria Cristina Apostol, de la aceeași grădiniță.

Instituțiile de învățământ din județ au prilejul de a continua linia succeselor în protecția mediului obținute în cadrul programului Patrula de reciclare, care se va derula, în acest an școlar, în peste 20 de județe.

Aproximativ 650 de unități de învățământ și peste 23.000 de copii și adolescenți sunt așteptați să se alăture acestei mișcări de voluntariat care contribuie, cu rezultate palpabile, la protejarea mediului și binele comunităților, promovând colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

În toate unităţile de învăţământ înscrise, grădiniţe, şcoli şi licee, agenții Patrulelor de reciclare vor fi încurajați să își exprime creativitatea și interesul față de protejarea naturii prin activități artistice, acțiuni ecologiste, campanii de informare a publicului și colectare de DEEE. In fiecare școală participantă vor fi amplasate containere de colectare și toţi copiii înscrişi în program vor primi broşuri adaptate nivelului lor de vârstă, care să le ofere informațiile esențiale referitoare la importanța colectării și reciclării DEEE.

Prima ediție a Patrulei de Reciclare s-a încheiat în luna iunie a acestui an, cu rezultate notabile: peste 17.000 de copii și adolescenți din 206 școli și grădinițe din 7 județe au reușit să colecteze, împreună, peste 42.000Kg DEEE, au conceput și pus în practică sute de activități de conștientizare și promovare a colectării responsabile. Recordul este deținut de Școala ”George Emil Palade” din Ploiești, care a strâns 2.596,6 kg DEEE, cea mai mare cantitate colectată de o unitate de învățământ din țară.

 

Până în prezent, Patrula de reciclare a stimulat realizarea unor creații artistice (postere, desene, sloganuri, poezii și eseuri, fotografii) și idei de activități de excepție. Tinerii și-au luat în serios rolul de promotori ai unei schimbări de mentalitate, angajându-și familiile, prietenii și vecinii în procesul de colectare. Posterul premiat a devenit vizualul principal al noii ediții a Patrulei. Anul acesta, organizatorii lansează o nouă provocare copiilor și profesorilor din București și din cele 24 de județe – premiul special va fi acordat celei mai bune propuneri de Mascotă a proiectului.

Rezultatele și gradul de implicare al elevilor și profesorilor ne dau încredere în potențialul programului de a genera o atitudine responsabilă față de mediu în rândul generației tinere. Avem motive să considerăm Patrula de reciclare o oportunitate pentru fiecare comunitate de a se mobiliza în vederea creșterii cotei de colectare la nivel național, în conformitate cu legislația europeană.  Mai mult, creăm împreună un context propice pentru ca tinerii să-și dezvolte abilitățile creative, spiritul de inițiativă și sentimentul de grijă față de natură și de cei din jur.” Gabriela Tranciuc, managerul proiectului Patrula de Reciclare.

Unitățile de învățământ din județele menționate interesate de program, metodologia de înscriere şi regulamentul Patrulei de reciclare sunt invitate să acceseze www.rorec.ro/ro/patrula-de-reciclare şi pagina facebook Patrula de reciclare.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus