Te afli aici: Acasa » Educaţie » Proiectul privind bacalaureatul profesional – adoptat de catre comisia de educatie

Proiectul privind bacalaureatul profesional – adoptat de catre comisia de educatie

Comisia de educaţie a adoptat cu unanimitatea voturilor parlamentarilor prezenţi, raportul la proiectul de lege privind organizarea şi desfăşurarea examenului de Bacalaureat, care dă posibilitatea absolvenţilor de liceu să aleagă între bacalaureatul naţional şi cel profesional.

Astfel, absolvenţii de liceu vor putea opta pentru susţinerea bacalaureatului profesional, care le va permite accesul pe piaţa muncii, dar nu le va permite să urmeze cursurile în învăţământul superior, sau pentru bacalaureatul naţional, care le va da voie să urmeze cursurile unei facultăţi.

“Este cât se poate de limpede că cel care promovează bacalaureatul profesional are acces numai pe piaţa muncii, nu şi în învăţământul superior. Bacalaureatul profesional este permisul de acces pe piaţa muncii. Bacalaureatul naţional este permisul de acces în învăţământul superior”, a declarat Ecaterina Andronescu, care a explicat că pentru susţinerea bacalaureatului profesional se pot înscrie şi absolvenţii de licee teoretice.

Raportul adoptat de comisie va fi inclus pe ordinea de zi a Senatului de lunea viitoare.
În cazul în care va fi aprobat de Senat, acest tip de bacalaureat va putea fi susţinut începând din anul şcolar 2012 – 2013.

Bacalaureatul profesional va rămâne la opţiunea elevului şi al părinţilor şi va avea în comun cu bacalaureatul naţional probele de competenţă.

Pe lângă probele de competenţă, cei care vor opta pentru acest tip de bacalaureat vor trebui să susţină apoi proiectul (proba practică) şi lucrarea scrisă la educaţia antreprenorială.

Absolvenţii de liceu care au optat pentru susţinerea bacalaureatului profesional vor putea să dea şi bacalaureatul naţional care le va oferi dreptul de a se înscrie în învăţământul superior.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus