Te afli aici: Acasa » Educaţie » SOCIAL / Sindicatele din Educație atacă libertatea individuală și dreptul la asociere

SOCIAL / Sindicatele din Educație atacă libertatea individuală și dreptul la asociere

Noua Republică susţine principiul asocierii cetățenilor în dialog cu Statul. Societatea civilă are nevoie de o corectă reprezentare a intereselor fiecărei categorii profesionale. Totodată, Noua Republică va critica fără rezerve abuzul față de libertatea individuală a indivizilor.

De ani buni, Ministerul Educației joacă rolul de casier al sindicatelor. Unitățile școlare erau obligate să oprească pe statele de plată cotizația sindicală, de la membrii de sindicat, dar și, atenție, de la nesindicaliști, indiferent dacă aceștia erau sau nu de acord cu oprirea cotizațiilor. Totul se petrecea conform unui controversat Contract Colectiv de Muncă, semnat de foștii miniștri sau de către Inspectori Generali, pentru a-și cumpăra  liniștea din partea sindicatelor.

Înţelegând protestele dascălilor, care nu erau membri de sindicat (cărora li se explica faptul că și ei beneficiază de măririle salariale obținute prin negocierile dintre sindicate și guvern), această situație nefirească a fost întreruptă în noiembrie 2011, când în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin comun al ministrului Educației, ministrului Finanțelor şi al ministrului Internelor care pune la dispozitia şcolilor un nou sistem informatic de calcul al drepturilor salariale.

Noul sistem nu mai permite reţinerea directă din salariile profesorilor a cotizaţiilor de sindicat, a ratelor C.A.R. sau a ratelor bancare.

Probabil România era singura țară din Europa în care angajatorul, în cazul nostru Ministerul Educației, juca şi rolul casierului sindical! După apariția ordinului comun, sindicatele trebuie să-și organizeze singure colectarea cotizațiilor și de aici mare supărare mare, amenințări adresate Ministerului cu acționarea în judecată, reducerea drastică a sumelor colectate de sindicate în ultimele luni. Sume de care nu dădeau socoteală în mod transparent și legal. De asta au și fost posibile fraude pentru care lideri de frunte ai sindicatelor naționale au fost trimiși în pușcărie.

Noua Republică salută iniţiativa ministrului Daniel Funeriu de limitare a abuzurilor sindicaliste și cere menținerea noilor reglementări. Noua Republică dezaprobă acțiunile de intimidare ale dlui Ioan Oltean, Secretarul General al PDL, care acționează în sens anti-reformist, la instigarea sindicatelor din Bistrița.

Guvernul României trebuie să continue modernizarea Educaţiei şi să răsplătească excelenţa individuală și performanța dascălilor și a elevilor meritorii. Cârdăşia cu sindicatele corupte din sistem şi renunţarea la exigenţa examenelor de bacalaureat nu reprezintă un titlu de glorie.

Noua Republică

Timişoara, 2 Februarie 2012

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus