Pentru a doua oară în Timişoara, în perioada 31 octombrie – 3 noiembrie 2015, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din B-dul Eroilor de la Tisa nr.22, se va desfăşura cursul acreditat de Agricultură Ecologică. Sesiunea de formare este organizată de Agenţia de training Creative Business Management în colaborare cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş. Cursul durează patru zile şi are următoarea structură: MODUL 1 | Principiile cultivării plantelor în sistem ecologic, reţete de fertilizatori şi metode de recoltare În prima zi de curs, participanţii vor…
Citește mai multEtichetă: agricultura
Comunicat Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş în calitate de partener al Proiectului “Training pentru piaţa muncii din România şi Serbia – TRAININGLAB”, derulat împreună cu Centrul de Informare şi Dezvoltare din Regiunea Tisa (Serbia) organizează în data de 19 ianuarie 2015, cu începere de la ora 1100, în Sala C.E.D.O. a sediului CCIAT din Piața Victoriei nr. 3, Conferința de presă de încheiere a Proiectului TRAININGLAB Proiectul a fost finanțat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia și a avut ca obiectiv prioritar dezvoltarea abilităților…
Citește mai multDialog cu cetatenii
Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala Dacian Ciolos va avea, la Bucuresti, un dialog cu cetatenii despre viitorul Europei, luni 17 martie 2014, între orele 11:00 – 13:00, la Biblioteca Nationala a Romaniei. In paralel, la sediul Centrului de Informare Europe Direct Timisoara, Fundatia Student Plus, Timisoara, Bd.Take Ionescu 40, va fi organizata vizionarea evenimentului si o dezbatere cu timisorenii pe problematicile europene. Vor fi prezenti reprezentanti ai organizatiilor si institutiilor partenere, precum si beneficiari ai proiectelor derulate de Centrul Europe Direct si Fundatia Student Plus. Aceste intalniri fac…
Citește mai multZiua Mondiala a Zonelor Umede 2014: “Zonele Umede si Agricultura”
Lucrările hidromeliorative din Banatul ultimelor secole au creat noi zone umede În 2 februarie, a fost semnată la Ramsar (Iran) convenţia asupra zonelor umede de importanţă globală, mai ales pentru protejarea păsărilor sălbatice şi a habitatelor acestora. Zonele umede¹ reprezintă habitate unde apa are rol esenţial. Aceste zone sunt stabilite pe baza rolului lor din punct de vedere ecologic, botanic, zoologic, limnologic, hidrologic, ţinând seama de importanţa lor pentru păsările acvatice în toate anotimpurile anului. Rolul lor este multiplu în: controlul inundaţiilor, aprovizionarea stratului subteran de apă, retenţia…
Citește mai multINDAGRA – Evenimentul profesionistilor in agricultura
Sfarsitul lunii octombrie aduce la ROMEXPO cea mai importanta manifestare destinata domeniului agriculturii – INDAGRA. Astfel, intre 30 octombrie si 3 noiembrie, va invitam sa participati la cea de a 18-a editie a unui eveniment ce reuneste un numar impresionant de expozanti si vizitatori si care in acelasi timp stabileste liniile directoare in agricultura si industria alimentara. Cea mai complexa manifestare de profil din Romania, destinata promovarii potentialului zootehnic autohton dar si a produselor traditionale bio, INDAGRA, isi asteapta si in acest an vizitatorii pentru cinci zile dedicate agriculturii romanesti.…
Citește mai multUtilizarea namolului in agricultura judetului Timis
Aquatim găzduieşte în data de 22 aprilie 2013, la ora 12.00, o întâlnire între agricultorii din judeţul Timiş, experţi de mediu şi reprezentanţi Aquatim. Scopul întâlnirii este acela de a informa asupra avantajelor utilizării în agricultură a nămolului provenit de la staţiile de epurare a apei uzate şi de tratare a apei potabile. Întâlnirea va avea loc la Staţia de epurare a apelor uzate, str. Păstorilor, nr. 1, Timişoara. Utilizarea în agricultură a nămolurilor provenite de la staţiile de epurare reprezintă una dintre metodele de punere în valoare a…
Citește mai multBiomasa din agricultura, sursa de energie regenerabila
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș prin Centrul Enterprise Europe Network, alături de Ambasada Austriei în România, Clusterul pentru Agricultură al Austriei și Clusterul de Energii Sustenabile din România ROSENC, organizează în data de 17 aprilie 2013, între orele 10.00 – 14.00, în Sala Europa a Centrului Regional de Afaceri al CCIA Timiș din Bd.Eroilor de la Tisa nr. 22, simpozionul cu tema: „Biomasa din agricultură – sursă de energie regenerabilă” Temele care vor fi abordate sunt: – Potențialul biomasei agricole în Banat și cadrul legal referitor la…
Citește mai multBiomasa din agricultura, sursa de energie regenerabila
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș prin Centrul Enterprise Europe Network, alături de Ambasada Austriei în România, Clusterul pentru Agricultură al Austriei și Clusterul de Energii Sustenabile din România ROSENC, organizează în data de 17 aprilie 2013, între orele 10.00 – 14.00, în Sala Europa a Centrului Regional de Afaceri al CCIA Timiș din Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22, simpozionul cu tema: „Biomasa din agricultură – sursă de energie regenerabilă” Temele care vor fi abordate sunt: – Potențialul biomasei agricole în Banat și cadrul legal…
Citește mai multÎntâlnire de lucru pe teme fiscale
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş în colaborare cu Camera Consultanţilor Fiscali din România organizează vineri, 13 iulie 2012, ora 11.00, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22, o întâlnire de lucru între reprezentanţii mediului de afaceri şi consultanţi fiscali din judeţul Timiş. În cadrul evenimentului, vor fi dezbătute două teme fiscale de mare actualitate: Contribuţiile sociale în anul 2012; Taxa pe valoarea adăugată. Întâlnirea este structurată în sesiuni interactive de întrebări şi răspunsuri care să permită agenţilor economici…
Citește mai multVineri incepe o noua editie TimAgralim
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului va găzdui, în perioada 22-24 iunie, a X-a ediţie TimAgraliam. Evenimentul este organizat în colaborare cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş. Expoziţia TimAgralim este menită să promoveze activitatea sectorului agricol din România şi regiunea transfrontalieră. Tematica expoziţiei cuprinde industria alimentară şi ambalaje, produse alimentare tradiţionale, produse ecologice, alimentaţie publică, agroturism şi industria turismului, flori şi amenajări de grădină, edituri şi distribuitori de publicaţii de specialitate, agricultură, zootehnie, finanţe şi consultanţă în agricultură, institute de cercetare, asociaţii, şcoli şi universităţi…
Citește mai multPDL nu sustine formula de guvern propusa de Victor Ponta
Sunt şanse minime ca Partidul Democrat Liberal să susţină formula de Guvern propusă marţi seară de premierul desemnat Victor Ponta, a declarat purtătorul de cuvânt, Sever Voinescu, care a precizat că o decizie formală în acest sens va fi luată, cel mai probabil, în şedinţa BPN al PDL convocată pentru miercuri. PDL nu poate să susţină o astfel de formulă de guvern. O decizie formală ar urma să fie luată, cel mai probabil, în şedinţa Biroului Permanent Naţional de miercuri. Şansele sunt minime să susţinem acest Guvern, a spus purtătorul…
Citește mai multNAŢIONAL / Cioloş declară că trebuie menţinut ritmul plăţilor pentru proiectele agricole europene aflate în implementare
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a apreciat joi la Guvern că în acest an România nu riscă dezangajări ale fondurilor europene în acest domeniu, dar trebuie menţinut ritmul absorbţiei şi mai ales al plăţilor pentru proiectele aflate în implementare. Cioloş a avut joi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu şi cu ministrul Agriculturii, Stelian Fuia. Comisarul european Dacian Cioloş a apreciat că în acest an nu există riscul dezangajării fondurilor, subliniind însă că trebuie menţinut ritmul absorbţiei şi mai ales al plăţilor pentru proiectele aflate în…
Citește mai multMEDIA / A apărut numărul de ianuarie al publicaţiei Vatra nouă
A apărut primul număr din acest an al revistei comunei Giarmata Vii, Vatra nouă, publicaţie ajunsă la numărul 137 şi anul XIII de apariţie. Revista are 16 pagini şi conţine si suplimentul religios Iconostas. În numărul din ianuarie puteţi găsi un editorial pe tema agriculturii române în contextul crizei economice, sfaturi utile, articole de cultură, poezii, dar şi reţete şi proverbe. La rubrica Reflexii, luna aceasta descoperim un eseu despre bătrâneţe, „Bătrâneţea uite pe cel care…o uită”, iar la rubrica Sfatul specialistului găsim informaţi despre lucrările agricole din această perioadă.…
Citește mai multNAŢIONAL / România înregistrează cea mai mare creştere a venitului real pe lucrător în agricultură din UE
Venitul real pe lucrător în agricultura românească a crescut cu 43,7%, în 2011, faţă de anul precedent. România înregistrează astfel cea mai mare creştere din Uniunea Europeană, cu mult peste creşterea medie europeană, de 6,7%, potrivit unui studiu realizat, pe baza primelor estimări ale Eurostat, de Andreea Paul Vass, consilier de stat al premierului. Potrivit statisticilor, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă este în uşoară consolidare în România. Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 59,1%, în al treilea trimestru…
Citește mai multNAŢIONAL / Comisarul european Dacian Cioloş, prezent joi şi vineri în România
Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş efectuează, joi şi vineri, o vizită în România. Cioloş se va întâlni cu autorităţile române din domeniul agricol şi cu reprezentanţi ai producătorilor, informează un comunicat de presă al CE. În prima zi a vizitei, Dacian Cioloş va avea o întrevedere cu ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale Valeriu Tabără, iar în cursul serii de joi va participa la recepţia de Ziua Naţională organizată de Preşedinţia României. Vineri, comisarul european pentru agricultură se va întâlni cu ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului…
Citește mai multINTERNAŢIONAL / Primul institut de studii înalte privind ceaiul va fi deschis în 2012
Construirea primului institut chinez de studii înalte privind ceaiul a început sâmbătă la Anxi, autorităţile dorind ca din toamna anului 2012 să poată fi dat în folosinţă studenţilor, informează duminică Xinhua. Situat în provincia Fujian (est), va oferi cursuri privind ceaiul pentru studenţii din cadrul Universităţii de Agricultură şi Sivicultură din Fujian. Lan Siren, rector al universităţii, a afirmat că firmele de ceai au mare nevoie de vânzări, management şi persoane cu aptitudini pentru dezvoltarea de afaceri în domeniu. Potrivit rectorului, peste jumătate din investiţia în valoare de 500 de…
Citește mai multECONOMIE / Colaborări economice între Banatul sârbesc şi Banatul românesc
O delegaţie formată din 20 firme şi membrii echipei de proiect din partea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş au participat la Vrşeţ în Serbia la conferinţa ştiinţifică internaţională „Consolidarea competitivităţii şi economiei în Banatul istoric”. Conferinţa a avut loc în perioada 27-29 septembrie şi face parte din seria de acţiuni dedicate colaborării între Banatul românesc şi Banatul sârbesc. Acţiunile se desfăşoară prin proiectul „Inițiativă transfrontalieră pentru activități de cercetare, dezvoltare și cooperare între instituții din domeniul educațional, economic și științific din Banatul istoric, ca și contribuție la îmbunătățirea…
Citește mai multTimişoara va stabili relaţii economice cu Vietnamul
Astăzi o delegaţie din Vietnam a efectuat o vizită la Prefectura Timiş. Membrii delegaţiei au discutat cu prefectul Mircea Băcală despre colaborări economice,posibilitatea înfrăţirii Timişoarei cu un oraş vietnamez, un schimb de experienţă între studenţi, precum şi colaborări în domeniul turismului. Delegaţia vietnameză fost condusă de Nguyen Quang Chien, ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam în România, care a venit însoţit de Mihai Condescu, președintele Asociației de înfrățire “LOTUS” dintre România și Republica Socialistă Vietnam. Prefectul Mircea Băcală a făcut o scurtă prezentare a județului Timiș din punct de vedere geografic, economic,…
Citește mai multColaborare româno-belgiană în agricultură
Săptămâna trecută, în data de 17 august, au avut loc trei seminarii pe tema agriculturii. Totul a fost organizat la iniţiativă Ambasadei Belgiei din Bucureşti, sub genericul „Situația agriculturii și a sectorului agro-industrial din România; Viitorul agriculturii românești în Uniunea Europeană”. Evenimentele au fost prilejuite de vizita în ţară a Asociaţiei Boerenbond, cea mai mare organizaţie corporatistă de agricultori şi operatori agro-industriale din Belgia. Pe lângă agricultori din Timiş şi membrii ai Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultura şi reprezentanţi ai Asociaţiei Boerenbond, la discuţii au participat şi Ministrul Agriculturii…
Citește mai multObstacolele de care se lovesc producătorii agricoli
Este din ce în ce mai greu să găseşti legume şi fructe produse în România. Chiar şi la piaţă majoritatea provin din import, iar în hipermarketuri nici nu poate fi vorba de produse autohtone. Preţurile mult mai mici ale legumelor şi fructelor de import, dar şi faptul că producătorii autohtoni refuză să se asocieze, nu face decât să adâncească problemele. Deşi în acest an producţia a fost destul de bună raportat la anii precedenţi, producătorii se lovesc de refuzul marilor magazine, chiar de cele cu care au contract. Hipermarketurile îi…
Citește mai multMugur Isărescu vorbeşte despre posibilitatea scăderii inflaţiei
Guvernatorul BNR nu exclude posibilitatea ca inflaţia să scadă până la 4% în luna septembrie, ca urmare a unui an agricol bun. Isărescu spune că deja există semne în acest sens după ce în luna iunie au scăzut preţurile la alimentele de bază, ca urmare a rezultatelor din agricultură. În general, vara există această tendinţă de decelerare a inflaţiei, ca urmare a produselor alimentare care vin din producţia naţională. Eu nu exclud ca la începutul lui octombrie, când se va publica IPC (pe luna septembrie – n.r.), să avem o…
Citește mai multTârg de agricultură la Timişoara
Asociaţia Camerelor de Comerţ si Industrie din Regiunea Vest împreună cu Camera Agricolă şi Societatea de Utilitate Publică a judeţului Csongrád din Ungaria în parteneriat cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş organizează în perioada 16-19 iunie 2011 desfăşurarea Proiectului ”Bio-agricultura, păstrarea culturilor în comunităţile din zonele specializate în obtinerea de produse agricole, zootehnie şi pomicultură”, finanţat prin programul de Cooperare dintre România şi Ungaria. Evenimentul are loc la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Calea Aradului, unde vor participa 10 firme maghiare care activează…
Citește mai multTimişoara / Judeţul Timiş, de patru ori peste media UE populaţie ocupată în agricultură
În România, 45% din populaţie locuieşte în mediul rural, iar din cele 9,1 milioane de persoane, 2,5 milioane sunt ocupate cu agricultura. Pe de altă parte, ponderea agriculturii în PIB este de aproape 8%, spun ultimele date statistice. Deşi, la nivel naţional, ponderea populaţiei ocupate în agricultură se apropie de 28%, în 30 de judeţe ponderea este mai mare, media naţională fiind mai mică datorită Bucureşti şi Ilfovului, fără de care s-ar mai adăuga câteva puncte procentuale. Topul naţional este dominat de Teleorman şi Giurgiu, cu peste 50%. La nivelul…
Citește mai mult