Guvernul României solicită CEDO o prelungire cu minimum şase luni, până după alegerile legislative, a termenului impus pentru elaborarea unei noi legi privind restituirea bunurilor confiscate de regimul comunist, relatează marţi AFP, citând declaraţii ale purtătorului de cuvânt al executivului, Dan Suciu. Ministerele Justiţiei şi Afacerilor Externe poartă discuţii exploratorii cu CEDO pentru o prelungire a acestui interval, care se încheie la 12 iulie, a declarat pentru France Presse purtătorul de cuvânt guvernamental. Executivul de la Bucureşti consideră că apropierea alegerilor locale şi parlamentare, care au loc la sfârşitul primăverii,…
Citește mai multEtichetă: cedo
Romania condamnata de CEDO sa platească 20.000 de euro pentru esecul de a proteja viata unui bolnav de cancer
România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să plătească 20.000 de euro, pentru că autorităţile statului au încălcat dreptul la viaţă, neoferind gratuit reclamantului, diagnosticat cu cancer la rinichi, medicamentaţia anticanceroasă specifică de care avea nevoie. Reclamantul Ştefan Panaitescu, cetăţean român născut în 1944 şi care era domiciliat în Alejd, judeţul Bihor, a depus plângerea la CEDO, dar a decedat în decembrie 2006, iar fiul său a continuat procedura. Prin Hotărârea din 10 aprilie în cauza Panaitescu c. României, publicată pe site-ul Curţii, CEDO a decis…
Citește mai multNAŢIONAL / Ministrul Justiţiei şi delegaţia CEDO au discutat despre modificarea legislaţiei privind restituirea imobilelor naţionalizate
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a primit vineri o delegaţie a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) condusă de vicepreşedintele Curţii, Josep Casadevall, în cadrul întrevederii fiind discutate măsurile pentru remedierea deficienţelor în problema restituirii proprietăţilor naţionalizate. În cadrul întâlnirii, accentul a căzut pe principalele măsuri de natură a redresa o parte dintre deficienţele semnalate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce priveşte problematica restituirii proprietăţilor în România şi stadiul analizei asupra actelor normative în vigoare din materia restituirii imobilelor naţionalizate de stat în perioada regimului comunist, se arată…
Citește mai multNAŢIONAL / Curtea de Apel Timişoara, instanţa cu cele mai multe hotărâri confirmate de CEDO
Curtea de Apel Timişoara este instanţa din ţară cu cele mai multe hotărâri judecătoreşti confirmate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), ceea ce dovedeşte un înalt profesionalism al magistraţilor de aici, a declarat vineri, judecătoarea Lidia Barac, secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Potrivit acesteia, într-o perioadă delicată din punct de vedere economico-financiar, această instanţă, care cuprinde întreg aparatul pe care îl are în jurisdicţie, este singura din ţară care a încheiat, în anul 2011, un Protocol de parteneriat cu Universitatea de Vest din Timişoara şi cu ELSA (Asociaţia…
Citește mai multNAŢIONAL / Millennium Building a dat în judecată România la CEDO, în cazul Cathedral Plaza
Compania Millennium Building a dat în judecată România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul deciziei Curţii de Apel Suceava care a avut ca efect anularea autorizaţiei de construcţie a Cathedral Plaza, a anunţat avocatul Millennium Building la CEDO, Ron Soffer. În plângere se reclamă faptul că deciziile Curţii de Apel Suceava, care au avut ca efect anularea autorizaţiei de construcţie a Cathedral Plaza, violează Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care protejează proprietatea privată şi consfinţeşte dreptul la un proces echitabil. Avocatul Millennium Building arată că proiectul Cathedral…
Citește mai multCum şi de ce a mai pierdut România încă o cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a trecut şi pe la Tribunalul şi Curtea de Apel Timiş
În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 118 din data de 16 februarie 2011, a fost publicată Hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului (Secţia a treia), din 4 octombrie 2010, în Cauza Cenoiu şi alţii împotriva României, prin care Curtea Europeană a condamnat statul român pentru încălcarea art. 6 § 1 din Convenţie care consacră dreptul la judecarea cauzei într-un termen rezonabil. La originea cauzei se află cererea adresată Curţii de patru reclamanţi, cetăţeni români. Primul reclamant, director al unei societăţi agroindustriale cu capital de stat, a făcut obiectul…
Citește mai mult