Crestinii ortodocsi au marcat Vinerea Mare la Ierusalim

În Vinerea Mare, mii de credincioşi ortodocşi s-au adunat în Vechiul Ierusalim pentru a reface Drumul Crucii, străbătut de Iisus Hristos înainte de a fi răstignit, în urmă cu peste 2.000 de ani, transmite AP. Credincioşii romano-catolici şi protestanţi au participat la o asemenea ceremonie vinerea trecută, întrucât aceştia sărbătoresc Paştele conform calendarului gregorian. Bisericile ortodoxe stabilesc data marii sărbători creştine după vechiul calendar iulian. Pelerinii creştini, care au inundat vineri Vechiul Ierusalim, provin din Cipru, Grecia, Serbia, Rusia, Ucraina şi din alte ţări est-europene. La Ierusalim, au sosit şi…

Citește mai mult

RELIGIE / Peste 400.000 de români își serbează onomastica de Sfântul Ștefan

Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc marți pe Sfântul Ştefan. Peste 400.000 de români îşi serbează onomastica în a treia zi de Crăciun. Sfântul Ştefan, ucenic al lui Iisus Hristos şi martor al Învierii Domnului, este primul sfânt comun al Bisericilor Catolice şi Ortodoxe, după Marea Schismă din anul 1054. Din totalul celor 410.000 de români care poartă numele sfântului Ştefan, 300.000 sunt bărbaţi şi 110.000 femei. Cele mai frecvente nume femei sunt Ştefania, Ştefana şi Fănica. De partea cealaltă, Ştefan, Fănel şi Iştvan deţin majoritatea.   Despre Sfântul Ştefan, al cărui…

Citește mai mult

Creștinii sărbătoresc Paștele

Creştinii ortodocşi, catolici şi greco-catolici sărbătoresc Învierea Domnului – Paştele, cea mai mare sărbătoare a creştinilor. Alături de aceştia, în aceeaşi zi, Paştele este prăznuit şi de evanghelici şi reformaţi, de cultele neoprotestante. Următorul an în care Paştele va fi din nou sărbătorit în aceeaşi zi va fi în 2014, când Sfânta Sărbătoare a Paştelui va fi în 20 aprilie. Paştele îşi trage denumirea de la cuvântul ebraic „Pesah” al vechilor iudei, care înseamnă „trecere”. Mai întâi, cuvântul a desemnat trecerea sau aducerea lumii de către Dumnezeu dintru nefiinţă întru…

Citește mai mult

Duminica Floriilor și pelerinajul de Florii

Pelerinajul de Florii ne amintește, împreună cu Sfintele Evanghelii (vezi Matei 12, 1-10 și Ioan 12, 12-18) și cu slujbele Bisericii Ortodoxe, că Mântuitorul a intrat în Ierusalim pentru ca apoi, în săptămâna următoare, să pătimească multe suferințe, culminând cu Răstignirea Sa pe Cruce (vezi Ioan 2, 13 si 3, 14).
 Pelerinajul de Florii trebuie să înceapă și să se încheie într-o biserică. Acesta, practicat astăzi vestește legătura duhovnicească dintre Sâmbăta învierii lui Lazăr, urmată de Duminica Intrării Domnului în Ierusalimul pământesc și Sâmbăta Mare a odihnei Domnului în mormânt,…

Citește mai mult