Pe drumul de costise, ce duce catre tara, Cu sparte gropi, pazite de guardia locala, Sa nu se fure-nuntru, ce s-a turnat afara, O vesnica taraba, de cum te duci din scoala – Cu Prometei ce focul i-aduc, sa nu o doara – Si zei, ce-i asomeaza cu daruri, hamesitii – C-ai vrea s-ajungi departe, in alta primavara, Sa nu mai vezi desteptii, mai prosti decat militii – Trecea, pe bicicleta, bunicul – din pietrisul Soselei, rasarise in zeci de ani, asfaltul – De-ar fi stiut ce scump e, spre…
Citește mai multEtichetă: tablou
Johann Cristoph Friedrich Von Schiller ( 1759-1805)
“Cand, admirand un tablou, uitam de pictor, inseamna ca-i aducem acestuia cea mai rafinata lauda din cate pot exista.” “Un domnitor sever nu guverneaza pentru multa vreme.” “Parintii iarta cel mai putin copiilor lor acele vicii pe care ei insisi le-au insuflat.” “Liber e doar acela care se domina pe sine.” “Iertarea este mai puternica decat toate victoriile.” “Celui convins nu-i este greu sa convinga.” “Cu cat mai adanca este ratacirea, cu atat mai mult sarbatorim adevarul.” 4 octombrie 2013
Citește mai multTablou de iarna
A nins. A nins din nou, ca în fiecare iarnă, fiindcă, în general, iarna ninge. Că iarna ia din nou autorităţile prin surprindere, nu ar trebui să ne surprindă. Este deja o platitudine. De fapt, am impresia că majoritatea primarilor, consilierilor, prefecţilor sau miniştrilor suferă de amnezie: atâta vreme cât se află pe băncile opoziţiei, sunt conştienţi că ninge. De îndată însă ce simt sub partea dorsală dulcele scaun al puterii (indiferent de orientarea lor politică), ei uită cu desăvârşire că iarna poate fi chiar iarnă, că oamenii au probleme…
Citește mai multTablou
Poetul a venit La zilele oraşului Cu marfa lui. Era plină strada principală De corturi. Societatea socialistă multilateral dezvoltată Fusese dată afară din magazine, Pe stradă, La corturi. O întreagă epocă de aur Stătea cort lângă cort, pânză lângă pânză, dubă lângă dubă, Înfofolită în geci, Sub cerul liber, Şi vindea cojoace, papuci, pături, bastoane, Icoane, şepci, căciuli, acadele, turte dulci, toate alea, Lângă care poetul În cortul lui din propria piele Tatua cele mai intime sentimente În locurile cele mai intime Ale pieilor vinete. 6 noiembrie…
Citește mai multTablou cu natura vie, partial vindecata
A venit aici, să scrie, Un pomelnic pe hârtie… Scrie drept lângă altar, Fraţii de abecedar… Scrie cum scriam şi eu, Oamenii lui Dumnezeu. Scrie greu, că-i greu ‘nainte, Să îţi ţii părinţii, minte… Scrie numele într-una: Tata, mama – bunul, buna Dinspre tată, dinspre mamă, Când îi scrie, îi şi cheamă… Scrie numele din sat… Din bordei, şi din palat… Scrie numele, le-nvie… Din oraş… din veşnicie… Scrie dascălii, colegii… Şi puternicii, şi blegii… Scrie rudele, vecinii… Buruienile… şi crinii… Scrie preoţii şi scrie…
Citește mai multTablou
În Biserică, cu zorii, un bătrân, stând drept, citeşte Dintr-o carte jerpelită, rugăciuni pe româneşte – Tomu-i tremură în mână, cum îi tremură şi glasul, Cum îi tremură, de foame, şi veşmintele, şi pasul – În Biserica pustie, mai în faţă, o femeie, Îl ascultă, şi repetă, Dumnezeu să ne tot deie – E un bec aprins pe boltă, şi-un covor ce mă aduce, Să aşez o sticlă goală, ca ofrandă, lângă cruce – Şi aş sta şi eu o clipă, să mănânc din rugăciune, Să aştept pe…
Citește mai multCULTURĂ / „În iatac” de Tonitza, adjudecat la 290.000 de euro
Lucrarea „În iatac” semnată de Nicolae Tonitza a fost adjudecată, miercuri seara, la licitaţia de iarnă a Artmark la preţul de 290.000 de euro, cu care a stabilit recordul pe piaţa românească de artă. Tabloul provine din renumita colecţie a doctorului Iosif Dona şi este clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului Naţional Cultural Mobil. Opera a fost restituită de Muzeul Naţional de Artă al României moştenitorilor proprietarului în 2007, după un proces care a durat zece ani. Recordul pe piaţa de artă românească era deţinut de lucrarea „Fata cu mărgele…
Citește mai multINTERNAŢIONAL / O pânză de Gustav Klimt s-a vândut la New York cu 40 de milioane de dolari
O pânză de Gustav Klimt, furată de nazişti şi restituită recent nepotului proprietarului, s-a vândut miercuri seară cu 40,4 de milioane de dolari, la licitaţiile de toamnă de la Sotheby’s, New York, relatează AFP. „Litziberg am Attersee”, tablou de 1,10 mx1,10 m, pictat în 1915, a depăşit cu mult estimarea de 25 milioane de dolari, în cadrul unei licitaţii în care piesele propuse s-au vândut în general cu sumele aşteptate, unele rămânând chiar nevândute. Pânza i-a fost restituită în primăvară de Museum der Moderne din Salzburg lui Georges Jorich, nepotul…
Citește mai multPercheziţii pentru recuperarea unui Grigorescu
Astăzi poliţiştii au făcut mai multe percheziţii la o serie de galerii de artă din capitală şi la locuinţele mai multor persoane. Acţiunile au drept scop găsirea unui tablou original al lui Nicolae Grigorescu. Tabloul a fost furat din patrimoniul Casei memoriale „Doctor Petru Groza” din Deva. Tabloul a fost sustras în perioada 2004-2005 de la Casa memorială, alături de alte două picturi. Operele de artă originale au fost înlocuite cu falsuri contemporane, pentru ca nimeni să nu observe furtul. Lucrurile au trecut neobservate până în data de 29 octombrie…
Citește mai mult