NAŢIONAL / Cadrele didactice se vor pensiona la sfârşitul anului universitar în care împlinesc 65 de ani

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, luni, un proiect de lege care prevede că personalul didactic şi de cercetare se pensionează la sfârşitul anului universitar în care împlineşte 65 de ani. Proiectul este iniţiat de deputaţii Mircea Giurgiu – independent, Tudor Ciuhodaru – progresist, Amet Aledin – minorităţile naţionale şi Petru Movilă – PDL şi vizează modificarea articolului 289 din Legea Educaţiei Naţionale astfel încât profesorii şi personalul de cercetare să se pensioneze la sfârşitul anului universitar în care au împlinit 65 de ani. Iniţiatorii motivează că pensionarea cadrelor didactice în…

Citește mai mult

NAŢIONAL / Protestatarii au adus în Piaţa Universităţii colivă, sicrie, cruci şi lumânări

Câteva sute de persoane s-au adunat marţi noaptea în Piaţa Universităţii pentru a continua protestul început în urmă cu cinci zile, manifestanţii folosind o recuzită impresionantă: sicrie, cruci, colivă şi lumânări. Manifestanţii sunt împărţiţi în două grupuri distincte: unul mai zgomotos în spaţiul din faţa Teatrului Naţional, format în special din revoluţionari şi tineri, mulţi suporteri ai echipelor de fotbal, şi celălalt grup desfăşurat în faţa Facultăţii de Arhitectură. Grupul de la Arhitectură este compus din studenţi şi reprezentanţi ai unor organizaţii nonguvernamentale, tonul manifestării fiind dat de un asistent…

Citește mai mult

NAŢIONAL / Tatăl Nadiei Comăneci internat în stare gravă

Gheorghe Comăneci, tatăl fostei mari gimnaste Nadia Comăneci, a ajuns în noaptea de duminică spre luni la Spitalul Universitar, fiind internat iniţial la Departamentul de gastroenterologie, iar ulterior transferat la Terapie Intensivă. Şeful Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Universitar, Andrei Georgescu, a declarat luni că tatăl fostei mari gimnaste suferă de o ciroză cu varice semirupte, iar în prezent este stabilizat. Potrivit acestuia, starea de sănătate a lui Gheorghe Comăneci este uşor ameliorată faţă de cum a venit la spital. Dr. Andrei Georgescu a spus că acesta este supus…

Citește mai mult

SĂNĂTATE / Aspectul pleoapelor poate arăta riscul de deces

Xantelasma – mică depunere lipidică de culoare galben-portocalie ce se formează pe pleoape – ar anunţa riscul de accident cardiovascular – este concluzia la care au ajuns cercetători de la spitalul universitar din Copenhaga, ale căror lucrări sunt prezentate în British Medical Journal (BMJ). Specialiştii au studiat 13.000 de persoane, fără patologie cardiovasculară în momentul lansării studiului, în 1976. Cercetarea a luat sfârşit în 2009, informează passionsante.be. După compararea datelor privitoare la apariţia de xantalasma şi a unei tulburări cardiovasculare, a rezultat că formarea depunerilor poate fi considerată un element…

Citește mai mult

NAŢIONAL / Regizorul Andrei Blaier a decedat

Regizorul şi scenaristul român Andrei Blaier a încetat din viaţă joi, la vârsta de 78 de ani, în locuinţa sa, după o lungă şi grea suferinţă, a declarat profesorul universitar doctor Ion Toboşaru, teatrolog. Regizorul Andrei Blaier s-a născut la 15 mai 1933, la Bucureşti. După absolvirea IATC, în 1956, a lucrat atât în domeniul filmului documentar, cât şi în cel de ficţiune. Filmul „Ora H” reprezintă filmul său de debut (1956). A realizat filme de lung-metraj, la multe dintre ele fiind şi scenarist sau co-scenarist. Printre acestea se numără:…

Citește mai mult

România / Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică metodologia de clasificare a universităţilor

de Liviu DRINCU Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Asociaţia Europeană a Universităţilor au lansat, recent, în dezbatere publică, metodologia de clasificare a universităţilor. Potrivit Legii Educaţiei Naţionale, clasificarea universităţilor se va face de către Guvernul României împreună cu o autoritate de învăţământ străină. „Am discutat cu majoritatea rectorilor şi într-un timp foarte scurt vom definitiva metodologia de clasificare a universităţilor şi o vom pune în aplicare”, a spus ministrul MECTS, Daniel Funeriu, cu prilejul lansării. În opinia sa, universităţile mici au un rol important pe plan local, iar…

Citește mai mult

Timişoara / Concursul Naţional de Rezidenţiat

de Liviu Drincu Ministerul Sănătăţii dat publicităţii la începutul acestei săptămâni bibliografia şi tematica pentru Concursul Naţional de Rezidenţiat din 2011. Concursul de Rezidenţiat din acest an se va desfăşura descentralizat la nivelul centrelor universitare Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cluj Napoca, Târgu-Mureş şi Craiova. Tematicile concursului de Rezidenţiat şi bibliografia aferentă sunt diferite pe fiecare domeniu. Ele au fost transmise în urmă cu o lună spre avizare Colegiului Medicilor din România, Colegiului Farmaciştilor şi Colegiului Medicilor Dentişti. Tematica şi bibliografia pentru examenul de Rezidenţiat din acest an s-au modificat într-un procent…

Citește mai mult

Naţional / Cursuri gratuite de formare continuă pentru cadrele didactice universitare

de Liviu DRINCU Cadrele didactice universitare se pot înscrie până pe 30 aprilie pentru a urma cursuri gratuite de formare continuă de tip blended learning, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene. Programul urmăreşte dezvoltarea competenţelor profesionale ale diverselor categorii de cadre didactice universitare în domeniul de asigurarea calităţii în învăţământul superior, în învăţarea centrată pe student şi în practica profesională a studenţilor. La cursuri pot participa membrii comisiilor de calitate de la nivel de catedre, facultăţi, universităţi, auditori interni, personal managerial din universităţi, tinerii universitari (experienţă maximum 5…

Citește mai mult

Naţional / VIP Romania a dat startul înscrierilor la cea de-a IX-a ediţie a competiţiei naţionale „Studentul Anului”

De Liviu Drincu Competiţia se adresează studenţilor la zi (buget sau taxă) şi masteranzilor de la o facultate cu profil economic, jurnalism, medicină, IT sau arhitectură, inclusiv absolvenţi din 2010. Pentru înscriere, candidaţii trebuie să rezolve tema propusă pentru una din cele cinci categorii, să completeze un formular de înscriere şi să le trimită pe adresa de înscriere până pe data de 19 aprilie 2011 (detalii pe http://www.studentulanului.ro/). „Studentul Anului” este o competiţie care premiază excelenţa din cadrul învăţământului universitar prin lansarea unei provocări adresată celor mai buni studenţi din ţară. Este o distincţie acordată…

Citește mai mult