Te afli aici: Acasa » Fapt Divers » Concurs de șah și vernisaj la românii din Gyula, Ungaria

Concurs de șah și vernisaj la românii din Gyula, Ungaria

La sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria s-a desfăşurat în data de 17 octombrie, concursul de şah „Alexandru Hoţopan”. La competiţie au participat 24 de concurenţi, din Ungaria, la diverse categorii de vârstă.

Consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, a participat la ceremonia de deschidere, salutând în cuvântul său organizatorii şi participanţii. Consulatul general al României la Gyula a sprijinit organizarea acestei competiţii, care a devenit o manifestare tradiţională în calendarul comunităţii româneşti din Ungaria.

La eveniment a participat şi Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU). Concursul, care este deja o manifestare sportivă de tradiţie, poartă numele regretatului Alexandru Hoţopan, fost jurnalist, redactor-şef al revistei „Foaia românească” între anii 1970 – 1990, mare iubitor al şahului, care vreme de mai mulţi ani a organizat numeroase competiţii de şah pentru românii din Ungaria.

Promotorul acestei manifestări este Ioan Cozma, român originar din Gyula, profesor, şahist, membru al coralei „Pro Musica” şi preşedinte al Asociaţiei Şahiştilor Români din Ungaria.  Cei 24 de concurenţi au fost răsplătiţi cu diplome şi medalii, iar învingătorii categoriilor aflate în concurs au primit trofee, cadouri şi premii. Cel mai vârstnic participant a fost Gheorghe Cozma, etnic român din Bekescsaba.

În aceeași zi, 17 octombrie, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula a participat la vernisajul expoziţiei „Covidella”, care cuprinde 30 de creaţii a Adelei Kiss. Artistul plastic este etnic român din Ungaria, născută la Gyula, actualmente locuind la Budapesta. Este fost bursier al statului român. Expoziţia de la Gyula este găzduită de spaţiul public al Poştei oraşului şi va putea fi vizionată până în data de 21 octombrie.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus