Te afli aici: Acasa » Fapt Divers » Cu 2 clickuri, un elev de gimnaziu spune ca se pot economisi sute de milioane de dolari

Cu 2 clickuri, un elev de gimnaziu spune ca se pot economisi sute de milioane de dolari

Un baiat de 14 ani a gasit o solutie extrem de simpla prin care guvernul american ar putea economisi sute de milioane de dolari. Atat de simpla incat nici nu este nevoie ca functionarii sa se ridice de la calculator.

Suvir Mirchandani, un elev de gimnaziu din orasul american Pittsburgh, a gasit o metoda prin care Statele Unite ar putea castiga 400 de milioane de dolari pe an fara sa faca aproape nimic. Nu e vorba de bani din cer, ci de o idee de bun-simt: daca institutiile statului ar folosi in documentele oficiale un font (caracter de litera) mai subtire, ar face o economie substantiala de cerneala.

Iar, potrivit lui Suvir Mirchandani, cerneala din cartusele pentru imprimanta e una dintre cele mai scumpe substante din lume: baiatul spune ca un litru de cerneala costa de doua ori mai mult decat un litru de parfum Chanel No. 5. Tanarul american a pornit de la acest fapt atunci cand a facut un proiect la scoala si a descoperit ca, daca aceasta ar tipari la imprimanta folosind, in loc de clasicul Times New Roman, un font mai subtire –de exmeplu, Garamond, ar face economii de 24% la consumul de cerneala.

In cazul scolii din Pittsburgh la care invata baiatul aceasta ar fi insemnat o economie de peste 20.000 de dolari pe an. Daca atat guvernul federal american, cat si cele ale statelor, ar schimba fontul cu care tiparesc documentele oficiale, economia totala ar putea ajunge la 400 de milioane de dolari in fiecare an, potrivit calculelor tanarului. Acestea au fost publicate intr-o revista extrem de serioasa, “Journal for Emerging Investigators”, editata de studenti de la Universitatea Harvard.

Propunerea elevului de gimnaziu a fost luata in serios si de autoritatile americane, care o considera “remarcabila”, potrivit CNN. Totusi, raspunsul lor a fost ca, decat sa dea 2 clickuri in plus si sa schimbe fontul folosit in mod curent la tiparirea documentelor cu unul mai subtire, prefera sa treaca cu continutul pe online.

Times New Roman este, de altfel, fontul utilizat si in Romania in majoritatea documentelor oficiale, impreuna cu Arial, care consuma si mai multa cerneala, spun specialistii. E drept insa ca in Statele Unite, doar tiparirea documentelor la imprimanta costa 1.8 miliarde de dolari pe an, insa probabil ca si la noi o solutie precum cea propusa de tanarul american ar putea face economii substantiale.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus