De la pesimism la optimism

 

O atitudine optimistă este cheia succesului în viață. Cu toții întâlnim obstacole sau înregistrăm eșecuri în drumul nostru către atingerea obiectivelor însă este important să le vedem ca pe niște lecții și să nu le lăsăm să ne transforme în persoane pesimiste.

 

Pesimistul întotdeauna se așteaptă la ce este mai rău și niciodată nu este dezamăgit. Această afirmație este destul de ambiguă și are două sensuri, dar ambele sensuri sunt corecte. Pesimistul niciodată nu este dezamăgit pentru că mai rău nu se poate și niciodată nu este dezamăgit pentru că răul va veni întotdeauna atras de gândirea sa negativă.

Dacă are pisica bolnavă se resemnează la gândul că aceasta va muri. Dacă se întâmplă, nu va fi mult mai supărat întrucât se aștepta la asta. Optimistul, pe de altă parte s-ar putea să sufere mai mult dacă pisica moare, dar el va încerca din toate puterile să o salveze și uneori va reuși.

Astfel, în fiecare situație există o parte negativă dar și o parte pozitivă. Dacă te concentrezi pe aceasta din urmă ești un optimist. Știința a demonstrat că pesimiștii sunt mai bolnavi, sunt mai triști și relaționează cu mai multă dificultate cu ceilalți oameni. Cine are nevoie de un prieten care este tot timpul morocănos și nemulțumit?

Câțiva pași care te pot ajuta să devii optimist:

Pasul 1

Toată lumea este împotriva ta. Nu există niciun motiv rațional sau științific care să susțină o asemenea afirmație. Această percepție este greșită și trebuie să o înlături urgent.

Pasul 2

Folosește cât mai des următoarele afirmații: orice este posibil;  evenimentele nu mă influențează, eu sunt creatorul lor; am control absolut doar asupra atitudinii mele față de viață; întotdeauna mai există o șansă; am ales ca viața mea să fie una pozitivă; fiecare călătorie, oricât de lungă ar fi, chiar și către optimism începe cu primul pas. Îl fac astăzi; întotdeauna se poate și mai rău; zâmbesc și voi primi mai multe zâmbete; convinge altă persoană să nu mai fie pesimistă. Acest lucru te va ajuta și pe tine; ascult muzică optimistă. Citesc cărți și urmăresc filme cu un mesaj optimist; lasă-l pe altul să parcheze în locul tău, frânează și lasă-l să intre de pe o străduță laterală. Fă câteva gesturi bune și vei privi viața cu mai multă plăcere; dacă poți să-ți faci viața ta sau a altuia mai bună. Fă acest pas; câteodată pesimismul îți este insuflat de familie sau de prieteni. Dacă constați că acest lucru este adevărat, luptă împotriva lui.

 

Pasul 3

 Trecutul te marchează, el stă la baza a ceea ce ești azi. Dacă ai avut experiențe nefericite în trecut s-ar putea să ajungi pesimist, dar… nu uita că ziua de azi este baza pe care se clădește viitorul tău. Prezentul este momentul în care trăiești iar trecutul nu este egal cu viitorul. Trebuie să te schimbi azi ca să ai un viitor mai bun.

Pasul 4

Tu ești cauza nu efectul vreunui eveniment. Nu te mai gândi la tine ca la o victimă nevinovată lovită de o nenorocire întâmplătoare. Gândește-te la tine ca la un generator de evenimente. Tu ești cel care face lucrurile să se întâmple. Astfel te poți concentra asupra modurilor în care îți poți îmbunătăți existența. Mereu trebuie să iei decizii riscante. Uneori aceste decizii vor fi greșite. Acesta este și motivul pentru care sunt numite riscante. Totuși, dacă ești activ și iei decizii, vei constata că e mai bine să deții un bagaj de decizii bune și rele decât să ai traista goală și să aștepți să ți se întâmple ceva.

Pasul 5

Pesimiștii tind să facă pași mici și să meargă încet. Optimiștii au o poziție dreaptă, fac pași mari și merg repede. Mersul rapid și cu pași mari te fac să pari plina de energie pozitivă.

Pasul 6

Viața este scurtă și cu fiecare minut cu care te plângi vei avea mai puține minute în care să te bucuri.

 

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.