Festivalul – Concurs „Lada cu Zestre” ajunge la Giarmata Vii

 

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș propune iubitorilor de folclor un adevărat maraton folcloric cu peste 14 ore de spectacol de cântece și dansuri, grai bănățean, expoziții de artă populară, meșteșuguri, gastronomie tradițională, eveniment care va reuni peste 200 de artiști.

În zilele de 20 și 21 aprilie, Festivalul-Concurs „Lada cu Zestre”, ajunge la Giarmata Vii, după ce week-end-ul trecut, în 13-14 aprilie, s-a desfășurat la Dudeștii Vechi.

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, începând cu ora 13:00, la Căminul Cultural din Giarmata Vii (Ghiroda) se va avea loc un spectacol folcloric de peste 7 ore cu reprezentanții localităților Voiteg, Găvojdia și Ghiroda. Secțiunile Gastronomie și Expoziții – Colecții încep la ora 12:00, intrarea este liberă.

Duminică, 21 aprilie 2024, de la ora 13:00, Festivalul-Concurs „Lada cu Zestre” se va desfășura în Sala de Sport din Giarmata, cu participarea următoarele localități: Giroc, Ghilad și Giarmata. Jocuri autentice timișene, cântece și givanul dulce de odinioară vor fi puse în scenă într-un spectacol de aproape 500 de minute. Festivalul începe la ora 12:00 cu secțiunile Gastronomie și Expoziții – Colecții. Intrarea este liberă.

Invitați în recital sunt soliștii Oana și Adrian Stanca, acompaniați de orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roșca. Brâul ăl bătrân, ardelene, brâul lui Boldea, brâul lui Mita, brâul „La căsuța din poiană”, ardeleana roată și jocuri de doi în coregrafia maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu vor fi interpretate de dansatorii Ansamblului Profesionist Banatul. Spectacolul Ansamblului Profesionist Banatul se va desfășura începând cu ora 15,45 la Giarmata Vii (Ghiroda) și la Giarmata.

Juriul festivalului este alcătuit din următorii membri:

  • la secțiunea Coregrafie: Nicolae Stănescu, Marius Ursu, Peri Vasile, Denis Chira
  • la secțiunea Muzical: Carmen Popovici-Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan
  • la secțiunea Poezie dialectală /Teatru Popular: Felicia Stoian, Adela Popa
  • la secțiunea Expoziții /Colecții: Maria Hadiji, Alina Mafa
  • la secțiunea Gastronomie: Mărioara Pisat, Nicolaie Tomescu.

Festivalul – Concurs „Lada cu Zestre” este finanțat de Consiliul Județean Timiș și este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, coordonat de profesor Liliana Laichici, manager, în parteneriat cu Primăriile și Consiliile Locale din județul Timiș.

Daniela Florian

Related posts