Te afli aici: Acasa » Cultura » CULTURĂ/Despre speranță: Uneori e mult mai folositor să-ți pierzi speranța, decât să-ți pierzi vremea sperând. Radu Stanca

CULTURĂ/Despre speranță: Uneori e mult mai folositor să-ți pierzi speranța, decât să-ți pierzi vremea sperând. Radu Stanca

CULTURĂ/Despre speranță: Uneori e mult mai folositor să-ți pierzi speranța, decât să-ți pierzi vremea sperând. Radu Stanca

Speranța e starea care ține omenirea în vigoare și-i mai dă aripi în viitor.

Sunt două posibilitățile la care duce afirmația: ori idealul propus nu merită efortul ori e prea înalt pentru puterile pe care ți le-a dat Dumnezeu. Cu alte cuvinte, e bine să-ți trăiești nivelul, în slujba căruia să depui firea-ți în expansiune către bucurie (mai bine poate decât spre fericire). Fericirea e un termen superior, aproape suprem, pentru a cărei atingere străbați stele, poate inimi și nici atunci nu-ți dai seama. Fericirea este însăși viața în avalanșa ei. Platon, în Academie, măsurând cu pasul zbaterea în cunoaștere, și-a dat seama că trebuie să meargă mult în sine și pe pământ, pentru a afla un răgaz de beatitudine. Este motivul pentru care a deplasat idealul în cer, unde spera și propovăduia că mergem noi, umbre pe Terra.

Două categorii fundamentale pune în balans Radu Stanca: nădejdea într-un scop și vremea. Desigur, e de preferat să pierzi detaliul (speranța), care oricât ți-ai dori, nu se confirmă, decât ansamblul (vremea) care angrenează totul, pe tine deopotrivă cu întregul. Te simți egalul oricui este prins în cursul fără oprire al vremii, ceea ce ar fi un avantaj. Deși efemer, traiul terestru îți oferă ocazia de a contempla destinul materiei în transformare și ce să fie destinul? Timpul care transformă totul, inclusiv situațiile noastre, ducându-le înspre un spirit distinct al lor.

Datorită încrederii în viitor, reziști prezentului; îți spui că înduri astăzi, dar o faci pentru bucuria de mâine, pentru vremea cea bună. Când nu ai speranță, nu mai găsești motive pentru a-ți explica viața.

În concluzie, pot fi situații în care e preferabil să afli adevărul, ca nu cumva din impresia reușitei într-o relație sau țel, pentru care nu ai arme, să răsară ideea sacrificiului inutil și în ochii altora, prin lipsa-i de soluție, ridicol.

Comentarii (4)

 • Sorina

  Citatul accentuează ideea că niciodată nu e suficient să crezi în rezolvarea favorabilă a unei acțiuni ci mult mai important este să faci absolut tot ce îți stă în putință pentru asta.
  ,,Când nu ai speranță, nu mai găsești motive pentru a-ți explica viața”. Sper… dar trebuie să am și un plan de acțiune (un cumul de obiective) spre realizarea căruia să tind.
  Cu alte cuvinte ,,să-ți pierzi vremea sperând” înseamnă să cazi într-o stare de melancolie care să îți risipească inutil energia. Timpul pierdut (pe care îl petrecem uneori ca să ne imaginăm în diverse ipostaze) ar trebui fructificat în vederea atingerii scopului.

 • Cerasela

  Urmaresc istoria pornind de la premisa că deja clipa pe care o visez va deveni, după imediata realizare, istorie…Deci nu-mi pierd vremea sperând, dar nici ,,speranța” n-aș vrea să mi-o pierd vreodată.
  Speră și vei găsi ,,arme”!

 • Magda Gofita

  ,,Lumea are nevoie de speranță ca de lumină (Dimitrie Bolintineanu); ,,Speranţa nu este un vis, ci un mod de a face visurile să devină realitate” (L.J. Suenens); ,,O speranţă e o hartă imaginară a sufletului, o hartă cu ar trebui să fie, în loc de este” (Stephen Covery); ,,este stimulatoare” (Balzac)
  P.S: Subiecte de bacalaureat gata furnizate elevilor conștiincioși;sper să-i motivați!

 • Corina

  Sustin ideea ,,e mult mai folositor să-ți pierzi speranța, decât să-ți pierzi vremea sperând”, căci ce-i speranta dacă nu așteptare, nădejde, demență (uiți de tine și speri că vei reuși dar cum dacă nu faci nimic în această direcție)?
  Solemnă concluzia!

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus