INTERNAȚIONAL / Dronele americane virusate

Un virus informatic afectează dronele americane Predator şi Reaper, înregistrând fiecare comandă dată de piloţi în timpul misiunilor din Afganistan şi alte zone de conflict, relatează CNN.
Virusul, detectat pentru prima dată în urmă cu aproape două săptămâni de sistemul de securitate informatică al armatei, nu a împiedicat piloţii de la baza aviatică Creech, din Nevada, să desfăşoare misiuni în străinătate.
De asemenea, nu s-au înregistrat incidente confirmate sau scurgeri de informaţii clasificate. Însă virusul a rezistat la mai multe tentative de îndepărtare din calculatoarele de la Creeech, au declarat specialişti în securitatea reţelelor.
Iar infectarea subliniază riscurile de securitate privind unul dintre cele mai importante sisteme de armament ale armatei americane. Specialiştii nu sunt siguri dacă virusul a fost introdus intenţionat sau accidental; este posibil să fie pur şi simplu un program care a ajuns accidental în reţeaua securizată. Experţii nu sunt siguri nici cum s-a propagat exact virusul, dar acesta a infectat atât reţeaua clasificată, cât şi cea neclasificată de la Creech.
Dronele au devenit instrumentul preferat al SUA în războaiele convenţionale şi în cele secrete, permiţând forţelor americane să atace ţinte şi să îşi spioneze inamicii fără să rişte vieţile militarilor.
De la învestirea în funcţie a lui Barack Obama, o flotă de aproximativ 30 de drone ale CIA au atacat obiective din Pakistan, în peste 230 de raiduri; aceste drone ar fi ucis peste 2.000 de suspecţi de terorism, dar şi civili, potrivit Washington Post. Peste 150 de drone Predator şi Reaper, aflate sub controlul aviaţiei, monitorizează luptele din Afganistan şi Irak.
Dronele americane au lansat şi 92 de raiduri în Libia de la mijlocul lunii aprilie până la sfârşitul lunii august.
Iar un astfel de avion fără pilot l-a ucis luna trecută pe clericul extremist Anwar al-Awlaki – în cadrul unei operaţiuni desfăşurate în Cornul Africii şi sudul Peninsulei Arabe.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.